Χαρδαλιάς: Ολοκληρώθηκε σύσκεψη για την Δυτική Αττική

Αναλυτικά οι αποφάσεις

Αρθρογράφος: Ιωάννα Πολυχρόνη
Ιωάννα Πολυχρόνη
Youweekly Editor
Χαρδαλιάς: Ολοκληρώθηκε σύσκεψη για την Δυτική Αττική

Το «παρών» στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής, για την ενημέρωση σχετικά με την πανδημία, έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, με βραχνή φωνή και φανερά καταβεβλημένος από την προσπάθεια που καταβάλλει για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αναφέρθηκε στους όρους ανοίγματος των βιβλιοπωλείων, των κομμωτηρίων και του click away στο λιανεμπόριο και ανακοίνωσε την επέκταση του lockdown, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, έως τις 7 Ιανουαρίου.

Αναφέρθηκε επίσης στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα για τη Δυτική Αττική και το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που παρουσιάζει η περιοχή. Ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε πόσα ενεργά κρούσματα έχουν εντοπιστεί και πόσες επαφές έχουν ιχνηλατηθεί.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε:

«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη. Τα κρούσματα παραμένουν πολλά και στα νοσοκομεία η κατάσταση δεν εξομαλύνεται με τον ρυθμό που θέλαμε.

Μετά τις εισηγήσεις των ειδικών, αποφασίσαμε:

Από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου θα επιτρέπεται η πρόσβαση του πελάτη στο κατάστημα, με έγγραφο παραλαβής, με ώρα, ΑΦΜ, επωνυμία και αποστολή sms με κωδικό 2. Η πληρωμή θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά ή με pos και έξω από το κατάστημα. Δεν θα επιτρέπεται η παραλαβή σε mall ή καταστήματα που βρίσκονται ενός άλλων καταστημάτων ή σε κλειρούς χώρους.

Τη Δευτέρα ανοίγουν τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, από τις 7 το πρωί, έως τις 9 το βράδυ. Υποχρεωτικά στα κομμωτήρια θα υπάρχει λίστα πελατών με ραντεβού. Στα βιβλιοπωλεία το ανώτατο όριο θα είναι οι 4 πελάτες. Και στις δύο περιπτώσεις, ο κωδικός sms θα είναι το 2.

Στις εκκλησίες, τα Χριστούγεννα και των Φώτων θα επιτρέπονται εννέα άτομα σε ναούς και 25 σε Μητροπόλεις.

Παρατείνονται τα μέτρα περιορισμού (σ.σ. lockdown) έως τις 7 Ιανουαρίου, με απαγόρευση κυκλοφορίας, από την Κυριακή, από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Επίσης, από τις 18 Δεκεμβρίου μειώνονται οι μέρες καραντίνας σε όσους έρχονται από το εξωτερικό, στις 3 ημέρες.

Νωρίτερα πραγματοποιήσαμε έκτακτη σύσκεψη για τη Δυτική Αττική για την αποτίμηση της κατάστασης.

Τα ενεργά είναι 392, με μέσο όρο ηλικίας τα 42 έτη, ενώ από την ιχνηλάτιση προέκυψαν 764 άτομα, που βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό. Δείτε αναλυτικά τα κρούσματα στη χώρα.

Καλούμε τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα.

Μία βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, μπορεί να επιτρέψει το άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων. Αν επιβαρυνθεί η εικόνα, κάποια θα ληφθούν πίσω».

Σε ερώτηση για τις μετακινήσεις, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι αφορά τους εργαζόμενους σε άλλη περιοχή, που θέλουν να μεταβούν στην οικογένειά τους.

Όσον αφορά τους φοιτητές, η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο όταν ο προορισμός είναι η μόνιμη κατοικία τους.

«Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ας κάνουμε υπομονή και ας αποφύγουμε τις επισκέψεις», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

πηγή: protothema

Κορωνοϊός - Χαρδαλίας: Ανακοινώθηκαν δυο νέα μέτρα

«Καμπανάκι» κινδύνου έκρουσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος τόνισε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ότι τα μέτρα δεν τηρούνται σε ορισμένες περιοχές και γι' αυτό ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δεν υποχωρεί

Σύμφωνα με τον κ Χαρδαλιά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη την επικράτεια που δε έχουν ολοκληρώσει την καραντίνα τους ανέρχονται σε 16.617, τονίζοντας το επιβαρυμένο φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα αποτελεί το 66,4% αυτών ενώ η Αττική αποτελεί το 19.7%.


Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι οι διακυμάνσεις των κρουσμάτων οφείλονται στο γεγονός ότι σε ορισμένες περιοχές υπάρχει χαλάρωση αναφορικά με την τήρηση των μέτρων, αυτές οι περιοχές είναι: Μάθετε αναλυτικά για τα σημερινά κρούσματα.

Πιερία 587 κρούσματα
Πέλλα 548 κρούσματα
Ημαθία 486 κρούσματα
Δράμα 454 κρούσματα
Ξάνθη 376 κρούσματα
Φλώρινα 172 κρούσματα

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον κ Χαρδαλιά, Ιδιαίτερα σε αυτές τις περιοχές παρατηρείται διασπορά του ιού προς τα χωριά, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να εφιστά την προσοχή καθώς τα επόμενα 24ωρα θα είναι καθοριστικά.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση δυο νέα μέτρα. Όσοι ανιχνεύονται θετικοί στα χερσαία σύνορα δεν θα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα. Επιπλέον, τόνισε ότι δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις στο Άγιο Όρος. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι τα νέα αυτά μέτρα θα ισχύουν από τη Δευτέρα.