Κορωνοϊός: Η Καστοριά μπαίνει επίσημα σήμερα σε lockdown

Πέρασε στη κόκκινη ζώνη του χάρτη

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός: Η Καστοριά μπαίνει επίσημα σήμερα σε lockdown

Μετά την Κοζάνη, και η Καστοριά από σήμερα μπήκε σε lockdown καθώς, όπως ανακοινώθηκε προχθές, πέρασε στην κόκκινη ζώνη του χάρτη επικινδυνότητας κορωνοϊού.

Κλειστά μαγαζιά, περιορισμένη κίνηση πολιτών και μειωμένη κίνηση στους δρόμους στην πόλη της Δυτικής Μακεδονίας είναι λοιπόν η εικόνα που επικρατεί από σήμερα στην Καστοριά, αντίστοιχη με εκείνη που υφίσταται εδώ και ημέρες στην Κοζάνη.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς ισχύουν, μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, όπως και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, ενώ από αύριο στις 6 το πρωί ισχύει και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12:30 π.μ. μέχρι τις 5:00 το πρωί, μέτρα που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα ισχύσουν σε όλες τις κίτρινες και τις κόκκινες περιοχές.

Επίσης, στην Καστοριά όπως και στην Κοζάνη αναστέλλεται η λειτουργία σε:

  • Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
  • Αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, σπήλαια
  • Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
  • Κινηματογραφικές προβολές
  • Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων
  • Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψηςΚέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
  • Μουσικές σκηνές
  • Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]
  • Παιδότοπους
  • Κάθε είδους αγώνες και προπονήσεις [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]
  • Γυμναστήρια
  • Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)
  • Λιανεμπόριο
  • Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.
  • Συνέδρια / Εκθέσεις
  • Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων
  • Η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) θα ισχύει μόνο η τηλεκπαίδευση.

Έλεγχοι για τις εισόδους και τις εξόδους από το νομό

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησαν από τις 06:00 το πρωί οι έλεγχοι της αστυνομίας για την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης μετακινήσεων εκτός των ορίων της Καστοριάς, καθώς στις περιοχές που βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη δεν επιτρέπονται ούτε οι έξοδοι, ούτε οι είσοδοι σε αυτές.

Περιπολικά της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς βρίσκονται σε όλους τις εισόδους-εξόδους κατά μήκος της Εγνατίας Οδού και δεν επιτρέπουν σε κανένα όχημα να εξέλθει, εκτός εάν οι επιβάτες διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που να επιτρέπουν τη μετακίνησή τους, όπως λόγοι υγείας ή εργασίας.

ΝΟΤΑΜ από την ΥΠΑ για το αεροδρόμιο στην Καστοριά

Αεροπορική οδηγία (NOTAM) που αφορά περιορισμούς επιβατικών πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Καστοριάς «Αριστοτέλης» εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Η νέα NOTAM θα έχει ισχύ από σήμερα Παρασκευή 23 Οκτωβρίου έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου 2020 και εντάσσεται στα μέτρα πρόληψης κατά του Covid-19.

Ειδικότερα, θα επιτρέπονται μόνο οι αναχωρήσεις για πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους με το πλήρωμά του (ferry flights). Από τους περιορισμούς πτήσεων στο αεροδρόμιο Καστοριάς «Αριστοτέλης» ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις:

  • Πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit)
  • Πληρώματα και επιβάτες των εξής πτήσεων: οι κρατικές (state flights), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary flights), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian flights), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι βρρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency flights) και οι στρατιωτικές πτήσεις (Military flights).

Πηγή: iefimerida.gr

Κορωνοιός: Σε lockdown το Λονδίνο!

Όπως έγινε γνωστό ότι από το βράδυ της Παρασκευής οι κάτοικοι του Λονδίνου δεν θα μπορούν να επισκέπτονται συγγενείς και φίλους στα σπίτια τους, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στην πρωτεύουσα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ.

Ενώ, σε μία αποκάλυψη-σοκ προχώρησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας τον τρόπο όπου θα «τελειώσει» ο κορωνοϊός.

Ο «πορτοκαλί» συναγερμός για το Λονδίνο σημαίνει, επίσης, ότι οι παμπ και τα μπαρ θα κλείνουν από τις 10 το βράδυ ενώ δύο νοικοκυριά θα μπορούν να έχουν κοινωνικές επαφές μέσα στο όριο των έξι ατόμων αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων στην Ευρώπη αγγίζει περίπου τις 100 χιλιάδες με την εφημερίδα «Wall Street Journal» να επισημαίνει ότι Ε. Ε και Βρετανία έχουν ξεπεράσει κατά πολύ σε νέα ημερήσια κρούσματα τη χώρα του Ντόναλντ Τραμπ.

Aυτό σημαίνει ότι εννέα εκατομμύρια Λονδρέζοι δεν θα επιτρέπεται να έρθουν σε επαφή με άλλα νοικοκυριά σε εσωτερικούς χώρους με την Daily Mail να μιλά για συμφωνία του δημάρχου της βρετανικής πρωτεύουσας με τον Σαντίκ Καν με τον Μπορις Τζόνσον