Lockdown: Τότε αναμένεται να κλείσουν και να ανοίξουν τα σχολεία

Όλες οι πληροφορίες

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Lockdown: Τότε αναμένεται να κλείσουν και να ανοίξουν τα σχολεία

Πολλαπλές ανατροπές στο σχεδιασμό για τη λειτουργία των σχολείων έχει προκαλέσει η μαινόμενη πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, με την ανακοίνωση της παράτασης του lockdown, υποστήριξε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως και τις 6 Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι τα μαθήματα που θα γίνουν μέχρι εκείνο το διάστημα θα πραγματοποιούνται με το σύστημα της τηλεκπαίδευσης.

Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, ανακοίνωσε χθες την ημερομηνία κατά την οποία θα σταματήσουν τα μαθήματα στα σχολεία (με τηλεκπαίδευση) για τα Χριστούγεννα.

Σε ενημέρωση που εξέδωσε, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει αρχικά ότι «παρατείνεται η αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων έως την 7η Ιανουαρίου 2021» και επισημαίνει ότι οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά έως τις 23 Δεκεμβρίου 2020.

«Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση (σ.σ. τηλεκπαίδευση) συνεχίζεται στα σχολεία μας από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο έως τις 23 Δεκεμβρίου 2020» ανέφερε καταλήγοντας το υπ. Παιδείας. Στο μεταξύ, από μέρα σε μέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα!

Σχολεία: Τι ισχύει για τις άδειες ειδικού σκοπού γονέων

Ενα άλλο σημαντικό ερώτημα που απασχολεί τους γονείς παιδιών που φοιτούν στα -υπό αναστολή λειτουργίας- σχολεία της χώρας αφορά τις άδειες ειδικού σκοπού. Ερωτηθείς αν δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού οι εργαζόμενοι γονείς κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων o δικηγόρος – εργατολόγος Γιάνης Καρούζος δήλωσε στο iefimerida:

Η άδεια ειδικού σκοπού ως διευκόλυνση για τους εργαζόμενους γονείς, που έχουν τέκνα που φοιτούν έως τη Γ' τάξη Γυμνασίου των σχολείων, έχει παραταθεί και εξακολουθεί να υφίσταται για όσο χρονικό διάστημα, οι σχολικές δομές θα αναστέλλουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους.

Ωστόσο, για το διάστημα των εορτών, κατά το οποίο έτσι και αλλιώς οι σχολικές μονάδες ακόμα και κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων θα παρέμεναν κλειστές, οι εργαζόμενοι φαίνεται να μη δικαιούνται τη σχετική άδεια. Όμοια αντιμετώπιση είχε υιοθετηθεί άλλωστε και για το διάστημα εορτών του Πάσχα, με το ίδιο σκεπτικό από το οικείο Υπουργείο.»

Τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων

Το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» είναι το άνοιγμα των σχολείων, με το σχεδιασμό να προβλέπει επαναλειτουργία μετά τα Φώτα. Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε τα παιδιά να γυρίσουν στην τάξη το συντομότερο δυνατόν και αυτή τη στιγμή ο προγραμματισμός είναι στις 7 Ιανουαρίου». Το υπουργείο Παιδείας, σε αυτή τη φάση, εστιάζει στο άνοιγμα των σχολείων σε αυτή την ημερομηνία, έχοντας κάνει όμως την προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα και αναμένοντας τις οδηγίες των ειδικών.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα το σύστημα της τηλεκπαίδευσης λειτουργεί απρόσκοπτα για όλες τις βαθμίδες των σχολείων, από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο.

Τι μπορεί να ανατρέψει τον σχεδιασμό για τα σχολεία

Υπάρχει όμως και το κακό σενάριο της περαιτέρω παράτασης της αναστολής λειτουργίας των σχολείων, καθώς ο μεγάλος αστάθμητος παράγοντας είναι ένας: η πανδημία του κορωνοϊού. Τα τελευταία στοιχεία, μάλιστα, δείχνουν ότι η πίεση στη χώρα παραμένει μεγάλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός θανάτων από τις 20 Νοεμβρίου και μετά κινείται σταθερά γύρω στους 100, ενώ την Τρίτη ανέρχονταν σε 102.

Αυτή την ανησυχία των ειδικών έρχεται να εντείνει το άνοιγμα του λιανεμπορίου καθώς και η αύξηση των κοινωνικών επαφών κατά τα Χριστούγεννα. Χθες, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος υποστήριξε ότι ειδικά για συγκεκριμένες ζώνες της χώρας «δεν θα είναι καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 14 Δεκεμβρίου και δεν ξέρω και πόσο καλή είναι και για την υπόλοιπη Ελλάδα».

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Αθηνά Λινού τόνισε ότι «είναι μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια, γιατί ερχόμαστε σε πολύ κοντινή επαφή, είναι αδύνατον να κρατηθεί η απόσταση των δύο μέτρων». Επιπλέον, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «η χαλάρωση των μέτρων σε αυτή τη φάση θα μπορούσε να φέρει έντονη πίεση στο σύστημα υγείας. Η επιδημία μπορεί να γίνει εκρηκτική ανά πάσα στιγμή».

Πηγή: iefimerida.gr

Έκτακτο: Τι αλλάζει στις τράπεζες από 1 Ιανουαρίου

Εξ αποστάσεως θα γίνεται από τον ερχόμενο Ιανουάριο - για όσους το επιθυμούν - η επικαιροποίηση των στοιχείων των πολιτών που ζητούν οι τράπεζες!

Τι θα συμβεί ακριβώς με τις τράπεζες από 1 Ιανουαρίου

Η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή «Συστηθείτε» (Know Your Customer - KYC), που περιλαμβάνεται στη «Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έρχεται να απλουστεύσει τη διαδικασία της συλλογής και παράδοσης των απαραίτητων δικαιολογητικών στις τράπεζες, απαλλάσσοντας τους πολίτες από τη φυσική παρουσία τους στα καταστήματά τους.

Στόχος του KYC είναι ο πολίτης να συναινεί στην ηλεκτρονική διάθεση των στοιχείων του στις τράπεζες από τα διάφορα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου, χωρίς να χρειάζεται να τα παραλαμβάνει και να τα μεταφέρει ο ίδιος, με άμεσα και προφανή οφέλη για την καθημερινότητά του.

Σήμερα, για την επικαιροποίηση των στοιχείων στις τράπεζες, κάθε συναλλασσόμενος, μεταξύ άλλων, καταθέτει έγχαρτα το εκκαθαριστικό του σημείωμα, το οποίο περιέχει πολλά προσωπικά του δεδομένα, όπως στοιχεία του συζύγου ή της συζύγου, στοιχεία παιδιών, εάν παίρνει επίδομα αναπηρίας, κ.λπ.

Με το KYC, η τράπεζα θα μπορεί να αντλεί αυτόματα μόνο το στοιχείο που αφορά το σύνολο των αποδοχών του πολίτη, χωρίς να χρειάζεται να συλλέγει, να «σκανάρει» και να «ανεβάζει» στα ηλεκτρονικά συστήματά της έντυπα που περιέχουν κι άλλες λεπτομέρειες και προσωπικά δεδομένα των πολιτών, τα οποία δεν απαιτούνται.

Τι είναι το egov-KYC

Ειδικότερα, στόχος της εφαρμογής KYC, που θα διατίθεται και για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, είναι να αναπτυχθεί ένα ασφαλές ψηφιακό κανάλι μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, για την ηλεκτρονική διάθεση στοιχείων των πολιτών, όταν η ανάγκη αυτή απορρέει από την εφαρμογή νομοθετικού ή κανονιστικού πλαισίου. Η διάθεση των στοιχείων θα γίνεται αποκλειστικά με τη συναίνεση του πολίτη, κάθε φορά που θα ζητείται τέτοια πρόσβαση. Η σύγχρονη και έγκυρη διάθεση των στοιχείων του πολίτη που συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές, θα γίνεται συνεχώς με γνώμονα την προστασία των προσωπικών του δεδομένων.

Αρχικά, η δράση θα εστιάσει στα τραπεζικά ιδρύματα και τις διαδικασίες KYC που οφείλουν να ακολουθήσουν, στο πλαίσιο του Anti Money Laundering - AML κανονισμού, ο οποίος απαιτεί την προσκόμιση στοιχείων σε έντυπη μορφή.

Η χρήση της εφαρμογής eGov-KYc θα είναι δυνατή με δύο τρόπους:

Μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης Gov.gr, στον ιστότοπο kyc.gov.gr, μόνο για την άντληση δεδομένων και τον έλεγχό τους από το φυσικό πρόσωπο, καθώς και την επισκόπηση των εξουσιοδοτήσεων που έχει ήδη δώσει.

Μέσω χρήσης ηλεκτρονικής τραπεζικής (web banking), όπου το φυσικό πρόσωπο θα αναδρομολογείται στην πλατφόρμα kyc.gov.gr για την άντληση και διαβίβαση των δεδομένων του στο τραπεζικό ίδρυμα, στο οποίο είναι χρήστης e-banking.

  • Τα στοιχεία που θα αντλούνται
  • Οι κατηγορίες των δεδομένων του φυσικού προσώπου, που θα αντλούνται από τα πρωτογενή μητρώα των αντίστοιχων φορέων, είναι:
  • Στοιχεία ταυτότητας, από το μητρώο της ΕΛ.ΑΣ.
  • Στοιχεία επικοινωνίας, από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών (ΕΜΕΠ).
  • Στοιχεία εισοδήματος, από την ΑΑΔΕ.
  • Στοιχεία επαγγελματικής δραστηριότητας μισθωτών του Δημοσίου Τομέα, από το υπουργείο Εσωτερικών (πρόγραμμα ΑΠΟΓΡΑΦΗ). Αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους.
  • Στοιχεία επαγγελματικής δραστηριότητας απασχολουμένων με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, από το υπουργείο Εργασίας (πρόγραμμα ΕΡΓΑΝΗ). Αφορά τους απασχολουμένους στον ιδιωτικό τομέα.
  • Στοιχεία επαγγελματικής δραστηριότητας αυτοαπασχολουμένων από την ΑΑΔΕ. Αφορά τους αυτοαπασχολουμένους.

Τράπεζες: Παράταση στα μέτρα στήριξης δανειοληπτών

Την απόφαση των ελληνικών τραπεζών μελών της να παρατείνουν, λόγω των συνεχιζόμενων δυσμενών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, τα υφιστάμενα μέτρα για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες ανακοινώσεις των εποπτικών αρχών, προσδιορίζεται ότι:

  • Επιχειρήσεις και ιδιώτες με ενήμερες οφειλές την 30/9/2020 που δεν έχουν ενταχθεί έως τώρα σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου ή και τοκοχρεωλυτικών δόσεων, θα μπορούν, εάν αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, να αιτηθούν την ένταξη τους σε σχετικό πρόγραμμα μέχρι την 31 Μαρτίου 2021 και για μέγιστη διάρκεια έως 9 μήνες από την ημερομηνία ένταξης.
  • Επιχειρήσεις και ιδιώτες που έχουν πληγεί από την παρούσα κρίση και έχουν ήδη ενταχθεί σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου ή και τοκοχρεωλυτικών δόσεων, θα μπορούν να αιτηθούν μέχρι την 31/3/2021 την παράταση του προγράμματος αναστολής δόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική παραμονή τους στο πρόγραμμα δεν υπερβαίνει τους 9 μήνες.