Θρήνος! Πέθανε ο βιρτουόζος βιολονίστας Ιβρι Γκίτλις

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Θρήνος! Πέθανε ο βιρτουόζος βιολονίστας Ιβρι Γκίτλις

Έφυγε από την ζωή πριν λίγες ώρες ο βιρτουόζος βιολονίστας διεθνούς διαμετρήματος, Ιβρι Γκίτλις, σε ηλικία 98 ετών στο Παρίσι.

Την δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή η οικογένεια του.

Πρέσβης καλής θέλησης της Unesco, έχοντας εμφανισθεί στις λαμπρότερες αίθουσες συναυλιών μαζί με τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου, αυτός ο Ισραηλινός που ζούσε στην Γαλλία κατείχε μία ξεχωριστή θέση στον κόσμο της κλασικής μουσικής.

Ο βιολονίστας Γκοτιέ Καπυσόν έκανε λόγο για τον θάνατο «ενός άστρου για όλους τους βιολονίστες», «του τελευταίου Τσάρου του βιολιού που διέσχισε τον 20ό αιώνα». Θρήνος επικρατεί και με τον θάνατο ενός γνωστού Γάλλου ηθοποιού!

Λίγα λόγια για τον Ιβρι Γκίτλις

Ηταν ο πρώτος ισραηλινός καλλιτέχνης που εμφανίσθηκε στην Ρωσία (1955) και υπήρξε ιδρυτής σειράς φεστιβάλ (Βανς, Μαντόν, Σεντ-Αντρέ-ντε-Κιουμπζάκ κ.λπ) και ένθερμος υποστηρικτής της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.

Λευκά μαλλιά και διαπεραστικά μάτια, χαρισματική προσωπικότητα, έντονη, ιδιότροπη και ναρκισσιστική, αγαπούσε να παίζει για το ευρύ κοινό, συνήθως ακίνητος και με τα μάτια κλειστά, με το εμβληματικό βιολί του, ένα Stradivarius του 1713.

Ο Ιβρι Γκίτλις (Αυγούστου 1922 - 24 Δεκεμβρίου 2020) ήταν ισραηλινός βιρτουόζος βιολιστής και πρέσβης καλής θέλησης της UNESCO. Έπαιξε με τις κορυφαίες ορχήστρες του κόσμου, όπως η Φιλαρμονική του Λονδίνου, η Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, η Φιλαρμονική του Βερολίνου, η Φιλαρμονική της Βιέννης και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ.

Γεννήθηκε στη Χάιφα της Παλαιστίνης, με εντολή Εβραίων γονέων, οι οποίοι μετανάστευσαν το 1921 από Kamianets-Podilskyi, Ρωσία, τώρα Ουκρανία.

Ο Ιβρι Γκίτλις απέκτησε το πρώτο του βιολί όταν ήταν πέντε ετών και ξεκίνησε μαθήματα υπό την κ. Velikovsky μαζί με τη φίλη του Zvi Zeitlin. Στη συνέχεια σπούδασε ιδιωτικά με τη Mira Ben-Ami, μαθήτρια του Joseph Szigeti. Όταν ήταν οχτώ ετών, κατάφερε να παίξει για τον Bronisław Huberman, το οποίο ώθησε μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων να του επιτρέψει να σπουδάσει στη Γαλλία.