Κορωνοϊός - Κικίλιας: 'Έρχονται νέα μέτρα για την Θεσσαλονίκη"

Όλες οι πληροφορίες

Αρθρογράφος: Ιωάννα Πολυχρόνη
Ιωάννα Πολυχρόνη
Youweekly Editor
Κορωνοϊός - Κικίλιας: 'Έρχονται νέα μέτρα για την Θεσσαλονίκη

«Κόκκινος συναγερμός» ηχεί στη Θεσσαλονίκη, με την επιδημία κορωνοϊού να σφυροκοπά τον πληθυσμό και να στέλνει δεκάδες σοβαρά ασθενείς στα νοσοκομεία. Ενδεικτική του συναγερμού ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας την πόλη.

Η δυναμική της επιδημίας είναι μεγάλη -μόνο το Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν σχεδόν 1.300 νέα κρούσματα- και η πίεση στο σύστημα υγείας, ιδίως στις Εντατικές, οδηγούν σε στοχευμένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης και ενισχύουν την πιθανότητα του ολικού lockdown.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Κικίλιας είπε ότι θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό τη λήψη περαιτέρω μέτρων για τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα αυστηρά μέτρα, τα οποία θα είναι στη λογική του λοκντάουν του Μαρτίου θα ισχύσουν από απόψε. Θα προβλέπεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 ή 9 το βράδυ.

«Η επιδημία εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στη Θεσσαλονίκη» είπε ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας ότι κάποιοι διακινδύνευσαν και συνεχίζουν να διακινδυνεύουν τις ζωές των πολλών. «Καταλαβαίνω» είπε ο υπουργός Υγείας, «το άγχος και την κόπωση, όμως η δημόσια υγεία είναι πάνω απ' όλα».

«Η κυβέρνηση χτύπησε εγκαίρως καμπανάκια, όμως κάποιοι δεν άκουσαν. Είμαστε υποχρεωμένοι να περιορίσουμε τη διασπορά» ξεκαθάρισε.

Εξίσου χαρακτηριστική ήταν η προαναγγελία του δημάρχου Θεσσαλονίκης για νέα, αυστηρότερα μέτρα, που περιλαμβάνουν απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 ή τις 9 η ώρα το βράδυ και απαγόρευση μετακινήσεων εκτός του νομού με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα να εκτιμά ότι «δε θα γλιτώσουμε το καθολικό lockdown».

«Είμαστε σε έναν πόλεμο αυτή τη στιγμή και πρέπει σήμερα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το κακό. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θέλουν χρόνο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν, ωστόσο δεδομένου του τεράστιου αριθμού κρουσμάτων θα χρειαστεί να πάρουμε και πιο αυστηρά μέτρα.

Ήδη έχω εισηγηθεί απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα στις 8-9 το βράδυ, αλλά και απαγόρευση μετακινήσεων μέσα κι έξω από τον νομό. Δεν είναι καθολικού lockdown, το λιανεμπόριο θα είναι ανοιχτό, οι υπηρεσίες ανοιχτές, δε θα απαιτούνται SMS για την κυκλοφορία», δήλωσε ο κ. Ζέρβας στον ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να αποφευχθεί το κλείσιμο της παραλίας, ενώ θέλοντας να περιγράψει τα φαινόμενα συνωστισμού που καταγράφονται κάθε βράδυ στις πλατείες και στους εξωτερικούς χώρους, επισήμανε ότι «καθημερινά μαζεύουμε 3-4 φορές μεγαλύτερες ποσότητες σκουπιδιών στους κοινόχρηστους χώρους».

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Τρομάζει ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων

Για την αύξηση της μεταδοτικότητας του κορωνοϊού μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο 31ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής, ο λόγος που η ασθένεια έγινε πανδημία, είναι ότι δεν υπάρχει ανοσία στον γενικό πληθυσμό. Ενώ, αξίζει να σημειώσουμε ότι χθες 1η Νοέμβρη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ακόμη 1.687 νέα κρούσματα, 140 διασωληνωμένους και 9 θανάτους, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 635.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως το ποσοστό των ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύεται στη χώρα μας ανέρχεται σε 9,2%, ενώ στο 21,3% είναι το ποσοστό νοσηλευόμενων ηλικίας 45-54 ετών. Όσον αφορά τις ηλικίες διάγνωσης οι νέοι 18 με 24 ετών είχαν αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα υπολογίζεται τουλάχιστον τρεις φορές πάνω, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα 8.437 ενεργά επιβεβαιωμένα κρούσματα. Παράλληλα, ανέφερε πως ο συνολικός αριθμός νοσηλευομένων υπολογίζεται γύρω στους 1.000.

Τις τελευταίες επτά ημέρες στις ηλικίες άνω των 55 ετών είχαμε περίπου 1.000 κρούσματα, δήλωσε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε πως αυτό είναι κάτι που «σημαίνει πως με μαθηματική ακρίβεια θα πιεστεί το Σύστημα Υγείας».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πληρότητα των ΜΕΘ ανά περιοχή είναι στη Δυτική Μακεδονία: 100%, Κεντρική Μακεδονία: 46%, Ήπειρος: 40%, Αττική: 61%, Θεσσαλονίκη: 60% και Θεσσαλία: 40%.

Πηγή: Athensmagazine