Κορωνοϊός: Έδωσε το «πράσινο φως» η κομισιόν για το εμβόλιο της Pfizer

Μόλις έγινε γνωστό

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Έδωσε το «πράσινο φως» η κομισιόν για το εμβόλιο της Pfizer

Μόλις πριν από λίγα λεπτά έγινε γνωστή η είδηση πως η κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως» για το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech, μετά τη θετική γνωμάτευση που έδωσε νωρίτερα σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας (ΕΜΑ), ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στις 26 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε την πρώτη 9.750 δόσεων.

Στις 27 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής.

Αντίστοιχα, στις 28 Δεκεμβρίου, θα διανεμηθούν εμβόλια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου (Πάτρας), έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών στις 29 Δεκεμβρίου. Δείτε εδώ τι ισχύει με το εμβόλιο και τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Κομισιόν Pfizer

Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε εκτός απροόπτου την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer/BioNTech 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των συγκεκριμένων εμβολίων που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι να μας παραδοθούν έως το τέλος Ιανουαρίου του 2021 429.000 δόσεις κι άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνον από την Pfizer/BioNTech συνολικά 1.265.550 δόσεις του εμβολίου. Στις δόσεις αυτές θα προστεθούν, εφόσον λάβουν έγκριση μέσα στον Ιανουάριο, δόσεις και από το εμβόλιο της Moderna και από το αντίστοιχο της AstraZeneca.

Κορωνοϊός: Έτσι θα χωριστούν οι ηλικιακές ομάδες για το εμβόλιο

Σε λίγο καιρό το εμβόλιο καταφθάνει στην Ελλάδα και έχουν ήδη βγει οι αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να χωριστούν οι ηλικιακές ομάδες για να εμβολιαστούν αλλά για το πώς πρόκειται να κλειστούν τα ραντεβού.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξήγησε πως μαζί με τους υγειονομικούς, πρώτοι στους εμβολιασμούς θα μπουν και οι ηλικιωμένοι, ειδικότερα αυτοί που φιλοξενούνται σε δομές.

Ο κ. Ζαριφόπουλος εξήγησε ότι θα χρησιμοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση και μέσω του ΑΜΚΑ θα γίνει ο διαχωρισμός σε ηλικίες. Οπως προκύπτει, η πρώτη φάση θα αφορά τους άνω των 85 ετών, ενώ θα ακολουθήσει η ομάδα άνω των 75 ετών κ.ό.κ, τη στιγμή που εγκρίθηκε από τον Ευρπωαϊκό οργανισμό φαρμάκων το εμβόλιο της Pfizer.

εμβολιασμός Ελλάδα

Στην πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί θα περιληφθούν και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα (αιμοκαθαιρόμενοι, μεταμοσχευμένοι κ.ά.). O κ. Ζαριφόπουλος υποστήριξε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας θα καθοριστεί η διαδικασία με την οποία θα παρέχονται ευαίσθητες πληροφορίες -όπως οι αλλεργίες και τα υποκείμενα νοσήματα ή ειδικά φάρμακα που λαμβάνει ασθενής- για κάθε πολίτη.