Σεισμός τώρα Ανατολικά της Μεσογείου

Όλες οι πληροφορίες

Αρθρογράφος: Ιωάννα Πολυχρόνη
Ιωάννα Πολυχρόνη
Youweekly Editor
Σεισμός τώρα Ανατολικά της Μεσογείου

Ο σεισμός σημειώθηκε στον υποθαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία και ήταν μεγέθους 5,2 Ρίχτερ.

Σημειώνεται πως δεν ήταν ιδιαίτερα επιφανειακός καθώς σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, έγινε σε βάθος 78 χιλιομέτρων.

Φρίκη στην Σάμο ξανά - Χτύπησε μόλις κι άλλος σεισμός

Ασθενής σεισμική δόνηση σημειώθηκε πριν από λίγο στη Σάμο, μόλις 5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του νησιού. Το Γεωδυναμικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο κατέγραψε τη σεισμική δόνηση στα 3,7 Ρίχτερ, ενώ η αυτόματη λύση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτο κάνει λόγο για 4 Ρίχτερ.

Δείτε πώς κατέγραψε τον σεισμό το Γεωδυναμικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο και διαβάστε εδώ πόσα λεφτά έδωσαν τα ΑΒ Βασιλόπουλος στους πληγέντες της Σάμου.

Σεισμός στη Σάμο: Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν - Δεν πέρασαν τα χειρότερα

Στη Σάμο οι κάτοικοι μετρούν τις μεγάλες πληγές που άφησε στο πέρασμά του ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ που χτύπησε το νησί το μεσημέρι της Παρασκευής αφήνοντας πίσω του δύο παιδιά νεκρά και προκαλώντας πολλές καταστροφές. Ωστόσο οι σεισμολόγοι προειδοποιούν πως για τις επόμενες οι ημέρες οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι σε πλήρη επαγρύπνηση καθώς ένας τόσο μεγάλος σεισμός θα έχει σημαντική ακολουθία και ισχυρούς μετασεισμούς.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του σεισμολόγου Κώστα Παπαζάχου, ο οποίος τόνισε ότι ««δεν μπορούμε να πούμε ότι πέρασαν τα χειρότερα. Ηταν ο κύριος σεισμός, αλλά δεν πρέπει να δημιουργηθεί ούτε στιγμή η ψευδαίσθηση ότι τελείωσε και να είναι χαλαρή η επόμενη εβδομάδα».

Παπαζάχος για το σεισμό στη Σάμο: Δεν μπορούμε να πούμε ότι πέρασαν τα χειρότερα

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα επακόλουθα του καταστροφικού σεισμού που έπληξε χθες τη Σάμο και τα παράλια της Μικράς Ασίας, καθώς όπως τόνισε μιλώντας στο Open «δεν μπορούμε να πούμε ότι πέρασαν τα χειρότερα. Ηταν ο κύριος σεισμός, αλλά δεν πρέπει να δημιουργηθεί ούτε στιγμή η ψευδαίσθηση ότι τελείωσε και να είναι χαλαρή η επόμενη εβδομάδα. Είναι πολύ υποτονική μετασεισμική ακολουθία, και είχαμε ένα αδικαιολόγητα ήσυχο βράδυ ύστερα από έναν σεισμό 7 Ρίχτερ…».

Οσον αφορά στο ρήγμα είπε ότι «είναι 50 χιλιόμετρα ρήγμα και ακόμα μεγαλύτερο. Είναι πολύ μεγάλη η ρωγμή που έχει γίνει. Επιπλέον έχει πλάτος 15 χιλιόμετρα. Είναι τεράστια έκταση. Με τον κύριο σεισμό έχει σπάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της πλάκας. Παραμένουν όμως κάποια εμπόδια, που ο κύριος σεισμός δεν πέρασε και η διάρρηξη μπορεί να γίνει αργότερα. Μπορεί να ενεργοποιηθούν και να προχωρήσουν κι αυτά σε σεισμούς. Ενας σεισμός του 7, δίνει μετασεισμούς γύρω στο 6άρι» τόνισε ο καθηγητής.

Τσελέντης: Ο σεισμός στη Σάμο θα φέρει μετασεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης μιλώντας στον ΣΚΑΙ εκτίμησε ότι πρέπει να περιμένουμε μετασεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ, όχι μόνο μετά από 2 με 3 μέρες, αλλά ενδεχομένως και μετά από μήνες. «Να έχουν το νου τους οι κάτοικοι, να μην μπαίνουν σε παλιά σπίτια αν δεν έχουν γνωμάτευση μηχανικού» προειδοποίησε. «Ένας μετασεισμός της τάξης του 6 που είναι ρηχότερος από τα 10 χλμ μπορεί να προκαλέσει μετατόπιση του βυθού πιο μεγάλη απ’ ό,τι ο κύριος σεισμός, αρά μπορεί να έχουμε πιο μεγάλο μικρό τσουνάμι, οπότε οι κάτοικοι να αποφεύγουν τις παράλιες» πρόσθεσε.

«Φοβάμαι ότι οι πολίτες θα ξεχάσουν το σεισμό και μετά από 2 μήνες θα έχουμε κάνα 6αρι, και υπάρχουν κτίρια που έχουν φθορές» σημείωσε.

Ο μεγάλος σεισμός, πρόσθεσε, μπορεί να προκαλέσει ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων. «Το καλό είναι ότι το ρήγμα ήταν κατακόρυφο έτσι θα έχουμε μικρότερη μεταφορά ενέργειας σε αλλά ρήματα, αλλά δεν παύει να υπάρχει η πιθανότητα» επισήμανε.

Ο κ. Τσελέντης έκανε λόγο για έντονη κινητοποίηση κρατικού μηχανισμού, επισημαίνοντας ότι λίγα λεπτά μετά το σεισμό του τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός. «Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στα 30 χρόνια της καριέρας μου. Με ρώτησε πως εξελίσσεται το φαινόμενο, τι να περιμένουμε, έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» παρατήρησε ο Άκης Τσελέντης, εκθειάζοντας και την κινητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υπό τον Νίκο Χαρδαλιά.