Καιρός Οκτωβρίου - Μεγάλη προσοχή από τους μετεωρολόγους

Σε αναβρασμό οι ειδικοί για το κύμα από την Αφρική

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Καιρός Οκτωβρίου - Μεγάλη προσοχή από τους μετεωρολόγους

Με αυξημένη την θερμοκρασία και ηλιοφάνεια θα κάνει την εμφάνιση του ο φετινός Οκτώβρης, ο οποίος έρχεται να αλλάξει για τα καλά, το σκηνικό του καιρού. Αιτία της αναμενόμενης ζέστης είναι ένα θερμό κύμα που θα σαρώσει την χώρα μας, προερχόμενο από την Αφρική.

Από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας και εκτός απροόπτου, η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει σε επίπεδα πρωτοφανή για την εποχή, φέρνοντας για λίγο ξανά το καλοκαίρι. Σύμφωνα, όμως, με όσα είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Καλλιάνος τις επόμενες ημέρες έρχεται... καύσωνας.

Όπως είπε όλα τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι από το Σάββατο και ιδιαίτερα από την Κυριακή αναμένονται ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για τον μήνα Οκτώβριο. Σϋμφωνα με τον κ. Καλλιάνο «Σάββατο και ειδικά το τριήμερο Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη ο υδραργυρος θα ξεπεράσει 35 βαθμούς Κελσίου». «Μπορώ να πω ότι θα έχουμε συνθήκες καύσωνα. Μιλάμε για τιμές ρεκόρ για Οκτώβρη μήνα, τιμές που προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση γιατί χρόνια είχα να δω τέτοιες θερμοκρασίες.

Όλα τα προγνωστικά στοιχεία εναρμονίζονται με αυτό το ενδεχόμενο», κατεληξε ο Γιάννης Καλλιάνος. Η πιο ζεστή ημέρα αναμένεται να είναι η Κυριακή 4 Οκτωβρίου. Όπως παρατηρείται και στους χάρτες που ακολουθούν το τριήμερο των υψηλών θερμοκρασιών ξεκινά από την Κυριακή μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη. Υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται κυρίως στα κεντρικά τμήματα της χώρας και στην Πελοπόννησο.

Δείτε στους παρακάτω χάρτες το κύμα καύσωνα

Χάρτης από σκόνη στην Αφρική
Χάρτης από σκόνη στην Αφρική Οκτώβρη
Χάρτης με κύμα από Αφρική

Ωστόσο να υπενθυμίσουμε ότι για σήμερα, 29 Σεπτέμβρη, ο γνωστός μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου, είχε προειδοποιήσει ότι η χώρα μας θα κατακλυστεί από ισχυρές μπόρες. Δείτε εδώ ποιες περιοχές θα πληγούν από την σφοδρή κακοκαιρία.

Πηγή: protothema.gr

Τα Μερομήνια μίλησαν - Καρέ καρέ ο καιρός μέχρι τον Αύγουστο του 2021

Με αίθριο και πολύ ζεστό καιρό θα μας αποχαιρετήσει αύριο ο Αύγουστος και έτσι θα μπει και ο Σεπτέμβριος, ωστόσο οι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι προβλέπουν με τα μερομήνια νωρίς φέτος χειμώνα, από τον Οκτώβριο μάλιστα, με χιόνια στα ορεινά της Πίνδου. Τι καιρό θα έχουμε μέχρι τον Αύγουστο του 2021;

Αίθριος και ζεστός θα συνεχιστεί ο καιρός σήμερα, αύριο και μέχρι την Τετάρτη, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, με το θερμόμετρο να δείχνει 33 βαθμούς μέγιστη θερμοκρασία σήμερα, 35 αύριο, 33 Τρίτη και Τετάρτη, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για πτώση από την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο Αύγουστος που μας αφήνει αύριο, έδωσε στον Βόλο 14,2 χιλιοστά βροχή, ενώ η μέγιστη θερμοκρασία έφθασε τους 37,2 βαθμούς Κελσίου και η ελάχιστη του μήνα ήταν 21,3 βαθμοί. Άνομβρος ήταν ο φετινός Ιούλιος με μόλις 0,4 χιλιοστά βροχή στην πόλη, μέγιστη θερμοκρασία 37,2 βαθμοί και ελάχιστη 21. Δείτε ωστόσο και το έκτακτο δελτίο καιρού που «έσκασε».

Μερομήνια 2021

Ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος Νικ. Βογιατζής που παρατηρεί χρόνια τώρα τα ημερομήνια, προβλέπει άστατο καιρό από τις 4 μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου, με βροχές, μπουρίνια, ίσως και καταιγίδες. Ο καιρός γίνεται πιο ήπιος από 8 μέχρι 16 του μήνα και αίθριος από 16 μέχρι 24. Ωστόσο ξαναγίνεται άστατος τέλη Σεπτεμβρίου (24-30 του μήνα) με βροχές και ανέμους.

  • Για τον Οκτώβριο προβλέπει: 1-10 άστατο καιρό, με βροχή, αέρα και μπουρίνια. 11-16 κακοκαιρία, ίσως και χιόνια στις κορυφές του Πηλίου και οπωσδήποτε στην Πίνδο. 16-26 ήπιος καιρός και 26 μέχρι 31 Οκτωβρίου κακοκαιρία με πολύ κρύο.
  • Για τον Νοέμβριο: 1-8 κακοκαιρία, 8-15 ήπιος καιρός, 16-22 βροχές και αέρας, 23-30 άστατος καιρός με βροχές, ανέμους, μπουρίνια, καταιγίδες, ίσως και χιόνια σε μεγάλα υψόμετρα.
  • Για τον Δεκέμβριο: 1-12 κακοκαιρία, 13-20 ήπιος καιρός, 22-27 Χριστούγεννα με ήπιο και καλό καιρό, 28-31 κακοκαιρία με χιόνια στα βουνά.
  • Το 2021 θα μπει, όπως προβλέπει ο κ. Βογιατζής, με κακοκαιρία, βροχές, ανέμους, κρύο και χιόνια, ακόμη και στα πεδινά. Από 7 μέχρι 17 Ιανουαρίου ο καιρός θα είναι ήπιος, αλλά με βροχές και ανέμους. 17-27 ήπιος. Από 28 μέχρι 31 Ιανουαρίου κρύο, βροχές και αέρας.
  • Ο Φεβρουάριος θα μπει με κακοκαιρία 1-12 του μήνα, με βροχές, καταιγίδες και χιόνια, κυρίως από 1-5 του μήνα, από 12 ώς 20 του μήνα ήπιος καιρός με βροχές και αέρα, 20-28 ισχυροί άνεμοι.
  • Τον Μάρτιο 1-14 ο καιρός θα είναι ήπιος, όπως και από 14-26 του μήνα, ωστόσο από 27 μέχρι 31 του μήνα θα επικρατήσει κακοκαιρία με χιόνια στα βουνά.
  • Τον Απρίλιο 1-3 προβλέπεται κακοκαιρία, 4-10 ήπιος καιρός, 12-26 καλός καιρός για το Πάσχα και 27-30 βροχές και άνεμοι.
  • Τον Μάιο του 2021 προβλέπεται καλός καιρός από 3 μέχρι 26 του μήνα, ωστόσο Πρωτομαγιά και μέχρι 3 προβλέπεται κακοκαιρία με βροχές και ανέμους. Από 28 μέχρι 30 του μήνα προβλέπεται κακοκαιρία.
  • Τον Ιούνιο προβλέπονται μπουρίνια 1-10 του μήνα, αίθριος καιρός 11-20 και άστατος με βροχές και μπουρίνια 24-30 του μήνα.
  • Τον Ιούλιο του 2021 προβλέπεται άστατος καιρός 1-10 του μήνα με βροχές και μπουρίνια, καλός καιρός με ζέστη 11-24 και άστατος 26-31 με βροχές, μπουρίνια και ανέμους.
  • Τέλος ο Αύγουστος του 2021 προβλέπεται να έχει άστατο καιρό 1-8 του μήνα, με βροχές και μπουρίνια και ήπιο καιρό 8-13 του μήνα.

Πηγή: e-thessalia.gr