Καιρός: Έρχονται τα πρώτα χιόνια το Σαββατοκύριακο - «Κατάλευκος» ο Παρνασσός

Αναμένεται έντονη κακοκαιρία

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Καιρός: Έρχονται τα πρώτα χιόνια το Σαββατοκύριακο - «Κατάλευκος» ο Παρνασσός

Τα πρώτα χιόνια κάνουν την εμφάνιση τους και το σκηνικό του καιρού θα είναι χειμωνιάτικο τις επόμενες ώρες. Βαρομετρικό χαμηλό πάνω από το Αιγαίο θα προκαλέσει την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο κατά το διήμερο της Πέμπτης και της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, βροχές και καταιγίδες αναμένονται την Πέμπτη στην Ανατολική Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά Ελλάδα και Ανατολική Πελοπόννησο και στο Αιγαίο. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη θα παρουσιάσουν ενίσχυση.

Την Παρασκευή 20/11 βροχές θα σημειωθούν στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και Ανατολική Πελοπόννησο καθώς και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, ενώ καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει στα Νότια Δωδεκάνησα. Στο σχετικό χάρτη παρουσιάζεται η ολική βροχόπτωση που αναμένεται έως το βράδυ της Παρασκευής 20/11 καθώς και οι περιοχές όπου αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα την Πέμπτη 19/11 και την Παρασκευή 20/11. Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στη χώρα μας!

Ισχυροί έως θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι (6-8 μποφόρ) θα επικρατήσουν στο Αιγαίο ενώ στο Ιόνιο οι ανατολικών διευθύνσεων άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5 και τοπικά τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 17-19 βαθμούς στα δυτικά ηπειρωτικά, τους 14-16 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τους 15-18 στις νησιωτικές περιοχές.

❄❄❄ Πυκνή χιονόπτωση σε εξέλιξη στο Χ.Κ του Παρνασσού. Φώτο: Σωτήρης Γιαννόπουλος

Posted by Forecast Weather Greece on Thursday, November 19, 2020

❄❄❄ Λευκές καλημέρες από τον κατάλευκο Παρνασσό. Πηγή: Nik Ntalas

Posted by Forecast Weather Greece on Wednesday, November 18, 2020

Χιόνια στον Παρνασσό και το Βελούχι

Από νωρίς το πρωί, χιόνια έχουν πέσει στον Παρνασσό, καθώς και στα ορεινά της κεντρικής Ελλάδας. Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στο Βελούχι, με ασθενείς κατά βάση χιονοπτώσεις να εκδηλώνονται άνω των 1.700 μέτρων. Στο βουνό επικρατούν θυελλώδεις άνεμοι και η θερμοκρασία κυμαίνεται από -2 έως 1 Κελσίου.

Τα «Ευρυτανικά Νέα» βρέθηκαν στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου το πρωί της Πέμπτης και απαθανάτισαν το χιονισμένο τοπίο.

Πηγή: ethnos.gr

Μερομήνια: Θα δούμε χιόνι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά;

Μερομήνια: Ο φετινός Δεκέμβρης θα φέρει χιόνια ακόμη και στις πεδινές περιοχές. Έτσι, τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά αναμένεται να έχουν λευκό χρώμα. Φυσικά, τα πάντα θα είναι λευκά, μόνο σε περίπτωση που επαληθευτούν οι προβλέψεις από τα μερομήνια. Αναλυτικότερα:

Τι θα γίνει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά:

Δεκέμβριος 2020 – Χριστούγεννα:

Ξεκίνημα με βελτιωμένο καιρό την πρώτη εβδομάδα, ίδιο μοτίβο με λίγα φαινόμενα και τη δεύτερη. Από τα μέσα του μήνα, αναμένεται βαρυχειμωνιά διαρκείας με συνεχόμενες κακοκαιρίες, πολλές βροχές και χιόνια όχι μόνο στα ορεινά. Φτάνοντας, μάλιστα, προς τα Χριστούγεννα χιονοπτώσεις αναμένονται και στα πεδινά και παραθαλάσσια. Πιο έντονα και παρατεταμένα φαινόμενα στο διάστημα 24-29 Δεκεμβρίου.

Ιανουάριος 2021 – Πρωτοχρονιά:

Κρύος αλλά και βελτιωμένος καιρός στο πρώτο πενθήμερο. Άστατος έως τα μέσα του μήνα με βροχές και διαστήματα με χιόνια στα ορεινά. Πτώση και έντονη κακοκαιρία με χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα ή ακόμη και στα πεδινά από 18-23/1. Βελτίωση μετά και νέα κακοκαιρία 27 με 29 Γενάρη. Παρεμπιπτόντως, δείτε το έκτακτο δελτίο καιρού!