"Σκοτώνονται" στα σούπερ μάρκετ - Εικόνες τρόμου καταγράφηκαν στους διαδρόμους

Έρευνα σοκ λόγω lockdown

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα

Εικόνες τρόμου καταγράφηκαν στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ πριν η χώρα μπει σε καθολικό lockdown. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από τον φόβο που επικρατούσε από τους πελάτες λόγω της κατάστασης.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησαν η Nielsen και η Convert Group, την εβδομάδα πριν ανακοινωθούν οι αυστηροί περιορισμοί κυκλοφορίας τον Μάρτιο και τον Νοέμβριο, οι καταναλωτές προχώρησαν σε μαζικές αγορές, κυρίως σε προϊόντα όπως το αλεύρι, τα καθαριστικά και τα ζυμαρικά.

Αναλυτικά στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της Nielsen και της Convert Group μέχρι και την εβδομάδα (17/2-23/2), τόσο το online όσο και το offline κανάλι του λιανεμπορίου τροφίμων παρουσίαζαν αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης (+2,9% offline, + 30,7% online).

Ωστόσο το ξέσπασμα της πανδημίας και τα δύο lockdowns που ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα την πραγματοποίηση μαζικών αγορών από την πλευρά των καταναλωτών, με αποτέλεσμα η ετήσια τάση μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου να πολλαπλασιαστεί και να φθάσει για το online κανάλι στο +178% και για το offline στο +9%.

Να σημειώσουμε κάπου εδώ πως, 102 κρούσματα ανακοίνωσε πασίγνωστη αλυσίδα σούπερ μάρκετ και σήμερα κόκκινος συναγερμός.

Ειδικότερα, τις εβδομάδες πριν από τα lockdowns της άνοιξης, αλλά και του φθινοπώρου, οι πωλήσεις των περισσότερων προϊοντικών κατηγοριών εκτινάχθηκαν και στα δύο κανάλια, ακόμη και με τετραψήφια ποσοστά ανάπτυξης.

Ενδεικτικά, οι πωλήσεις καθαριστικών εκτινάχθηκαν στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ κατά 728,4% στο πρώτο lockdown και κατά 1.409,1% στο δεύτερο, τα αλεύρια κατά 549,2% και 952,1% και τα ζυμαρικά κατά 446,1% και 542,1% αντίστοιχα.

Τέλος, εξετάζοντας τη συμμετοχή του online καναλιού στις συνολικές πωλήσεις ενός επιλεγμένου συνόλου λιανεμπόρων, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή έχει αυξηθεί σημαντικά, από 0,3% που ήταν την 1η εβδομάδα του 2020 στο αρκετά μεγαλύτερο 1,6% τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Σε ετήσιο επίπεδο μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου η συνολική συνεισφορά του online υπολογίζεται σε απόλυτο ποσοστό στο 1%.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Λουκέτο και πρόστιμο 510.650 ευρώ σε γνωστό σούπερ μάρκετ - Δεν τηρούσε τα μέτρα

Συνολικά πρόστιμα ύψους 510.650€, κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε μία (1) επιχείρηση σούπερ μάρκετ και κύρωση αναστολής λειτουργίας δέκα (10) ημερών σε άλλη μία (1) επιχείρηση, επιβλήθηκαν από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, Δημοτική Αστυνομία, Σ.ΕΠ.Ε. και Ε.Α.Δ.) διενήργησαν το Σάββατο, 05.12.2020 συνολικά 50.889 ελέγχους και κατέγραψαν 1.628 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού. Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (50.444).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

  • Μη χρήση μάσκας
  • Μη τήρηση ειδικών όρων λειτουργίας επιχειρήσεων
  • Μη νόμιμη μετακίνηση (πεζοί και οχήματα)

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

α) Στην Περιφέρεια Αττικής, κλιμάκιο της ΕΑΔ και της ΕΛ.ΑΣ. επέβαλλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 10.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα υπεραγοράς (super market), λόγω μη επίδειξης προγράμματος ειδικής απολύμανσης σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια (μη τήρηση κανόνων υγιεινής και απολύμανσης).

β) Από την ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθησαν τέσσερα (4) άτομα συνολικά για παραβίαση των κανόνων λειτουργίας των καταστημάτων και των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

γ) Η ΕΛ.ΑΣ., στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επέβαλλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000€ και δέκα (10) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε πολυκατάστημα για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων. Διαβάστε εδώ τι ισχύει από σήμερα για όλα τα σούπερ μάρκετ!

Πηγή: Aftodioikisi.gr