Κρήτη: Έντονες σεισμικές δονήσεις

Πόσα ήταν τα ρίχτερ

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κρήτη: Έντονες σεισμικές δονήσεις

Σεισμός μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης τα ξημερώματα της Παρασκευής, στις 04.38, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 26,9 χλμ και επίκεντρο που εντοπίζεται στα 93χλμ νότια της Ζάκρου. Σεισμός τρομοκράτησε τους κατοίκους της Χαλκιδικής

Σεισμός τώρα στην Κρήτη

Πηγή: athensmagazine.gr

Σεισμός πανικόβαλλε ξανά τους κατοίκους της Σάμου

Σεισμός μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC), σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στις 05:34, σε περιοχή της Σάμου.

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 8 χλμ. σύμφωνα με το EMSC. Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται, 9 χλμ. ανατολικά από το Νέο Καρλόβασι της Σάμου. Να υπενθυμίσουμε πως και εχθές χτυπήθηκε ξανά η Σάμος από σεισμό.

Πηγή: Athensmagazine.gr

Σεισμός στη Σάμο: Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν - Δεν πέρασαν τα χειρότερα

Στη Σάμο οι κάτοικοι μετρούν τις μεγάλες πληγές που άφησε στο πέρασμά του ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ που χτύπησε το νησί το μεσημέρι της Παρασκευής αφήνοντας πίσω του δύο παιδιά νεκρά και προκαλώντας πολλές καταστροφές. Ωστόσο οι σεισμολόγοι προειδοποιούν πως για τις επόμενες οι ημέρες οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι σε πλήρη επαγρύπνηση καθώς ένας τόσο μεγάλος σεισμός θα έχει σημαντική ακολουθία και ισχυρούς μετασεισμούς.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του σεισμολόγου Κώστα Παπαζάχου, ο οποίος τόνισε ότι ««δεν μπορούμε να πούμε ότι πέρασαν τα χειρότερα. Ηταν ο κύριος σεισμός, αλλά δεν πρέπει να δημιουργηθεί ούτε στιγμή η ψευδαίσθηση ότι τελείωσε και να είναι χαλαρή η επόμενη εβδομάδα».

Παπαζάχος για το σεισμό στη Σάμο: Δεν μπορούμε να πούμε ότι πέρασαν τα χειρότερα

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα επακόλουθα του καταστροφικού σεισμού που έπληξε χθες τη Σάμο και τα παράλια της Μικράς Ασίας, καθώς όπως τόνισε μιλώντας στο Open «δεν μπορούμε να πούμε ότι πέρασαν τα χειρότερα. Ηταν ο κύριος σεισμός, αλλά δεν πρέπει να δημιουργηθεί ούτε στιγμή η ψευδαίσθηση ότι τελείωσε και να είναι χαλαρή η επόμενη εβδομάδα. Είναι πολύ υποτονική μετασεισμική ακολουθία, και είχαμε ένα αδικαιολόγητα ήσυχο βράδυ ύστερα από έναν σεισμό 7 Ρίχτερ…».

Οσον αφορά στο ρήγμα είπε ότι «είναι 50 χιλιόμετρα ρήγμα και ακόμα μεγαλύτερο. Είναι πολύ μεγάλη η ρωγμή που έχει γίνει. Επιπλέον έχει πλάτος 15 χιλιόμετρα. Είναι τεράστια έκταση. Με τον κύριο σεισμό έχει σπάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της πλάκας. Παραμένουν όμως κάποια εμπόδια, που ο κύριος σεισμός δεν πέρασε και η διάρρηξη μπορεί να γίνει αργότερα. Μπορεί να ενεργοποιηθούν και να προχωρήσουν κι αυτά σε σεισμούς. Ενας σεισμός του 7, δίνει μετασεισμούς γύρω στο 6άρι» τόνισε ο καθηγητής.