Θλίψη! Έφυγε από την ζωή η γνωστή γκαλερίστα Έπη Πρωτονοταρίου

Πένθος..

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Θλίψη! Έφυγε από την ζωή η γνωστή γκαλερίστα Έπη Πρωτονοταρίου

Βαρύ πένθος επικρατεί στον καλλιτεχνικό χώρο μετά την απώλεια της Έπη Πρωτονοταρίου, μία από τις πιο σημαντικές Ελληνίδες γκαλερίστες.

Την τελευταία της πνοή άφησε την παραμονή των Χριστουγέννων η γνωστή γκαλερίστα και έχει προκαλέσει τεράστια θλίψη.

Η Πρωτονοταρίου γεννήθηκε στον Πειραιά το 1933 και μεγάλωσε στην Κυψέλη, στην οδό Ύδρας. Είχε αστική καταγωγή από τη Σύρο και τη Νάξο, ενώ ήταν απόφοιτη της ΑΣΚΤ (1957) από το εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη, όπου συνυπήρξε για ένα διάστημα με τους Κανιάρη, Τσόκλη, Παύλο, Κοντό,Καρά, Μυταρά,

Το 1967 γνωρίζει τον Μάνο Παυλίδη και τον Μάρτιο του 1971 θα διοργανώσουν μια έκθεση με κολάζ της Θεοχάρη-Περάκη στην Αίθουσα Επικοινωνίας Δεσμός, που πολύ σύντομα θα μετονομαστεί σε Αίθουσα Τέχνης Δεσμός. Οι δυο τους οραματίζονται το χώρο της γκαλερί σα μια ανάσα απέναντι στις συνθήκες που επιβάλλει στη χώρα το δικτατορικό καθεστώς.

Όπως αναφέρει ο Χριστόφορος Μαρίνος στην «Καθημερινή», «η Έπη δεν ήταν μια τυπική γκαλερίστα: Η ίδια παραδεχόταν συχνά ότι οι πωλήσεις δεν ήταν το φόρτε της και δεν είχε ποτέ ασχοληθεί με τα οικονομικά της γκαλερί. Εκείνο που πραγματικά την ενδιέφερε ήταν η συνεργασία και η συνομιλία με τους καλλιτέχνες και, φυσικά, το στήσιμο των εκθέσεων.

Η Έπη καταλάβαινε τους καλλιτέχνες και μπορούσε να ασπαστεί μια τολμηρή ιδέα ή μια καθαρά αντιεμπορική πρόταση, διότι απλούστατα ήταν και η ίδια καλλιτέχνις. Η παρακαταθήκη της είναι τεράστια. Κι αυτό το γνωρίζουν καλά οι γνώστες και οι μελετητές της ιστορίας της σύγχρονης ελληνικής τέχνης».

Έφυγε από την ζωή η γνωστή γκαλερίστα Έπη Πρωτονοταρίου

Έπη Πρωτονοτάριου - Βιογραφία

Η Παρθενόπη Πρωτονοταρίου γεννήθηκε στον Πειραιά το 1933 και μεγάλωσε στην Κυψέλη, στην οδό Ύδρας. Η καταγωγή της ήταν από τη Σύρα και τη Νάξο.

Φοίτησε στην ιδιωτική σχολή της Μίνας Αηδονοπούλου, όπου είχε δασκάλα την πρωτοπόρο παιδαγωγό Ειρήνη Παϊδούση. Στο μάθημα της ιχνογραφίας δασκάλα της ήταν η ζωγράφος Ελένη Θεοχάρη-Περάκη, με την οποία θα συμμετάσχει, ήδη από το 1944, σε παραστάσεις κουκλοθεάτρου στην αίθουσα του Ελληνικού Ωδείου.

Τις επόμενες δεκαετίες θα συνεργαστεί σε μόνιμη βάση με το Κουκλοθέατρο Αθηνών «Ο Μπάρμπα-Μυτούσης» δίνοντας τη φωνή της στον χαρακτήρα του Κλούβιου, τον αδερφό της Σουβλίτσας.

Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1951-1959), στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη.

Στην ΑΣΚΤ θα κάνει στενή παρέα με την Νίκη Καναγκίνη και τη Γιούλια Γαζετοπούλου-Σταυρίδου, ενώ θα γνωρίσει και θα συνδεθεί φιλικά με τον συμφοιτητή της Δημήτρη Μυταρά, τον Θόδωρο Παπαδημητρίου, τον Βλάση Κανιάρη, τον Χρίστο Καρά, τον Κώστα Τσόκλη και τον Μίμη Κοντό.

Μετά την αποφοίτησή της θα διδάξει στη σχολή Αηδονοπούλου αφήνοντας πίσω της σπουδαίο παιδαγωγικό έργο.

Το 1967 γνωρίζει τον Μάνο Παυλίδη και τον Μάρτιο του 1971 θα διοργανώσουν μια έκθεση με κολάζ της Θεοχάρη-Περάκη στην Αίθουσα Επικοινωνίας Δεσμός, που πολύ σύντομα θα μετονομαστεί σε Αίθουσα Τέχνης Δεσμός.

Κάτι παραπάνω από εμπορική γκαλερί, ο Δεσμός θα εξελιχθεί σε αυτό ακριβώς που οραματίζονταν οι δύο ιδρυτές του: ένα πολύπλευρο κέντρο έρευνας, προβολής και επικοινωνίας της σύγχρονης τέχνης. Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 92 ετών άφησε επίσης και ο ηθοποιός Νίκος Φιλιππόπουλος.