Στις 21 Δεκεμβρίου η έγκριση του εμβολίου της Pfizer

Μόλις ανακοινώθηκε

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Στις 21 Δεκεμβρίου η έγκριση του εμβολίου της Pfizer

Μόλις πριν από λίγο έγινε γνωστό πως στις 21 Δεκεμβρίου πρόκειται να αποφασιστεί η έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ώστε να ξεκινήσει η διανομή των εργαλείων σε όλη την Ευρώπη από το νέο έτος.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Twitter, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ότι «κάθε ημέρα μετράει» και πρόσθεσε πως «εργαζόμαστε πλήρη ταχύτητα για να εγκρίνουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού».

Η πρόεδρος της Κομισιόν χαιρέτισε την απόφαση του ΕΜΑ να επιταχύνει τις διαδικασίες, προγραμματίζοντας για πριν τα Χριστούγεννα τη διάσκεψή του για το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech. «Πιθανό οι πρώτοι Ευρωπαίοι θα εμβολιαστούν πριν από το τέλος του 2020» σημείωσε η ίδια, αφού χθες έγινε γνωστή και η τιμή του.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως η Γερμανία ασκεί πίεση στον αρμόδιο εποπτικό φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης άδειας χρήσης εμβολίου για την Covid-19.

κορωνοϊός εμβόλιο

Οι υπηρεσίες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του υπουργού Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, πιέζουν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και την ΕΕ προκειμένου το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Pfizer και του γερμανικού εργαστηρίου βιοτεχνολογίας BionNTech να λάβει άδεια για την κατεπείγουσα χρήση του ως την 23η Δεκεμβρίου κι όχι ως την 29η Δεκεμβρίου, όπως προβλέπεται επί του παρόντος.

«Όλα τα δεδομένα της BionNTech είναι διαθέσιμα. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει την έγκρισή τους. Η εξέταση των δεδομένων και η χορήγηση άδειας από πλευράς του EMA θα όφειλε να γίνει το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο Σπαν.

Κορωνοϊός: Με μάσκα και όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα να αρρωστήσει κάποιος από τον κορωνοϊό, με σοβαρά ή ήπια συμπτώματα, αλλά δεν διασφαλίζουν ότι δεν θα μολυνθεί καθόλου και έτσι η μάσκα θα είναι απαραίτητη και μετά τον εμβολιασμό.

Αρκετοί επιστήμονες ανησυχούν από το γεγονός ότι εμβολιασμένοι -και άρα πιο ανέμελοι- άνθρωποι, οι οποίοι όμως θα είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, θα τριγυρνούν και εν αγνοία τους θα τον μεταδίδουν. Γι' αυτό, παρά τον εμβολιασμό, συνίσταται να συνεχιστεί η χρήση μάσκας, εωσότου τουλάχιστον ξεκαθαριστεί σε ποιο βαθμό τα εμβόλια μειώνουν και τον ίδιο τον κίνδυνο μόλυνσης, κάτι που βρίσκεται υπό μελέτη.

Τα τρία εμβόλια Pfizer/BioNTech, Moderna και Οξφόρδης/AstraZeneca, με βάση τις έως τώρα κλινικές δοκιμές τους, φαίνονται πολύ καλά στο να αποτρέπουν την εκδήλωση νόσου Covid-19, όμως είναι ακόμη ασαφές πόσο καλά μπορούν να «φρενάρουν» την εξάπλωση του κορωνοϊού, κάτι που θα φανεί στην πράξη.

Αυτό οφείλεται στο ότι οι δοκιμές των εμβολίων έχουν μέχρι στιγμής αφήσει ανοιχτή την πιθανότητα ορισμένοι εμβολιασμένοι να μολύνονται χωρίς συμπτώματα, οπότε σιωπηλά θα συνεχίσουν να μεταδίδουν τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, ιδίως αν σταματήσουν να φοράνε μάσκα και να τηρούν τις υπόλοιπες προφυλάξεις, όπως η τήρηση των αποστάσεων από τους άλλους.

Την ίδια στιγμή ωστόσο έγινε γνωστός πως ένας εθελοντής εμφάνισε παρενέργειες με το κινεζικό εμβόλιο. Δείτε εδώ αναλυτικά τι συνέβη.