Κορωνοϊός - σχολεία: Τα μέτρα για το άνοιγμα στις 11 Ιανουαρίου

Δείτε αναλυτικά

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός - σχολεία: Τα μέτρα για το άνοιγμα στις 11 Ιανουαρίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής επιστημόνων για τα σχολεία, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 15:00 με την παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

Οι αρχικές πληροφορίες δίνουν προβάδισμα στο σενάριο να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά, για όλες τις βαθμίδες, σε μια εβδομάδα από σήμερα, δηλαδή στις 11 Ιανουαρίου.

Παρά ταύτα, οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι η ημερομηνία επαναλειτουργίας των σχολείων θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη εκφράζονται επιφυλάξεις για το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου, με ορισμένους ειδικούς να προκρίνουν την 25η Ιανουαρίου, ως πιο κατάλληλη ημερομηνία.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, η 11η Ιανουαρίου έχει «κλειδώσει», ωστόσο μένει να φανεί το τί θα εισηγηθούν οι επιστήμονες για τις βαθμίδες και για τα μέτρα που πρέπει να ακολουθηθούν. Ενα από τα σενάρια που θα εξεταστούν -αλλά συγκεντρώνουν λίγες πιθανότητες πλέον- αφορά στο άνοιγμα των σχολείων σε δυο φάσεις -δηλαδή τη λειτουργία αρχικά νηπιαγωγείων και δημοτικών και σε δεύτερο χρόνο των γυμνασίων και λυκείων.

Σε κάθε περίπτωση, αν δρομολογηθεί η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου, δεν θα γίνουν μαθήματα με τηλεκπαίδευση την προσεχή Παρασκευή 8 Ιανουαρίου.

Τα μέτρα για τα σχολεία

Η αρμόδια επιτροπή επιστημόνων θα εξετάσει σήμερα μέτρα που θα «θωρακίσουν» τα σχολεία απέναντι στον κορωνοϊό. Πέρα από τα ήδη γνωστά, όπως οι μάσκες και οι αποστάσεις στα διαλείμματα και άλλες δραστηριότητες, στο «τραπέζι» βρίσκεται η πρόταση για κλιμακωτή προσέλευση και αποχώρηση.

Το εν λόγω μέτρο θα λειτουργήσει προστατευτικά κυρίως προς τους γονείς που μεταφέρουν και παραλαμβάνουν τα παιδιά τους από τα σχολεία. Επιπλέον, μετά από εισήγηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, αναμένεται να ξεκινήσει μια φάση τεστ για κορωνοϊό στα οποία θα υποβάλλονται οι μαθητές -κυρίως των μεγαλύτερων τάξεων, γυμνασίου και λυκείου.

Τα τεστ θα γίνονται σε εθελοντική βάση, από ειδικές ομάδες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας και θα προηγηθεί αναλυτική ενημέρωση προς τους γονείς. Αναφορικά με το λιανεμπόριο, σκοπεύει να ανοίξει σε ζώνες.

Lockdown: Ισχυρά μέτρα από σήμερα - Έτσι θα γίνονται οι μετακινήσεις

Η κυβέρνηση αιφνιδίασε χθες (2/1) με την απόφαση να κλείσει τα πάντα στην χώρα, με τον Στέλιο Πέτσα να αναφέρει πως το πλήρες lockdown, που επιβάλλεται ξανά από σήμερα (3/1) στις 6 το πρωί για μία εβδομάδα, να αφορά το άνοιγμα των σχολείων με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις, αλλά άπαντες να γνωρίζουν πως όλα είναι ρευστά στην εποχή του κορωνοϊού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επίσης, ανακοινώνοντας το νέο αυστηρό απαγορευτικό, σημείωσε ότι η λήψη των μέτρων αποφασίστηκε επειδή τα νέα κρούσματα παραμένουν ακόμα σε υψηλά επίπεδα και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζεται και τα νοσοκομεία εξακολουθούν να νοσηλεύουν μεγάλο αριθμό ασθενών.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ το Σάββατο, οι διασωληνωμένοι στη χώρα ανέρχονται σε 431, οι νέοι θάνατοι σε 40, ενώ τα νέα κρούσματα σε 262... διαβάστε αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύουν από σήμερα στο Athensmagazine.gr