Προειδοποιεί ο Νίκος Σύψας: «Έρχονται κυλιόμενα lockdown μέχρι την άνοιξη»

Δώστε προσοχή!

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Προειδοποιεί ο Νίκος Σύψας: «Έρχονται κυλιόμενα lockdown μέχρι την άνοιξη»

Ο Νίκος Σύψας επικοινώνησε σήμερα το πρωί με την εκπομπή του ΣΚΑΪ και θέλησε να προειδοποιήσει το κοινό για όλα όσα ακολουθούν μέσα στους επόμενους μήνες, με τον λοιμωξιολόγο να τονίζει πως έρχονται κυλιόμενα lockdown μέχρι την άνοιξη.

Εξήγησε ότι μπορεί τα κρούσματα να έχουν πέσει κάτω από 3.000 ωστόσο υπάρχουν πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία, όπως είναι ο υπερδιπλασιασμός του δείκτη των θετικών κρουσμάτων στο 10% (από όσους ελέγχονται νοσούν το 10%) τη στιγμή που το όριο ασφαλείας σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι το 4%.

Σύμφωνα με τον καθηγητή σε ορισμένες περιοχές ο δείκτης αυτός φτάνει ακόμη και στο 19%. Επιπλέον ο δείκτης R βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1, μεταξύ 1,2 και 1,4.

Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών από τα 75 στα 65, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο συνέβη και στην Ιταλία. Δείτε εδώ και την έκκληση που έκανε ένας γιατρός από το νοσοκομείο Παπανικολάου.

«Βλέπουμε τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία, έρχονται 50ρηδες και δεν μπορούν να ανασάνουν», «δεν είναι καθόλου αστείο, ο ιός δείχνει τα δόντια του και έχει πολύ άσχημο πρόσωπο», τόνισε ο καθηγητής.

Ο εγκλεισμός, τόνισε, είναι το μόνο ισχυρό όπλο το οποίο έχουμε, τα δοκιμάσαμε όλα και απέτυχαν και πρόσθεσε ότι προσωπικά δεν πιστεύει ότι στις 30 Νοεμβρίου θα είναι τόσο καλά τα στοιχεία για να σταματήσει το lockdown. Ο Μάρτιος, πρόσθεσε έδειξε ότι ο εγκλεισμός ρίχνει απότομα την επιδημία και αυτό το όπλο θα χρησιμοποιηθεί όσο χρειαστεί για να τεθεί σε έλεγχο η πανδημία.

Ακόμη και αν ανοίξουμε σημείωσε ο κ. Σύψας θα υπάρξει ξανά κλείσιμο μετά από μια ή δύο εβδομάδες και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα και για κυλιόμενα lockdwon έως την άνοιξη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, όταν σταματήσει η τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας και υπάρχει διαθεσιμότητα σε απλές κλίνες αλλά και σε ΜΕΘ, μόνο τότε μπορούμε να σκεφτούμε να ελαττώσουμε τα μέτρα.

Πηγή: skai.gr

Lockdown: Τι είναι το «σύστημα ακορντεόν» που προτείνουν οι ειδικοί

Το σύστημα «ακορντεόν» -η λογική δηλαδή «τρεις εβδομάδες lockdown– δύο εβδομάδες ανοικτά»- θεωρεί ασφαλές ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης στον σχεδιασμό για τον περιορισμό της διασποράς.

«Μπορούμε να ανοίξουμε αν φτάσουμε τα 800 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως στο τέλος του μήνα, αν θέλουμε να ξανακλείσουμε μετά από 15 ημέρες. Αν θελήσουμε να ανοίξουμε για να μείνουμε ανοικτά για ένα μεγαλύτερο διάστημα, πάνω από δύο εβδομάδες, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τουλάχιστον ακόμα δύο εβδομάδες καραντίνας, μέχρι να φτάσουμε περίπου τα 500 κρούσματα ημερησίως» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη «το σύστημα lockdown “ακορντεόν” είναι το πιο ασφαλές, καθώς επιτρέπει να κρατήσουμε τις ΜΕΘ σε λογικά νούμερα και είναι εφικτό να λειτουργήσει η οικονομία». Δείτε εδώ και τα τελευταία νέα που κυκλοφόρησαν από το εμβόλιο κορωνοϊού.

Lockdown Μάρτιος

Σχετικά με το σχέδιο περιορισμών των μετακινήσεων που θα πρέπει να εφαρμοστεί ο καθηγητής εκτιμά ότι πρέπει να πάμε στη λογική «τρεις εβδομάδες κλειστά – δύο εβδομάδες ανοικτά» μέχρι τον Μάρτιο, όπου και οι διαφορετικές καιρικές συνθήκες θα δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία.

Σχετικά με το λουκέτο στα σχολεία ο καθηγητής είπε ότι μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά εφόσον τα κρούσματα παραμένουν στα επίπεδα των 600 – 1.200.

Η τηλεργασία σημείωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί σε υψηλά επίπεδα.

Πηγή: eleftherostypos.gr