Πέθανε ο ιδρυτής της Zappos, Tony Hsieh

Σε τραυματισμό έπειτα από πυρκαγιά στο σπίτι

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Πέθανε ο ιδρυτής της Zappos, Tony Hsieh

Πέθανε σε ηλικία 46 ετών ο ιδρυτής της Zappos, Tony Hsieh και ο επιχειρηματικός κόσμο έχει βυθιστεί σε θλίψη.

Η οικογένειά του επιβεβαίωσε το θάνατο του, με το CNN να αναφέρει ότι πέθανε μετά από τραυματισμό από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι του στο Κονέκτικατ.

Ο Tony Hsieh έγινε μέλος του Zappos το 1999 όταν ακόμη ονομαζόταν ShoeSite.com και ηγήθηκε της εταιρείας για δύο δεκαετίες. Το 2009 η Amazon αγόρασε την εταιρεία έναντι 1,2 δισ. δολαρίων και ο Hsieh διατήρησε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου έως και την παραίτησή του τον περασμένο Αύγουστο. Νωρίτερα έγινε γνωστό πως πέθανε και ένας σπουδαίος ηθοποιός.

Έφυγε από την ζωή ο εμπνευστής του Ice Bucket Challenge Πάτρικ Κουίν

Έφυγε σε ηλικία 37 ετών ο άνθρωπος που έκανε μόδα το ice bucket challenge, Πάτρικ Κουίν, συγκεντρώνοντας έτσι εκατοντάδες εκατομμύρια με στόχο την έρευνα και καταπολέμηση της ασθένειας ALS, από την οποία έπασχε και ο ίδιος.

Δεν χρειαζόταν να είναι κάποιος ιδιαίτερα ενεργός στα σόσιαλ μίντια για να παρατηρήσει ότι ένα ιδιότυπο μπουγέλωμα μετατράπηκε σε παγκόσμια φρενίτιδα το 2015. Επώνυμοι και μη, λούζονταν με κουβάδες γεμάτους παγάκια. Το διαδίκτυο έζησε επί μήνες στους ρυθμούς του Ice Bucket Challenge. Η Μισέλ Ομπάμα, ο σύζυγός της, ο ιδρυτής του Facebook και κάθε λογής σελέμπριτις, πολιτικοί, επιστήμονες και επιχειρηματίες υπέκυψαν στην πρόκληση ακόμα και στα πλατό ζωντανών τηλεοπτικών εκπομπών.

Η αψεγάδιαστη κόμη και το μακιγιάζ της Κιμ Καρντάσιαν θυσιάστηκε στο βωμό της τάσης αυτής. Μία τάση που θα ήταν ολίγον τί γραφική αν δεν συνδεόταν με έναν ιερό σκοπό.


Την ενίσχυση του ιδρύματος αντιμετώπισης της νόσου ALS (Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση). Μία ανίατη νόσος, η εξέλιξή της οποίας δεν επιτρέπει στους ασθενείς να περπατούν, να μιλούν, να τρώνε, ακόμα και να αναπνέουν χωρίς μηχανική υποστήριξη... Πίσω από την ιδέα, όμως, δεν βρισκόταν το επίσημο ίδρυμα που είχε δημιουργηθεί, αλλά ένας μεμονωμένος ασθενής που υπέφερε από αυτή την σχετικά άγνωστη -στο ευρύ κοινό- ασθένεια.

O Νεουρκέζος Πάτρικ Κουίν διαγνώστηκε με ALS το 2013. Ένα μήνα νωρίτερα είχε μόλις κλείσει τα 30 του χρόνια. Το αρχικό σοκ αντικαταστάθηκε από πείσμα. Αποφάσισε όσα χρόνια του απέμεναν να τα αφιερώσει στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για την ασθένεια.

We are deeply saddened to share that Pat Quinn, co-founder of the ALS Ice Bucket Challenge passed away at the age of 37....

Posted by The ALS Association on Sunday, November 22, 2020

Αν και η ιδέα του μπουγελώματος δεν πήγασε από εκείνον, ήταν αυτός και η οικογένεια του που του έδωσαν τη δυναμική, η οποία και εν τέλει την μετέτρεψε στην ισχυρότερη μέχρι σήμερα διαδικτυακή τάση, ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Οι φίλοι του περιγράφουν την γενναία μάχη που έδωσε, χωρίς ποτέ να χάσει την θετική του στάση, αλλά και την λυσσαλέα όρεξη του για την ζωή. Οι δύο συνοδοιπόροι του, στην προσπάθεια να γίνει γνωστή η ασθένεια μέσω του ice bucket challenge, έχασαν τη ζωή τους νωρίτερα.

Ο ίδιος συνέχισε, παρ’ ότι συνειδητοποίησε το αδιέξοδο που τον περίμενε στη γωνία... Ακόμα και καθηλωμένος σε καροτσάκι, όμως, δεν σταμάτησε τις δημόσιες εμφανίσεις, εμπνέοντας ασθενείς ανά τον κόσμο. «Ξέρω ότι ο δρόμος που έχω μπροστά μου είναι δύσκολος, αλλά θα δώσω ό,τι έχω και δεν έχω για να αντιμετωπίσω όσα έρθουν στο δρόμο μου».

It is with great sadness that we must share the passing of Patrick early this morning. He was a blessing to us all in...

Posted by Quinn for the Win on Sunday, November 22, 2020

Η συμβολή του στην καταπολέμηση της ασθένειας είναι ανυπολόγιστη. Το ίδρυμα ALS είχε δηλώσει: «Ο ετήσιος προϋπολογισμός της οργάνωσης ήταν περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια», αναφέρει η οργάνωση στην ιστοσελίδα της. Ωστόσο χάρη στο δημόσιο μπουγέλωμα, η οργάνωση διπλασίασε τον προϋπολογισμό της το 2015 σε 40 εκατομμύρια δολάρια και εν τέλει συγκεντρώθηκαν 220 εκατομμύρια δολάρια, συμβάλλοντας έτσι σε σημαντικά βήματα προόδου. Νεκρός και ο δημιουργός του Scooby Doo!

Πηγή: protothema.gr