Κορωνοϊός: «Αστείες οι παρενέργειες του εμβολίου συγκριτικά με όσα σου κάνει ο ιός»

Τι αποκάλυψε Έλληνας γιατρός που έκανε το εμβόλιο;

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: «Αστείες οι παρενέργειες του εμβολίου συγκριτικά με όσα σου κάνει ο ιός»

Ο Γιώργος Σακελλίων είναι ένας από τους χιλιάδες καταρτισμένους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό και μάλιστα εμβολιάστηκε από τους πρώτους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, οι παρενέργειες που μπορεί να έχει το εμβόλιο, είναι αστείες συγκριτικά με αυτά που μπορεί να κάνει στον οργανισμό ο κορωνοϊός.

Εδώ και έξι χρόνια βρίσκεται στο νοσοκομείο του Κόλτσεστερ, στην κομητεία του Έσσεξ. Εκεί προσφέρει τις υπηρεσίες του ως αναισθησιολόγος. Βασική του αρμοδιότητα είναι η νοσηλεία ασθενών με λοίμωξη Covid- 19.

εμβολιασμός Ελλάδα

«Οι αναισθησιολόγοι είναι αυτοί που λειτουργούν τις μονάδες. Οι αναισθησιολόγοι είναι αυτοί που διασωληνώνουν είναι αυτοί που συντηρούν τους ανθρώπους στην εντατική θεραπεία και τα μηχανήματα», εξηγεί ο 52χρονος Γιώργος Σακελλίων, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η θέση του, του επιβάλλει να λαμβάνει όλα τα μέτρα προστασίας. Με τελευταίο και πιο αποτελεσματικό, όπως λένε οι επιστήμονες, τον εμβολιασμό. Δείτε εδώ πότε ξεκινάνε οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα.

Γιώργος Σακελλίων εμβόλιο

«Οι παρενέργειες από το εμβόλιο όποιες και να είναι, είναι αστείες από το να διασωληνωθείς και να περάσεις πέντε μέρες στη μονάδα. Άρα, ο σχετικός κίνδυνος του εμβολίου είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με το να νοσήσεις. Γι’ αυτούς που μπορούν να καταλάβουν… Για όποιους αρχίζουν τη συνωμοσιολογία για τσιπάκια και για μεταλλάξεις, εκεί δεν έχω να πω κάτι…», υπογραμμίζει ο κ. Σακελλίων.

Κορωνοϊός: Με μάσκα και όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα να αρρωστήσει κάποιος από τον κορωνοϊό, με σοβαρά ή ήπια συμπτώματα, αλλά δεν διασφαλίζουν ότι δεν θα μολυνθεί καθόλου και έτσι η μάσκα θα είναι απαραίτητη και μετά τον εμβολιασμό.

Αρκετοί επιστήμονες ανησυχούν από το γεγονός ότι εμβολιασμένοι -και άρα πιο ανέμελοι- άνθρωποι, οι οποίοι όμως θα είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, θα τριγυρνούν και εν αγνοία τους θα τον μεταδίδουν. Γι' αυτό, παρά τον εμβολιασμό, συνίσταται να συνεχιστεί η χρήση μάσκας, εωσότου τουλάχιστον ξεκαθαριστεί σε ποιο βαθμό τα εμβόλια μειώνουν και τον ίδιο τον κίνδυνο μόλυνσης, κάτι που βρίσκεται υπό μελέτη.

κορωνοϊός νοσοκομεία

Τα τρία εμβόλια Pfizer/BioNTech, Moderna και Οξφόρδης/AstraZeneca, με βάση τις έως τώρα κλινικές δοκιμές τους, φαίνονται πολύ καλά στο να αποτρέπουν την εκδήλωση νόσου Covid-19, όμως είναι ακόμη ασαφές πόσο καλά μπορούν να «φρενάρουν» την εξάπλωση του κορωνοϊού, κάτι που θα φανεί στην πράξη.

Αυτό οφείλεται στο ότι οι δοκιμές των εμβολίων έχουν μέχρι στιγμής αφήσει ανοιχτή την πιθανότητα ορισμένοι εμβολιασμένοι να μολύνονται χωρίς συμπτώματα, οπότε σιωπηλά θα συνεχίσουν να μεταδίδουν τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, ιδίως αν σταματήσουν να φοράνε μάσκα και να τηρούν τις υπόλοιπες προφυλάξεις, όπως η τήρηση των αποστάσεων από τους άλλους.

Την ίδια στιγμή ωστόσο έγινε γνωστός πως ένας εθελοντής εμφάνισε παρενέργειες με το κινεζικό εμβόλιο. Δείτε εδώ αναλυτικά τι συνέβη.