Κορωνοϊός: Καμπανάκι κινδύνου από τον Τσιόδρα για αυτές τις περιοχές

Σας αφορά

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός: Καμπανάκι κινδύνου από τον Τσιόδρα για αυτές τις περιοχές

Την ιδιαίτερη ανησυχία του Σωτήρη Τσιόδρα για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη Δυτική Αττική μετέφερε χθες ο Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση των ΜΜΕ.

Όπως αποκάλυψε, μετά τη συζήτηση που είχε με τον λοιμωξιολόγο, έχουν αρχίσει να αυξάνονται τα κρούσματα και οι νοσηλευμένοι στην περιφέρεια της Δυτικής Αττικής, κάτι που τον ανησυχεί ιδιαίτερα.

Παρά τη μείωση των κρουσμάτων πανελλαδικά, η Δυτική Αττική παρουσιάζει αυξητικά σημάδια, με τον κ. Τσιόδρα να κρούει καμπανάκι για την περιοχή βλέποντας την άνοδο στο ποσοστό θετικότητας του ιού.

Το πρόβλημα επηρεάζει και τα νοσοκομεία, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έως χθες νοσηλεύονταν 38 ασθενείς με κορωνοϊό στο Θριάσιο, 16 στο νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα, 75 στο Αττικόν, 23 στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και 24 στο Τζάνειο.

Για ποιες περιοχές έκρουσε καμπανάκι ο Τσιόδρας

Οπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανησυχεί ιδιαίτερα για τις εξής περιοχές:

  • Δυτική Αττική
  • Πιερία
  • Δράμα
  • Κιλκίς
  • Πέλλα
  • Ημαθία
  • Φλώρινα
  • Λάρισα
  • Θεσσαλονίκη

Είναι οι περιοχές που τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζουν τα περισσότερα νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με όσα μετέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Το «καμπανάκι» Κικίλια προς τους πολίτες

Ο κ. Κικίλιας με τη σειρά του έθεσε ερωτήματα προς τους πολίτες ενόψει των γιορτών. Ο υπουργός Υγείας, σε μια προσπάθεια να τονίσει το πόσο σημαντικό είναι να τηρούνται τα μέτρα, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου προς τους πολίτες.

«Με αυτά τα ημερήσια κρούσματα, προτεραιοποιούμε σαν κοινωνία το μήνυμα των Χριστουγέννων ή υπερτερεί η ατομική αίσθηση της αντίληψής μας για τα πράγματα; Είμαστε μια κοινωνία αλληλεγγύης;», διερωτήθηκε και συνέχισε: «Έχουμε συναίσθηση ότι έχουμε 578 διασωληνωμένους στα νοσοκομεία;

Η κινητικότητα έχει επιδείξει μικρή αυξητική τάση, παρά το lockdown. Το ερώτημα που τίθεται, και είναι απλό και σκληρό, είναι το πού νοσηλεύει κανείς τους συμπολίτες του, πού μπορεί να βρει ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας, αν δυσκολέψουν τα πράγματα».

Είπε επίσης ότι μετά από πέντε βδομάδες lockdown υπάρχει μία ισορροπία στον αριθμό των εισαγωγών, αλλά και όσον παίρνουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία με Covid.

«Εάν πράγματι υπάρξει τρίτο κύμα όπως λένε κάποιοι επιστήμονες ή συνεχιστεί η διασπορά» ο υπουργός Yγείας αναρωτήθηκε «που θα νοσηλεύουμε τους συμπολίτες μας εάν και εφόσον αυξηθούν τα κρούσματα μετά από τον εφησυχασμό την χαλάρωση η ενδεχομένως και την άρση κάποιων μέτρων;» Παράλληλα, επικίνδυνη είναι και η αύξηση των κρουσμάτων σε αστυνομικούς!

Πηγή: iefimerida.gr

Κορωνοϊός; Σε καραντίνα 6 μονές στο Άγιο Όρος

Την μάχη κατά της διασποράς του κορωνοϊού δίνουν οι αρχές στο Άγιον Όρος, όπου ήδη κατέληξε ένας μοναχός 76 ετών από επιπλοκές της COVID-19.

Ο Διοικητής του Αγίου Όρους Αθανάσιος Μαρτίνος μιλά στο GRTimes.gr σχετικά με τα κρούσματα, που εντοπίστηκαν στην περιοχή της αθωνικής χερσονήσου και τα μέτρα που λαμβάνονται κατά της διασποράς του ιού.

«Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Συνολικά έξι Μοναστήρια βρίσκονται αυτήν την στιγμή σε καραντίνα, η οποία μάλιστα οδεύει προς το τέλος της. Το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί αρκετά κρούσματα σε μοναχούς. Από επιπλοκές κατέληξε το περασμένο Σάββατο ένας μοναχός 76 ετών, με υποκείμενα νοσήματα» σημειώνει ο κ. Μαρτίνος. Συναγερμός επίσης σήμανε στη Δυτική Μακεδονία με τα κρούσματα στις φάρμες μινκ!

Σύμφωνα με τον κ. Μαρτίνο, αυτήν την στιγμή νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και του Πολυγύρου συνολικά επτά μοναχοί (τέσσερις στη Θεσσαλονίκη, τρεις στον Πολύγυρο), από τους οποίους ένας αντιμετωπίζει και υποκείμενα νοσήματα. «Οι υπόλοιποι παρακολουθούνται με οξύμετρα από το Κέντρο Υγείας στις Καρυές. Μόνο ένας μοναχός με κινητικά προβλήματα δεν διακομίστηκε σε νοσοκομείο αλλά παρακολουθείται και εκείνος με οξύμετρα» αναφέρει.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν εφαρμόζονται πιστά τα μέτρα στις Μονές και τα κελιά του Αγίου Όρους, όπου διαμένουν συνολικά 1200-1300 μοναχοί και 400-500 μοναχοί αντίστοιχα, απαντά ότι αυτό δεν συνέβαινε σε όλες τις περιπτώσεις με αποτέλεσμα σε κάποια μοναστήρια να κολλήσουν σχεδόν όλοι.

Έλεγχοι με rapid test στις πύλες εισόδου της αθωνικής χερσονήσου «Τελευταία εμφανίστηκαν αρκετά κρούσματα και έτσι ξεκίνησαν έλεγχοι στις πύλες εισόδου. Μέχρι στιγμής, εντοπίστηκαν τρία θετικά κρούσματα, ένας ναυτικός και δύο εργαζόμενοι, οι οποίοι ήταν ασυμπτωματικοί και δεν τους επετράπη η είσοδος» σημειώνει και προσθέτει ότι το Κέντρο Υγείας αλλά και τα Μοναστήρια είχαν προμηθευτεί rapid test, στα οποία υποβάλλονταν όσοι εμφάνιζαν συμπτώματα ή κρίνονται ως πιθανά κρούσματα.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου δεν επιτρέπονται επισκέψεις όσων δεν διαμένουν μόνιμα στο Άγιον Όρος. Ωστόσο, η είσοδος επιτρέπεται σε όσους απασχολούνται σε έργα που είναι σε εξέλιξη αλλά και σε δημόσιους υπαλλήλους, που εργάζονται εκεί.

Ο κ. Μαρτίνος υπογράμμισε ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου περίπου είχε μεταβεί στη χερσόνησο του Άθω, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ με επικεφαλής τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα καθώς είχε σημάνει συναγερμός για τον εντοπισμό κρουσμάτων. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του κλιμακίου στην περιοχή, πραγματοποιήθηκαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι κατά τους οποίους και τα 200 δείγματα που ελήφθησαν, ήταν αρνητικά.

πηγή: protothema