Συναγερμός από τον Σάκη Αρναούτογλου - «Ο χειμώνας χτυπάει μέσα στα Χριστούγεννα...»

Αναλυτικά η πρόγνωση!

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Συναγερμός από τον Σάκη Αρναούτογλου - «Ο χειμώνας χτυπάει μέσα στα Χριστούγεννα...»

Στο τρίτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, δηλαδή μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εκτιμά ο Σάκης Αρναούτογλου πως θα κάνει αισθητή την παρουσία του ο χειμώνας στη χώρα μας, σημαίνοντας συναγερμό για την εξέλιξη του καιρού.

Αυτή είναι η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου

«Χρησιμοποιώντας ως οδηγό τους δείκτες της Βορειοατλαντικής Ταλάντωσης (ΝΑΟ) τη Νότια Ταλάντωση Ελ Νίνιο (ΕΝSO) και κυρίως την Ταλάντωση Madden Julian σας παραθέτω μία προσπάθεια αποκρυπτογράφησης τις εξέλιξης του καιρού για το μήνα Δεκέμβριο 2020.

Τις ανεβάζω στο διαδίκτυο Από το 2003 κατά περιόδους καθώς πολλοί φίλοι από τη σελίδα μου στο Facebook μου τις ζητάνε και τις βρίσκουν ενδιαφέρουσες! Στην συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποίησα και χάρτες του μετεοσιελ ανά δεκαήμερο έτσι ώστε να υπάρχει και η ανάλογη σύγκριση με τους τρέχοντες μετεωρολογικούς χάρτες των επόμενων ημερών!

Με δυο λόγια και πολύ χοντρικά μέχρι τις 15 -18 του Δεκέμβρη ο καιρός από πλευράς θερμοκρασίας (εξαιρουμένων των δύο επόμενων ημερών κυρίως στα βόρεια) δεν φαίνεται να παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο χειμωνιάτικο ενδιαφέρον με αξιόλογες κατά τόπους βροχές, ενώ χοντρικά το τρίτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη οι πιθανότητες έστω και για κάποιες μέρες, για πραγματικό χειμωνιάτικο κρύο μαζί και με "χειμωνιάτικα" φαινόμενα κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια αυξάνεται σημαντικά σύμφωνα με την αναλογική αυτή η εκτίμηση!

Προσοχή!

Η συγκεκριμένη αναλογική εκτίμηση για τον μήνα Δεκέμβρη είναι πειραματική και φυσικά δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση καμία επίσημη καθημερινή πρόγνωση». Δείτε εδώ σε ποια περιοχή της χώρας χιόνισε!

Πηγή: athensmagazine.gr

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την 1η Δεκέμβρη

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Τοπικές βροχές στα ανατολικά. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και τις πρώτες πρωινές ώρες στα ημιορεινά της Θράκης.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 01) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες από το απόγευμα στις νοτιότερες περιοχές όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμοί Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια. Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τις πρωινές ώρες 6 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 06 έως 13 βαθμοί Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Βαθμιαία στις Κυκλάδες τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα δυτικά 6 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στις Κυκλάδες η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές κυρίως στα Δωδεκάνησα όπου θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Από τις μεσημβρινές ώρες βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 6 και το πρωί τοπικά 7 μποφόρ. Στα νότια ανατολικών διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ που μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΣΑΜΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 10 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα ανατολικά και βόρεια με πιθανότητα τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία: Από 8 έως 13 βαθμοί Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών από το απόγευμα. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 04 ως 08 βαθμοί Κελσίου.