Εμβόλιο κορωνοϊόυ: Στην τελική ευθεία το σχέδιο «Ελευθερία» - Ποιοι θα το κάνουν πρώτα

Όλες οι πληροφορίες

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Εμβόλιο κορωνοϊόυ: Στην τελική ευθεία το σχέδιο «Ελευθερία» - Ποιοι θα το κάνουν πρώτα

Θετικές είναι οι εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο του κορωνοϊού και το εθνικό σχέδιο «Ελευθερία» και μάλιστα φτάσαμε στην τελική ευθεία, με τους υγειονομικούς και ορισμένα πολιτικά πρόσωπα να είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν.

Συγκεκριμένα, την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων η Ελλάδα παραλαμβάνει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου BNT162b1 των Pfizer/BioNTEch.

Μέσα στον Ιανουάριο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στο ΕΣΥ και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ενώ θα έχει ξεκινήσει και η χορήγηση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στα άτομα 65 ετών και άνω και στις ευπαθείς ομάδες, που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εάν μολυνθούν.

Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, σταδιακά, η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει 160.000 δόσεις από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTEch, ενώ έως το τέλος Ιανουαρίου από τις ίδιες εταιρίες επιπλέον 500.000 δόσεις. Επίσης, τον ίδιο, πρώτο μήνα του νέου έτους, την Ελλάδα αναμένονται 200.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna και 300.000 δόσεις από την φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca. Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας αναλογούν από τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις επτά παρασκευάστριες εταιρίες 25 εκατ. δόσεις για το 2021.

Η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, «Ελευθερία» ξεκινά την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, από πέντε νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού στην Αττική (πρόκειται για τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο»), όπου συνολικά 250 άτομα από το προσωπικό, υγειονομικό και διοικητικό, θα λάβουν την πρώτη δόση, και έπειτα από 21 ημέρες θα κληθούν να λάβουν και τη δεύτερη δόση ώστε να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός τους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το τριήμερο 27-29 Δεκεμβρίου θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης της επιδημίας, όπως το προσωπικό των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), των κλινικών covid-19 και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Επίσης, προβλέπεται και η εμβολιαστική θωράκιση του υγειονομικού προσωπικού των Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) που θα διενεργήσουν στη συνέχεια τον εμβολιασμό σε όλες τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Χρονίων Νοσημάτων.

Παράλληλα, την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου θα δώσουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα για την αξία του εμβολιασμού, λαμβάνοντας την πρώτη δόση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων, πλην του Κυριάκου Βελόπουλου.

Εμβόλιο κορωνοϊόυ

Η διαδικασία για την έγκριση στην Ευρώπη

Σήμερα, συνεδριάζει η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) με θέμα την εξέταση όλων των επιστημονικών στοιχείων που αφορούν στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTEch. Παρότι το εμβόλιο BNT162b1 έχει ήδη εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι αξιολογητές του ΕΜΑ θα εξετάσουν ενδελεχώς την αξιοπιστία των κλινικών δεδομένων, προκειμένου να αποφανθούν θετικά. Σημειώνεται ότι μέχρι και την περασμένη Πέμπτη στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν χορηγηθεί 137.897 δόσεις εμβολίου και άλλες 49.567 στις ΗΠΑ.

Η απόφαση για την έγκριση του εμβολίου αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στην ημέρα. Εφόσον από τον ΕΜΑ δοθεί το «πράσινο φως», θα συγκληθεί άμεσα το Κολέγιο των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το οποίο θα κληθεί να επικυρώσει την απόφαση του Οργανισμού και να την κοινοποιήσει στις 27 χώρες μέλη της. Σε ό,τι αφορά το Κολέγιο των Επιτρόπων, ενώ έχει δυνατότητα σύγκλησης εντός 48 ωρών, στην προκειμένη περίπτωση θα συνεδριάσει το νωρίτερο δυνατό, πιθανότατα την Τρίτη, για την επίσπευση της εμβολιαστικής εκστρατείας στην Ευρώπη, κατόπιν σχετικής προτροπής της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια διαδικασία, δηλαδή εξέταση του αιτήματος έγκρισης από τον ΕΜΑ και επικύρωση της απόφασης από το Κολέγιο των Επιτρόπων, θα επαναλαμβάνεται για κάθε ένα από τα υπόλοιπα υποψήφια εμβόλια για τον κορωνοϊό, με το δεύτερο μετά από εκείνο των Pfizer/BioNTEch, να είναι το εμβόλιο mRNA-1273 της φαρμακευτικής εταιρίας Moderna, την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021. Προς το παρόν δεν έχει γνωστό πότε θα αιτηθεί έγκριση του εμβολίου της η AstraZeneca.

Η ημερομηνία – ορόσημο για την έγκριση και κυκλοφορία του εμβολίου είναι η 23η Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΕΕ, οι αποστολές των εμβολίων θα ξεκινήσουν σταδιακά από την Τετάρτη με στόχο όμως να ολοκληρωθούν ταυτόχρονα για όλες τις χώρες μέλη το ερχόμενο Σάββατο. Πλήθος φορτίων με το όνομα της κάθε χώρας μέλους να αναγράφεται στην ετικέτα, θα είναι έτοιμα προς αποστολή από το εργοστάσιο της Pfizer στο Πούουρς του Βελγίου.

Πρόκειται για μια μικρή φλαμανδική κωμόπολη, στο βόρειο τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία και μόλις 30 χλμ. από τις Βρυξέλλες. Αυτή είναι η τοποθεσία όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες και πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις της Pfizer στην Ευρώπη. Εκτός από καθαυτή τη φαρμακοβιομηχανία, στο Πούουρς υπάρχει το διαμετακομιστικό κέντρο της κολοσσιαίας αμερικανικής πολυεθνικής, ένας τεράστιος κόμβος διακίνησης φαρμάκων προς όλη την Ευρώπη -και όχι μόνο.

Κορωνοϊός: Πού και πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα

Σε λίγο καιρό πρόκειται να φτάσουν στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις του εμβολίου του κορωνοϊού και έτσι είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε πού θα γίνουν οι εμβολιασμοί αλλά και με ποιον τρόπο, δεδομένου ότι το εμβόλιο χρειάζεται πολύ ιδιαίτερες συνθήκες για να διατηρηθεί.

Όπως προβλέπεται στις οδηγίες που απεστάλησαν στα εμβολιαστικά κέντρα και συντάχθηκαν από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, οι πολίτες που θα δεχθούν να κάνουν το εμβόλιο για την Covid-19, θα πρέπει να δώσουν τη συναίνεσή τους, γεγονός που θα διασφαλίζει ότι έχουν ενημερωθεί πλήρως για τη διαδικασία αλλά και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Στην περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν δύναται να παράσχει προφορική συγκατάθεση για το εμβόλιο, θα πρέπει να συμπληρώνεται το έγγραφο από κάποιον οικείο, πάροχο φροντίδας ή δικαστικό συμπαραστάτη.

εμβόλιο κορωνοϊού έντυπο

Μόλις 300.000 δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού θα διατεθούν τον πρώτο μήνα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

«Κάτι που σημαίνει πως θα εμβολιαστούν τον Ιανουάριο 150.000 πολίτες» δήλωσε στα Παραπολιτικά Fm ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, καθώς το εμβόλιο θα γίνεται σε δύο δόσεις, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο των εορτών ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση των κρουσμάτων.

Ο κ. Πέτσας διευκρίνισε ότι «φαίνεται ότι θα πάρουμε γρηγορότερα τα εμβόλια, αλλά θα πάρουμε λιγότερα». Χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως κακό νέο καθώς η χώρα μας υπολόγιζε να λάβει γύρω στο 1 εκατ. δόσεις, αλλά όπως τόνισε, όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα εμβόλια. Όπως πρόσθεσε, όλοι οι πολίτες πρέπει να τηρούν τα μέτρα και ότι είναι βέβαιο πως οι μάσκες, οι αποστάσεις και όλα τα άλλα μέτρα ασφαλείας δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψουν για αρκετούς μήνες μέσα στο 2021.

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός

Με τρεις τρόπους θα μπορεί ο κάθε πολίτης να κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστεί κατά της Covid-19 στα ειδικά εμβολιαστικά κέντρα.

Τα συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε “πυρετό” προετοιμασιών τόσο για την οργάνωση των 1.018 κέντρων και την εκπαίδευση του προσωπικού όσο και την τελειοποίηση των “εργαλείων”, και ειδικά των ψηφιακών, με τα οποία θα επικοινωνεί κράτος με πολίτη για να πραγματοποιείται ο εμβολιασμός σταδιακά και ανά ομάδες αναλόγως με τις ποσότητες των εμβολίων που θα παραλαμβάνει κάθε μήνα η χώρα μας.

Ετσι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης:

Ο πρώτος και ο πλέον σημαντικός τρόπος, που αποτελεί τον “κορμό” της … επιχείρησης εμβολιασμών είναι μέσα από την Αϋλη Συνταγογράφηση. Η ελληνική κυβέρνηση καλεί όλους τους πολίτες να εγγραφούν στο σύστημα της άυλης συνταγογράφησης, μέσα από μία πολύ απλή διαδικασία – περιγράφεται αναλυτικά παρακάτω.

Ηδη την άυλη συνταγογράφηση έχουν ενεργοποιήσει 850.000 πολίτες και έχουν τη δυνατότητα να δέχονται με SMS ή email ιατρικές συνταγές ή παραπεμπτικά εξετάσεων. Μέσα από το σύστημα αυτό και δεδομένου ότι αποτελεί μία ενημερωμένη “τράπεζα” δεδομένων για τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, δίδεται η δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης και ενημέρωσης εκείνων των πολιτών που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.

Ετσι, θα αποστέλλεται μήνυμα στο κινητό ή email στους πολίτες, καλώντας τους να κάνουν το εμβόλιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μήνυμα στο κινητό ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο θα περιλαμβάνει ένα προκαθορισμένο ραντεβού με ημερομηνία και ώρα καθώς και το εμβολιαστικό κέντρο όπου πρέπει να πάει ο πολίτης. Θα υπάρχει η δυνατότητα να απαντήσει “αποδέχομαι” πιθανώς στέλνοντας ένα μήνυμα με τον αριθμό 1 ή “δεν αποδέχομαι” με άλλο αριθμό όπως θα αναφέρεται στις οδηγίες που θα αναφέρονται στο μήνυμα.

Από τη στιγμή που κάποιος αποδεχθεί το ραντεβού, τότε δε χρειάζεται να κάνει τίποτα περισσότερο από το να παραστεί την ημέρα και την ώρα που έχει οριστεί στο εμβολιαστικό κέντρο. Εάν δεν αποδεχθεί επειδή δεν θέλει – καθώς ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός, τότε απλά ενημερώνει. Για την περίπτωση που δεν μπορεί την προκαθορισμένη ώρα και ημέρα και θέλει νέο ραντεβού, αναζητάται τρόπος πώς αυτό θα κλείνεται.

Για όσους δεν έχουν την άυλη συνταγογράφηση, ή και για όσους θέλουν να δουν με βάση τον ΑΜΚΑ τους εάν έχει έρθει η … σειρά τους, θα υπάρχει ειδική ιστοσελίδα, το emvolio.gov.gr, που επίσης θα αποτελεί “κόμβο” επικοινωνίας κράτους – πολιτών. Καταχωρώντας το ΑΜΚΑ του, θα μπορεί κανείς να διαπιστώνει εάν ανήκει στις ομάδες που κατά προτεραιότητα εμβολιάζονται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και εφόσον πληροί τα κριτήρια να κλείσει ραντεβού.

Ο τρίτος τρόπος θα διευκολύνει όσους δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες ή τη δυνατότητα πρόσβασης στα παραπάνω. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τηλεφωνικό κέντρο όπου θα μπορούν να καλούν οι πολίτες και να κλείνουν το ραντεβού τους, καθοδηγούμενοι από τους υπαλλήλους. Οι λεπτομέρειες του μη ψηφιακού τρόπου σχεδιάζονται από την κυβέρνηση και θα είναι έτοιμες να ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών.