Κορωνοιός: Σε ποια περίπτωση θα εφαρμοστεί το lockdown!

Συναγερμός!

Αρθρογράφος: Ιωάννα Πολυχρόνη
Ιωάννα Πολυχρόνη
Youweekly Editor
Κορωνοιός: Σε ποια περίπτωση θα εφαρμοστεί το lockdown!

Δηλώσεις για το πότε θα εφαρμοστούν τοπικά lockdown στην Ελλάδα λόγω κορωνοιου έκαναν λοιμωξιολόγοι καθώς η κατάσταση φαίνεται να έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που προοριζόταν.

Ισχυρό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία, ώστε να αντιληφθεί ότι μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο πρέπει να ακολουθεί πιστά τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού επιχειρεί να εκπέμψει το Μέγαρο Μαξίμου, απορρίπτοντας κάθε σενάριο σχετικό με ένα δεύτερο lockdown.

Ωστόσο οι αρμόδιοι υπουργοί και οι ειδικοί δηλώνουν ότι ετοιμάζονται για ένα δύσκολο χειμώνα, αφού οι ιώσεις τότε είναι πιο συχνές και η μεταδοτικότητα του ιού είναι πολύ πιο εύκολη στους εσωτερικούς χώρους.Τα τοπικά lockdown είναι κάτι που εξετάζεται σε διαφορετική βάση, και προφανώς σε περίπτωση που χρειαστεί ο μηχανισμός είναι έτοιμος για να εφαρμοστεί.

«Αν ξεπεράσουμε πανελλαδικά τα 600 κρούσματα κορονοϊού καθημερινά, τότε θα κινηθεί η διαδικασία των τοπικών καραντινών. Προς το παρόν, η κατάσταση θεωρείται ελέγξιμη, αφού το τελευταίο δεκαπενθήμερο ο μέσος όρος καθημερινών κρουσμάτων ήταν 318 έναντι 299 της δύο προηγούμενες εβδομάδες και 210 στις αρχές Σεπτεμβρίου. Σαρωτικοί οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ.

Το πιο σημαντικό είναι ότι μέχρι την Παρασκευή μόνο το 39% των ΜΕΘ για κορονοϊό είχε καλυφθεί ενώ και οι κλίνες νοσηλείας για κορονοϊό έχουν πληρότητα 25%. Και αυτός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στον σχεδιασμό μας.

Υπάρχουν αναφορές για μάσκες παντού όμως το ζητούμενο δεν είναι πλέον τι θα συμβαίνει στους ανοικτούς χώρους, αλλά λόγω της αλλαγής του καιρού, τι μέτρα θα ληφθούν στους κλειστούς χώρους» αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» κυβερνητικός παράγοντας που παρακολουθεί καθημερινά την πορεία εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρας μας.

Πηγές του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας επισημαίνουν ότι υπάρχει μετατόπιση, τον τελευταίο μήνα της συσσώρευσης των κρουσμάτων από τα νότια προάστια της Αθήνας, λόγω της επιστροφής από τα νησιά, προς τα δυτικά προάστια της πρωτεύουσας, ενώ υπάρχει μείωση των κρουσμάτων στο κέντρο της Αθήνας κατά 16%.

Κορωνοϊός: Στους 441 οι νεκροί στην Ελλάδα

Μεγαλώνει η τραγική λίστα με τους νεκρούς λόγω κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς άλλοι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες ώρες, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα να φτάνει τους 441.

Συγκεκριμένα, μια 84χρονη ασθενής απεβίωσε σήμερα στο Μποδοσάκειο Πτολεμαΐδας, ενώ είχε διακομιστεί εκεί από το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς στις 8 Οκτωβρίου.

Νωρίτερα, ένας 71χρονος κατέληξε στον Ευαγγελισμό, ενώ νοσηλευόταν διασωληνωμένος και είχε διακομιστεί στη ΜΕΘ από το νοσοκομείο Αγία Όλγα στις 27 Σεπτεμβρίου. Προηγουμένως, ένας 59χρονος κατέληξε στη ΜΕΘ του Ασκληπίειου Βούλας, έχοντας εισαχθεί στο νοσοκομειο από τις 4 Οκτωβρίου. Επιπλέον, ένας 70χρονος απεβίωσε στο Σισμανόγλειο και μια 88χρονη έχασε τη ζωή της στην Παμμακάριστο