Κορωνοϊός: Ανακοινώνεται καθολικό lockdown για ένα μήνα

Τι μέτρα θα ισχύσουν

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Ανακοινώνεται καθολικό lockdown για ένα μήνα

Γενικό lockdown θα ανακοινώσει την Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και την αύξηση των διασωληνωμένων, ο πρωθυπουργός δεν είχε άλλη λύση από το να κάνει δεκτή την εισήγηση των λοιμωξιολόγων που ζητούσαν γενικό lockdown εδώ και καιρό.

Οι αριθμοί που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου, είναι εφιαλτικοί: 2.646 κρούσματα, 179 διασωληνωμένοι και 18 θάνατοι. Ανακοινώθηκε, δηλαδή, ρεκόρ κρουσμάτων σε όλα τα επίπεδα.

Ετσι, με αυτή τη δραματική αύξηση ως δεδομένο και υπό τον φόβο ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα (ήδη καταγραφόταν ανοδική πορεία), ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που είχε με τους λοιμωξιολόγους το μεσημέρι της Τετάρτης έκανε δεκτή την εισήγησή τους και αποφάσισε να ανακοινώσει γενικό lockdown στη χώρα. Δείτε αναλυτικά τον χάρτη των κρουσμάτων.

Στην ενημέρωση που θα κάνει ο πρωθυπουργός την Πέμπτη, στις 12:00, από το Μέγαρο Μαξίμου θα είναι μαζί του και ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Σωτήρης Τσιόδρας θα δεχθούν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους για το lockdown, τις ΜΕΘ και την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας γενικότερα.

Lockdown Ελλάδα

Την ανακοίνωση που θα κάνει ο πρωθυπουργός για lockdown στη χώρα ήρθε να επιβεβαιώσει με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο υπουργός Υγείας. Οπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων εισηγήθηκε στην κυβέρνηση lockdown σε όλη τη χώρα για τον επόμενο ένα μήνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, πρόθεση της κυβέρνησης είναι το διάστημα αυτό να είναι μικρότερο ώστε η αγορά να κερδίσει» όλο τον Δεκέμβριο, θυσιάζοντας ουσιαστικά όλο τον Νοέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς να οδηγούμαστε σε lockdown τριών εβδομάδων με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως θα υλοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο που ισχύει στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: ethnos.gr

Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα κορωνοϊού

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας που εξεδόθη το απόγευμα της Τετάρτης, εντοπίστηκαν συνολικά 2.646 νέα κρούσματα του ιού, ενώ οι νεκροί ανέρχονται στους 673.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 46892, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες.

4271 (9.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14427 (30.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

179 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 42 (23.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 305 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Κορωνοϊός κρούσματα Ελλάδα 4/11

Τέλος, έχουμε 18 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 673 θανάτους συνολικά στη χώρα. 259 (38.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ αύριο αποφασίστηκε να γίνει διάγγελμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.