Κορωνοϊός: Στους 434 οι νεκροί στην Ελλάδα

Κατέληξε ακόμα ένας ηλικιωμένος

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Στους 434 οι νεκροί στην Ελλάδα

Αυξάνεται ο τραγικός κατάλογος των νεκρών λόγω κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς τα ξημερώματα του Σαββάτου κατέληξαν άλλοι τρεις άνθρωποι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 434.

Συγκεκριμένα, ένας 90χρονος με υποκείμενα νοσήματα κατέληξε στο νοσοκομείο Σωτηρία, ενώ στη συνέχεια ένας 82χρονος έχασε τη μάχη νοσηλεύομενος διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού από τις 16 Σεπτεμβρίου. Ο 82χρονος κατέληξε από σηπτική καταπληξία και πολυοργανική ανεπάρκεια, ενώ έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Λίγη ώρα αργότερα, κατέληξε επίσης στον Ευαγγελισμό ένας 73χρονος, που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του νοσοκομείου από τις 12 Σεπτεμβρίου. Αρχικά, είχε εισαχθεί στον Ερυθρό Σταυρό, ενώ κατέληξε λόγω σηπτικής καταπληξίας κι ενώ έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Δείτε εδώ και τι συμβαίνει με τα τεστ κορωνοϊού του J2US.

Κορωνοϊός 433 νεκροί

Πηγή: protothema.gr

Κορωνοϊός: Μεγάλη ανησυχία με τον αριθμό των ΜΕΘ

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται στην χώρα, και δη στην Αττική, με τον κίνδυνο κορεσμού των ΜΕΘ να είναι ορατός μετά τις τελευταίες ενημερώσεις για τον αριθμό των διασωληνωμένων, τη στιγμή που επίκειται ο νέος «χάρτης» επιδημιολογικών δεδομένων, μαζί με μέτρα από την κυβέρνηση.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για το λεκανοπέδιο χθες ήταν 161, χαμηλότερος αριθμός σε σχέση με τον αριθμό των προηγούμενων ημερών και κάτω από το επίπεδο των 200 κρουσμάτων που είχε σταθεροποιηθεί.

Παρότι ο Οκτώβριος "εισέβαλε" επιθετικά με 272 κρούςματα στο λεκανοπέδιο κατά την πρώτη μέρα του, η συνέχεια αποδείχθηκε ομαλότερη. Συνολικά, στην Αττική τον Οκτώβριο έχουν καταγραφεί 1.653 κρούσματα, περίπου τα μιςά από όςα καταγράφηκαν σε όλη την επικράτεια.

Τόσο ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης όςο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισαν χθες κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας πως υπάρχουν ενδείξεις αποσυμφόρησης του λεκανοπεδίου από την πίεση της επιδημίας τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Ενδεικτικά και σύμφωνα με πληροφορίες, το κέντρο της Αθήνας φαίνεται ότι καταγράφει πτώση στα νέα κρούσματα κορωνοιού. Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα το 50% των κρουσμάτων της Αττικής εντοπιζόταν στον δήμο Αθηναίων και στο κέντρο της πόλης, πλέον όμως το ποσοστό των νέων κρουσμάτων που "δίνει" ο Δήμος Αθηναίων έχει μειωθεί στο 37%.

Μικρή υποχώρηςη καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες και στον αριθμό των ασθενών στα νοσοκομεία - ο αριθμός τους είναι σταθερά κάτω από τους 700 οπου είχαν εκτιναχθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων χρειάζεται μια εβδομάδα ακόμη προκειμένου να αξιολογήσει την επιδημιολογική εικόνα της Αττικής και να διατυπώσει το συμπέρασμα σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας.

Την ίδια στιγμή, όμως, η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ με ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 αυξάνεται δραματικά, καθώς ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει τους 100.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τον χθεσινοβραδινό απολογισμό στις ΜΕΘ βρίσκονταν συνολικά 106 αςθενεις και οι 99 ήταν διασωληνωμένοι. Από τους διασωληνωμένους το 70% νοσηλεύεται σε ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής, στοιχείο που δείχνει την άνιση πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και οι ΜΕΘ στο λεκανοπέδιο. Στα περισσότερα νοσοκομεία έχουν μειωθεί τα χειρουργεία - οι επεμβάσεις που κρίνεται ότι μπορεί να αναβληθούν, αναβάλλονται- εφοςον δεν εξασφαλίζονται και οι αναγκαίες κλίνες ΜΕΘ.

Προτεραιότητα δίδεται στους ασθενείς με Covid-19 και στα επείγοντα περιστατικά. Ανάσα στο επιβαρυμένο συστημα υγείας αναμένεται να δώσει η παράδοση των πρώτων 12 από τις συνολικά 50 κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου αναφοράς κορωνοιού "Σωτηρία". Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα και θα γίνουν από τον πρωθυπουργό.

Πηγή: athensmagazine.gr