Εμβόλιο Κορωνοϊού - Πέτσας: Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν λίγο πριν το 2021

Δείτε αναλυτικά

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Εμβόλιο Κορωνοϊού - Πέτσας: Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν λίγο πριν το 2021

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μίλησε σε εκπομπή του MEGA και αποκάλυψε πως το πρόγραμμα του εμβολιασμού στην Ελλάδα προβλέπεται να ξεκινήσει μερικές μέρες πριν να μπει το νέο έτος.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε σε «συμβολικούς εμβολιασμούς», μίλησε για περιορισμένο αριθμό εμβολίων, σε πρώτη φάση και για προτεραιότητα στους υγειονομικούς και τους περισσότερο ευπαθείς πολίτες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για περιοχές, όπως η Κοζάνη, που όχι μόνο δεν μειώνεται το ιικό φορτίο, αλλά παρουσιάζεται αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Τόνισε, δε, ότι αν χρειαστεί να αποφασιστούν περαιτέρω μέτρα μετά τις 7 Ιανουαρίου, οπότε λήγει το lockdown, η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να προχωρήσει στην εφαρμογή τους.

«Τα εμβόλια θα έρθουν πριν το τέλος του 2020 και ίσως, δύο-τρεις ημέρες πριν το 2021, να έχουμε τους πρώτους συμβολικούς εμβολιασμούς. Πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και ομάδες που είναι πιο ευπαθείς.

Είμαι ανήσυχος, να μην χαλαρώσουμε στις γιορτές. Επίσης, σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως η Κοζάνη, που έχουν άνοδο στις εισαγωγές και σε άλλες περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, που αν χρειαστεί ίσως πάρουμε και άλλα μέτρα. Στις γιορτές να μείνουμε με τις οικογένειές μας και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Για τις εκκλησίες, καλύτεροι να μιλήσουν είναι οι ειδικοί. Έκριναν με αυτά τα νούμερα και με προσοχή να περάσουμε τις Γιορτές.

Η στάση του Ερντογάν από προχθές δείχνει ότι λαμβάνει σοβαρά τη συνδυασμένη πίεση. Πιο αποφασιστική από τις ΗΠΑ, αλλά προς μία σωστή κατεύθυνση, όχι όσο αποφασιστικά θα θέλαμε, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση της ΕΕ».

Κορωνοϊός: Πού και πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα

Σε λίγο καιρό πρόκειται να φτάσουν στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις του εμβολίου του κορωνοϊού και έτσι είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε πού θα γίνουν οι εμβολιασμοί αλλά και με ποιον τρόπο, δεδομένου ότι το εμβόλιο χρειάζεται πολύ ιδιαίτερες συνθήκες για να διατηρηθεί.

Όπως προβλέπεται στις οδηγίες που απεστάλησαν στα εμβολιαστικά κέντρα και συντάχθηκαν από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, οι πολίτες που θα δεχθούν να κάνουν το εμβόλιο για την Covid-19, θα πρέπει να δώσουν τη συναίνεσή τους, γεγονός που θα διασφαλίζει ότι έχουν ενημερωθεί πλήρως για τη διαδικασία αλλά και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως αναφέρεται στο έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα το iatropedia.gr .

Στην περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν δύναται να παράσχει προφορική συγκατάθεση για το εμβόλιο, θα πρέπει να συμπληρώνεται το έγγραφο από κάποιον οικείο, πάροχο φροντίδας ή δικαστικό συμπαραστάτη.

εμβόλιο κορωνοϊού έντυπο

Μόλις 300.000 δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού θα διατεθούν τον πρώτο μήνα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

«Κάτι που σημαίνει πως θα εμβολιαστούν τον Ιανουάριο 150.000 πολίτες» δήλωσε στα Παραπολιτικά Fm ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, καθώς το εμβόλιο θα γίνεται σε δύο δόσεις, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο των εορτών ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση των κρουσμάτων.

Ο κ. Πέτσας διευκρίνισε ότι «φαίνεται ότι θα πάρουμε γρηγορότερα τα εμβόλια, αλλά θα πάρουμε λιγότερα». Χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως κακό νέο καθώς η χώρα μας υπολόγιζε να λάβει γύρω στο 1 εκατ. δόσεις, αλλά όπως τόνισε, όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα εμβόλια. Όπως πρόσθεσε, όλοι οι πολίτες πρέπει να τηρούν τα μέτρα και ότι είναι βέβαιο πως οι μάσκες, οι αποστάσεις και όλα τα άλλα μέτρα ασφαλείας δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψουν για αρκετούς μήνες μέσα στο 2021.

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός

Με τρεις τρόπους θα μπορεί ο κάθε πολίτης να κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστεί κατά της Covid-19 στα ειδικά εμβολιαστικά κέντρα.

Τα συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε “πυρετό” προετοιμασιών τόσο για την οργάνωση των 1.018 κέντρων και την εκπαίδευση του προσωπικού όσο και την τελειοποίηση των “εργαλείων”, και ειδικά των ψηφιακών, με τα οποία θα επικοινωνεί κράτος με πολίτη για να πραγματοποιείται ο εμβολιασμός σταδιακά και ανά ομάδες αναλόγως με τις ποσότητες των εμβολίων που θα παραλαμβάνει κάθε μήνα η χώρα μας.

Ετσι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης:

Ο πρώτος και ο πλέον σημαντικός τρόπος, που αποτελεί τον “κορμό” της … επιχείρησης εμβολιασμών είναι μέσα από την Αϋλη Συνταγογράφηση. Η ελληνική κυβέρνηση καλεί όλους τους πολίτες να εγγραφούν στο σύστημα της άυλης συνταγογράφησης, μέσα από μία πολύ απλή διαδικασία – περιγράφεται αναλυτικά παρακάτω.

Ηδη την άυλη συνταγογράφηση έχουν ενεργοποιήσει 850.000 πολίτες και έχουν τη δυνατότητα να δέχονται με SMS ή email ιατρικές συνταγές ή παραπεμπτικά εξετάσεων. Μέσα από το σύστημα αυτό και δεδομένου ότι αποτελεί μία ενημερωμένη “τράπεζα” δεδομένων για τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, δίδεται η δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης και ενημέρωσης εκείνων των πολιτών που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.

Ετσι, θα αποστέλλεται μήνυμα στο κινητό ή email στους πολίτες, καλώντας τους να κάνουν το εμβόλιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μήνυμα στο κινητό ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο θα περιλαμβάνει ένα προκαθορισμένο ραντεβού με ημερομηνία και ώρα καθώς και το εμβολιαστικό κέντρο όπου πρέπει να πάει ο πολίτης. Θα υπάρχει η δυνατότητα να απαντήσει “αποδέχομαι” πιθανώς στέλνοντας ένα μήνυμα με τον αριθμό 1 ή “δεν αποδέχομαι” με άλλο αριθμό όπως θα αναφέρεται στις οδηγίες που θα αναφέρονται στο μήνυμα.

Από τη στιγμή που κάποιος αποδεχθεί το ραντεβού, τότε δε χρειάζεται να κάνει τίποτα περισσότερο από το να παραστεί την ημέρα και την ώρα που έχει οριστεί στο εμβολιαστικό κέντρο. Εάν δεν αποδεχθεί επειδή δεν θέλει – καθώς ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός, τότε απλά ενημερώνει. Για την περίπτωση που δεν μπορεί την προκαθορισμένη ώρα και ημέρα και θέλει νέο ραντεβού, αναζητάται τρόπος πώς αυτό θα κλείνεται.

Για όσους δεν έχουν την άυλη συνταγογράφηση, ή και για όσους θέλουν να δουν με βάση τον ΑΜΚΑ τους εάν έχει έρθει η … σειρά τους, θα υπάρχει ειδική ιστοσελίδα, το emvolio.gov.gr, που επίσης θα αποτελεί “κόμβο” επικοινωνίας κράτους – πολιτών. Καταχωρώντας το ΑΜΚΑ του, θα μπορεί κανείς να διαπιστώνει εάν ανήκει στις ομάδες που κατά προτεραιότητα εμβολιάζονται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και εφόσον πληροί τα κριτήρια να κλείσει ραντεβού.

Ο τρίτος τρόπος θα διευκολύνει όσους δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες ή τη δυνατότητα πρόσβασης στα παραπάνω. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τηλεφωνικό κέντρο όπου θα μπορούν να καλούν οι πολίτες και να κλείνουν το ραντεβού τους, καθοδηγούμενοι από τους υπαλλήλους. Οι λεπτομέρειες του μη ψηφιακού τρόπου σχεδιάζονται από την κυβέρνηση και θα είναι έτοιμες να ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών.