Κορωνοϊός: Εγκρίνεται στις 23 Δεκεμβρίου το εμβόλιο της Pfizer από την Ε.Ε.

Ραγδαίες εξελίξεις

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Εγκρίνεται στις 23 Δεκεμβρίου το εμβόλιο της Pfizer από την Ε.Ε.

Ραγδαίες φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του εμβολίου του κορωνοϊού καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer στις 23 Δεκεμβρίου.

Η πληροφορία ήρθε από το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδα Bild, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές και πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αφού λοιπόν έγινε γνωστή η τιμή που θα έχει το εμβόλιο, ο EMA ανέφερε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι σχεδιάζει να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer έως τις 29 Δεκεμβρίου και το εμβόλιο της Moderna έως τις 12 Ιανουαρίου.

εμβολιασμός Ελλάδα

Κορωνοϊός: Με μάσκα και όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα να αρρωστήσει κάποιος από τον κορωνοϊό, με σοβαρά ή ήπια συμπτώματα, αλλά δεν διασφαλίζουν ότι δεν θα μολυνθεί καθόλου και έτσι η μάσκα θα είναι απαραίτητη και μετά τον εμβολιασμό.

Αρκετοί επιστήμονες ανησυχούν από το γεγονός ότι εμβολιασμένοι -και άρα πιο ανέμελοι- άνθρωποι, οι οποίοι όμως θα είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, θα τριγυρνούν και εν αγνοία τους θα τον μεταδίδουν. Γι' αυτό, παρά τον εμβολιασμό, συνίσταται να συνεχιστεί η χρήση μάσκας, εωσότου τουλάχιστον ξεκαθαριστεί σε ποιο βαθμό τα εμβόλια μειώνουν και τον ίδιο τον κίνδυνο μόλυνσης, κάτι που βρίσκεται υπό μελέτη.

Τα τρία εμβόλια Pfizer/BioNTech, Moderna και Οξφόρδης/AstraZeneca, με βάση τις έως τώρα κλινικές δοκιμές τους, φαίνονται πολύ καλά στο να αποτρέπουν την εκδήλωση νόσου Covid-19, όμως είναι ακόμη ασαφές πόσο καλά μπορούν να «φρενάρουν» την εξάπλωση του κορωνοϊού, κάτι που θα φανεί στην πράξη.

Αυτό οφείλεται στο ότι οι δοκιμές των εμβολίων έχουν μέχρι στιγμής αφήσει ανοιχτή την πιθανότητα ορισμένοι εμβολιασμένοι να μολύνονται χωρίς συμπτώματα, οπότε σιωπηλά θα συνεχίσουν να μεταδίδουν τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, ιδίως αν σταματήσουν να φοράνε μάσκα και να τηρούν τις υπόλοιπες προφυλάξεις, όπως η τήρηση των αποστάσεων από τους άλλους.

Την ίδια στιγμή ωστόσο έγινε γνωστός πως ένας εθελοντής εμφάνισε παρενέργειες με το κινεζικό εμβόλιο. Δείτε εδώ αναλυτικά τι συνέβη.