Λουκέτο και πρόστιμο 510.650 ευρώ σε γνωστό σούπερ μάρκετ - Δεν τηρούσε τα μέτρα

Δεν απολύμανε καρότσια και καλάθια! Κόκκινο συναγερμός

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Λουκέτο και πρόστιμο 510.650 ευρώ σε γνωστό σούπερ μάρκετ - Δεν τηρούσε τα μέτρα

Συνολικά πρόστιμα ύψους 510.650€, κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε μία (1) επιχείρηση σούπερ μάρκετ και κύρωση αναστολής λειτουργίας δέκα (10) ημερών σε άλλη μία (1) επιχείρηση, επιβλήθηκαν από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, Δημοτική Αστυνομία, Σ.ΕΠ.Ε. και Ε.Α.Δ.) διενήργησαν το Σάββατο, 05.12.2020 συνολικά 50.889 ελέγχους και κατέγραψαν 1.628 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού. Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (50.444).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

  • Μη χρήση μάσκας
  • Μη τήρηση ειδικών όρων λειτουργίας επιχειρήσεων
  • Μη νόμιμη μετακίνηση (πεζοί και οχήματα)

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

α) Στην Περιφέρεια Αττικής, κλιμάκιο της ΕΑΔ και της ΕΛ.ΑΣ. επέβαλλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 10.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα υπεραγοράς (super market), λόγω μη επίδειξης προγράμματος ειδικής απολύμανσης σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια (μη τήρηση κανόνων υγιεινής και απολύμανσης).

β) Από την ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθησαν τέσσερα (4) άτομα συνολικά για παραβίαση των κανόνων λειτουργίας των καταστημάτων και των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

γ) Η ΕΛ.ΑΣ., στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επέβαλλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000€ και δέκα (10) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε πολυκατάστημα για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων. Διαβάστε εδώ τι ισχύει από σήμερα για όλα τα σούπερ μάρκετ!

Πηγή: Aftodioikisi.gr

Συναγερμός σε γνωστό σούπερ μάρκετ - Δεν φορούσαν μάσκες οι εργαζόμενοι πάνω από τα φαγητά

Πρόστιμο σε σούπερ μάρκετ, στον Κορυδαλλό γιατί δύο υπάλληλοί του γιατί βρισκόντουσαν στο παρασκευαστήριο τροφίμων και συνομιλούσαν σε κοντινή απόσταση χωρίς να φορούν μάσκα, επέβαλλαν χθες οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Yπενθυμίζεται ότι με βάση το άρθρο 44 (παρ. 3) της Υγειονομικής Διάταξης Α1β/8577/1983 (ΦΕΚ Β-526/8-09-1983: «Αν τα ανωτέρω καταστήματα (σ.σ. σούπερ μάρκετ) διαθέτουν και φαγητά ή γλυκίσματα, παρασκευαζόμενα στο ίδιο το κατάστημα, θα υπάρχουν και ιδιαίτερα παρασκευαστήρια φαγητών ή γλυκισμάτων, εμβαδού 40 τ.μ. τουλάχιστον το καθένα. Αν υπάρχουν και τα δύο εργαστήρια (μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής), αυτά θα είναι χωρισμένα μεταξύ τους με τοίχο ύψους 2,50 μ. τουλάχιστον.

Σε περίπτωση που ψήνονται μόνον κοτόπουλα, ο χώρος προετοιμασίας, ψησίματος και προσφοράς τους θα είναι τουλάχιστον 20 τ.μ. Πάντως, για κάθε τμήμα πωλήσεως φαγητών ή γλυκισμάτων, ανεξάρτητα από το αν τα είδη αυτά παρασκευάζονται σε παρασκευαστήρια του ίδιου του καταστήματος, εντός ή εκτός τούτου, ή προέρχονται από άλλα νομίμως λειτουργούντα εργοστάσια ή εργαστήρια, θα υπάρχει ιδιαίτερος νοητώς χώρος εμβαδού 20 τ.μ. τουλάχιστον. Σε εμφανές σημείο του κάθε τμήματος θα υπάρχει αναρτημένη επιγραφή με την ένδειξη «Τμήμα έτοιμων φαγητών» ή «τμήμα ειδών ζαχαροπλαστικής».

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, Δημοτική Αστυνομία, Σ.ΕΠ.Ε. και Ε.Α.Δ.) διενήργησαν την Σάββατο, 28.11.2020 συνολικά 65.388 ελέγχους και κατέγραψαν 1.773 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 521.550€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε δύο (2) επιχειρήσεις. Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (53.184).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

  • Μη χρήση μάσκας
  • Μη τήρηση ειδικών όρων λειτουργίας επιχειρήσεων
  • Μη νόμιμη μετακίνηση (πεζοί και οχήματα)

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

  • Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε τρεις (3) συλλήψεις για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
  • Στην Περιφέρεια Αττικής επιβλήθηκε κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών και πρόστιμο 5.000€ σε καφέ, ενώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου επιβλήθηκε κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών και πρόστιμο 3.000€ σε καφέ.
  • Στην Περιφέρεια Αττικής επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000€ σε κατάστημα ρούχων.
  • Στο Δήμο Κορυδαλλού επιβλήθηκε πρόστιμο 600€ (2x300€) σε δύο (2) υπαλλήλους super market γιατί βρισκόντουσαν στο παρασκευαστήριο τροφίμων και συνομιλούσαν σε κοντινή απόσταση χωρίς να φορούν μάσκα.