Κορωνοϊός: Όλα έτοιμα για τις πρώτες δόσεις του εμβολίου

Πότε θα είναι έτοιμο;

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Όλα έτοιμα για τις πρώτες δόσεις του εμβολίου

Τη συμφωνία της Κομισιόν με τη γερμανική εταιρεία BioNTech και Pfizer επιβεβαίωσε πριν από λίγο η Πρόεδρος της Κομισιόν. «Αύριο εγκρίνουμε μια σύμβαση για έως και 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξε η γερμανική εταιρεία BioNTech και Pfizer. Αυτό είναι το πιο πολλά υποσχόμενο εμβόλιο μέχρι στιγμής», τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο είναι η καλύτερη μας ευκαιρία να νικήσουμε τον κορωνοϊό και να επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή. Τους τελευταίους μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται ακούραστα για να εξασφαλίσει δόσεις πιθανών εμβολίων», υπογραμμίζει.

«Μόλις αυτό το εμβόλιο γίνει διαθέσιμο, το σχέδιό μας είναι να το αναπτύξουμε γρήγορα, παντού στην Ευρώπη», διαβεβαιώνει. Αυτή θα είναι η τέταρτη σύμβαση με μια φαρμακευτική εταιρεία για την αγορά εμβολίων. Και περισσότερα θα έρθουν. Επειδή πρέπει να έχουμε ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων με βάση διαφορετικές τεχνολογίες. Δείτε εδώ αναλυτικά τον χάρτη με τα κρούσματα.

«Έχουμε ήδη ξεκινήσει να συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη για την προετοιμασία εθνικών εκστρατειών εμβολιασμού», καταλήγει η Πρόεδρος της Κομισιόν. Σημειώνεται ότι νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την Pfizer και την γερμανική BioNTech και θα υπογράψει συμβόλαιο «τις προσεχείς ημέρες» για την αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους κατά της Covid.

Η διανομή θα εξαρτηθεί από την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ο οποίος δεν έχει ακόμη λάβει τα στοιχεία της κλινικής δοκιμής των de Pfizer/BioNTech: θα τα εξετάσει για να γνωμοδοτήσει προς την Κομισιόν, η οποία θα αποφασίσει για την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου. Σχεδόν φτάσαμε. Εν τω μεταξύ, ας είμαστε συνετοί και να παραμείνουμε ασφαλείς».

Πηγή: ethnos.gr

Κορωνοϊός: 30 κρούσματα σε εργαζόμενους του ΟΑΣΘ

Συναγερμός έχει σημάνει εδώ και μερικές ώρες στη Θεσσαλονίκη καθώς θετικοί στον κορωνοϊό διαγνώσθηκαν 30 εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, με τον πρόεδρο του Οργανισμού, Γιώργο Σκόδρα να αναφέρει πως ο αριθμός αυτός μεταβάλλεται.

Όπως δήλωσε στο thestival, έχουν ληφθεί 600 δείγματα από εργαζόμενους και κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένονται και άλλα αποτελέσματα από τα μοριακά τεστ για COVID-19.

ΟΑΣΘ κρούσματα

«Ακολουθούμε τον ρυθμό της πόλης. Εφαρμόζουμε πιο αυστηρά το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ», σημείωσε ο κ. Σκόδρας.

Όσον αφορά στην ιχνηλάτηση των επαφών των θετικών κρουσμάτων στον κορωνοϊό, ο κ. Σκόδρας είπε πως πάνω από 150 άτομα έχουν τεθεί σε καραντίνα, ενώ θα συνεχιστούν τα μοριακά τεστ για να υπάρξει ασφάλεια και προστασία για όλους.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ απέστειλε αίτημα προς τον ΕΟΔΥ, έτσι ώστε κλιμάκιό του να προβεί στη διενέργεια rapid test στους εργαζόμενους.

Τέλος, απέκλεισε το ενδεχόμενο η εξέλιξη, με τους θετικούς εργαζόμενους στον κορωνοϊό, να επηρεάσει τη συχνότητα των δρομολογίων ή και να τα τροποποιήσει, αφού όπως είπε, είναι λίγοι οι οδηγοί που έχουν κορωνοϊό.

Πηγή: protothema.gr