Lockdown: Τι είναι το «σύστημα ακορντεόν» που προτείνουν οι ειδικοί

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Lockdown: Τι είναι το «σύστημα ακορντεόν» που προτείνουν οι ειδικοί

Το σύστημα «ακορντεόν» -η λογική δηλαδή «τρεις εβδομάδες lockdown– δύο εβδομάδες ανοικτά»- θεωρεί ασφαλές ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης στον σχεδιασμό για τον περιορισμό της διασποράς.

«Μπορούμε να ανοίξουμε αν φτάσουμε τα 800 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως στο τέλος του μήνα, αν θέλουμε να ξανακλείσουμε μετά από 15 ημέρες. Αν θελήσουμε να ανοίξουμε για να μείνουμε ανοικτά για ένα μεγαλύτερο διάστημα, πάνω από δύο εβδομάδες, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τουλάχιστον ακόμα δύο εβδομάδες καραντίνας, μέχρι να φτάσουμε περίπου τα 500 κρούσματα ημερησίως» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη «το σύστημα lockdown “ακορντεόν” είναι το πιο ασφαλές, καθώς επιτρέπει να κρατήσουμε τις ΜΕΘ σε λογικά νούμερα και είναι εφικτό να λειτουργήσει η οικονομία». Δείτε εδώ και τα τελευταία νέα που κυκλοφόρησαν από το εμβόλιο κορωνοϊού.

Lockdown Μάρτιος

Σχετικά με το σχέδιο περιορισμών των μετακινήσεων που θα πρέπει να εφαρμοστεί ο καθηγητής εκτιμά ότι πρέπει να πάμε στη λογική «τρεις εβδομάδες κλειστά – δύο εβδομάδες ανοικτά» μέχρι τον Μάρτιο, όπου και οι διαφορετικές καιρικές συνθήκες θα δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία.

Σχετικά με το λουκέτο στα σχολεία ο καθηγητής είπε ότι μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά εφόσον τα κρούσματα παραμένουν στα επίπεδα των 600 – 1.200.

Η τηλεργασία σημείωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί σε υψηλά επίπεδα.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Κορωνοϊός: Τότε θα έρθει η πρώτη δόση του εμβολίου στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης με αντικείμενο τη στρατηγική εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, ανέφερε ότι τα πρώτα εμβόλια θα έρθουν στην χώρα στις αρχές του 2021.

«Τώρα που γνωρίζουμε ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, τώρα που είμαστε περίπου βέβαιοι ότι, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, θα έχουμε πετύχει ένα επαρκές επίπεδο εμβολιασμού ώστε να αφήσουμε πίσω μας αυτή την κρίση, αυτή ακριβώς η πληροφορία πρέπει να μας κάνει πιο δυνατούς και πιο προσηλωμένους να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας».

«Επιμένω στην ελεύθερη πρόσβαση όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων στο εμβόλιο, γιατί αυτή η κυβέρνηση από την αρχή αντιμετώπισε το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό. Γι’ αυτό και θα το διαθέτει δωρεάν σε όλους χωρίς καμία εξαίρεση. Είναι υποχρέωσή μας, αλλά ταυτόχρονα, με αυτό τον τρόπο, δηλώνεται και η προσήλωσή μας στην προστασία της δημόσιας υγείας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Βέβαια η αγορά του θα γίνει με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων οπότε σαφώς και πρέπει να είναι δωρεάν. Δείτε πού έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών σήμερα.

Η Ελλάδα θα λάβει περισσότερα από 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 μέσω των συμβάσεων προαγοράς που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται στις αρχές του 2021, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο σχέδιο εμβολιασμού τόνισε ότι «θα αναπτυχθούν σε όλη την Επικράτεια ειδικές δομές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτόν τον μαζικό εμβολιασμό. Και βέβαια θα υπάρχουν και κινητά συνεργεία τα οποία θα εμβολιάζουν υγειονομικούς οίκους ευγηρίας ή άλλους συμπολίτες μας, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μετακινηθούν».

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι χθες στη Βουλή κάλεσε όλα τα κόμματα να στείλουν εκπρόσωπο στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, η οποία θα καταρτίσει το πρόγραμμα των εμβολιασμών, προσθέτοντας πως το σχετικό σχέδιο θα πρέπει να επενδυθεί με τη «μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση». «Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι το εμβόλιο δεν θα είναι απλά αποτελεσματικό, αλλά και ασφαλές», δήλωσε.

Πηγή: athensmagazine.gr