Κορωνοϊός: Είναι επίσημο - Ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου

Σας αφορά

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός: Είναι επίσημο - Ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την συνέχιση των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού ανακοινώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για σταθεροποίηση ή και μείωση κρουσμάτων, η οποία ωστόσο είναι πιο αργή από το αναμενόμενο. Στάθηκε ακόμη στην πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη και εν γένει στη Βόρεια Ελλάδα. Με αυτά τα δεδομένα, όπως είπε, το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας απομακρύνεται χρονικά.

Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, παρατείνεται η ισχύς των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού έως τις 6 πρωί της Δευτέρας, 14 Δεκεμβρίου.

«Ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στο εθνικό σχέδιο εμβολιασμού. Όπως σημείωσε, θα δημιουργηθούν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό να εμβολιάζονται 2.117.440 πολίτες τον μήνα. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τους υγειονομικούς και θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες άνω των 65 ετών, καθώς και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα. Δείτε εδώ και τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το άνοιγμα των μπαρ.

Πηγή: protothema.gr

Άρση του Lockdown: Αποφασίστηκε! Την Δευτέρα ανοίγουν εποχικά καταστήματα

Η πρώτη κατηγορία καταστημάτων που «δραπετεύει» από το lockdown θα είναι τα μαγαζιά με χριστουγεννιάτικα είδη.

Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σημειώνοντας ότι το άνοιγμά τους θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το υπ. Ανάπτυξης, από τη Δευτέρα «θα επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών καθώς και η πώλησή τους από τα super markets».

Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή, από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

πηγή: iefimerida

Lockdown: Σήμερα στις 12:30 η ανακοίνωση για τα νέα μέτρα των Χριστουγέννων

ο σχέδιο της κυβέρνησης για την συνέχιση των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού ανακοινώνει στις 12:30 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η παράταση του lockdown για ακόμη μία εβδομάδα -δηλαδή μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου- προβάλλει ως το πιθανότερο ενδεχόμενο.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Στην ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας αναμένεται να αναφερθεί και στη λειτουργία των σχολείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων. Με τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών θεωρείται περίπου σαν απίθανο το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί το άνοιγμα των σχολείων την επόμενη εβδομάδα. Η εκπαιδευτική δραστηριότητα θα συνεχιστεί μέσω της τηλεκπαίδευσης τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους και οι αποφάσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων μετατίθενται για τις αρχές του 2021, μετά την περίοδο των σχολικών εορτών.

Παραλλήλως ο Στέλιος Πέτσας αναμένεται να προδιαγράψει τις επόμενες κινήσεις για το πιθανό άνοιγμα του λιανεμπορίου με κάποιους περιορισμούς από την 14η Δεκεμβρίου.

Τον οδικό χάρτη για τη συνέχιση του λοκντάουν επί της ουσίας σκιαγράφησε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποια είδη οικονομικής δραστηριότητας απλά δεν θα λειτουργήσουν έως ότου να έχουμε ένα εμβόλιο, για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, η διασκέδαση σε προχωρημένη ώρα. Δεν μπορούμε να έχουμε συγχωρισμό στα μπαρ έως ότου να έχουμε ένα εμβόλιο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Ίσως σε κάποιο σημείο θα έχεις τη δυνατότητα να ανοίξεις εστιατόρια, με την τήρηση των πρεπουσών αποστάσεων, σίγουρα μπορείς να εξετάσεις το άνοιγμα του λιανεμπορίου όμως κάποιοι περιορισμοί θα είναι απολύτως απαραίτητοι έως ότου να βρούμε το εμβόλιο».

Αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας ο πρωθυπουργός -μιλώντας με τον πρόεδρο του Columbia University Lee C. Bollinger- διευκρίνισε πως «το καλό είναι ότι έχουμε τα χρήματα, τη ρευστότητα, ώστε να στηρίξουμε την οικονομία κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ επίπονης περιόδου»

πηγή: protothema