Άδωνις Γεωργιάδης: Πιθανό να αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό

Εξετάζεται άνοιγμα χιονοδρομικών

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Άδωνις Γεωργιάδης: Πιθανό να αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό

Ο Άδωνις Γεωργιάδης - σε περίπτωση που το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα - άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού με στόχο το άμεσο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων.

«Στους τζίρους είμαι βέβαιος ότι θα πάμε καλά, οι εκπτώσεις θα έχουν πολύ μεγάλη επιτυχία, αγωνία μου είναι πώς θα πάμε επιδημιολογικά» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Την επόμενη Παρασκευή στη συνεδρίαση της επιτροπής θα τεθεί και το θέμα της λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης. «Έχει συζητηθεί στην επιτροπή η μετακίνηση από νομό σε νομό. Ένα από τα πλάνα που έχουμε είναι, αν το επιτρέψει και η επιδημία, είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση» διευκρίνισε. Ενώ πληροφορίες θέλουν την εστίαση να ανοίγει την 1η Φλεβάρη.

Κορωνοϊός - lockdown: Ανοίγει σήμερα η αγορά -Τι ισχύει για καταστήματα και κομμωτήρια

Από σήμερα, τα καταστήματα αλλά και τα κομμωτήρια θα λειτουργούν κανονικά για το κοινό, με συγκεκριμένα μέτρα ωστόσο, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν, ένα ενδεχόμενο μίας νέας έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε κάποιες περιπτώσεις τα μαγαζιά που θα ανοίξουν ΜΟΝΟ με την μέθοδο click away (παράδοση εντός) είναι τα κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, διαιτολογικές υπηρεσίες και ΚΤΕΟ.

Οι πελάτες θα προσέρχονται κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων. Φυσικά, θα απαιτείται και σε αυτή την περίπτωση η αποστολή του SMS με τον κωδικό «2». Να τονιστεί πως στις επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με ραντεβού, δεν ισχύει ο χρονικός περιορισμός των 2 ωρών, όπως έχει τονίσει και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης.

Οσον αφορά τις «κόκκινες περιοχές», τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Τα καταστήματα για το λιανεμπόριο θα ανοίξουν, ωστόσο όλα θα λειτουργούν με την μέθοδο click away. Σε αυτές τις περιοχές δεν θα λειτουργήσουν κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής. Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά τα κρούσματα στην Ελλάδα έχουν πέσει πολύ.

Κορωνοϊός lockdown άνοιγμα καταστημάτων

Με ποιο SMS θα γίνεται η μετακίνηση στα καταστήματα που ανοίγουν

  • Οι καταναλωτές μπορούν να πηγαίνουν σε όποιο εμπορικό κατάστημα επιθυμούν στέλνοντας το SMS στο 13033. Σε όλες τις περιπτώσεις αγορών θα πρέπει να στείλουν τον κωδικό 2. Αναλυτικά η διαδικασία:
  • Οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται στα καταστήματα είτε στέλνοντας αριθμό 2 SMS στο 13033, είτε με έντυπο μετακίνησης.
  • Τα μηνύματα θα έχουν διάρκεια 2 ωρών. Το δίωρο θα ισχύει για όλη τη μετακίνηση από το σπίτι μέχρι το κατάστημα και την επιστροφή και οι πολίτες θα πρέπει να το επιδεικνύουν κατά τη διάρκεια πιθανού ελέγχου από την Αστυνομία.
  • Εντός του Νομού μας
  • Mόνο με click away στις «κόκκινες» περιοχές

Ποια άλλα μέτρα ισχύουν

Οπως έχει τονιστεί από την κυβέρνηση, σε ισχύ είναι ακόμη η απαγόρευση μετακινήσεων τη νύχτα. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η μετακίνηση μεταξύ 9 μ.μ. και 5 π.μ., όπου επιτρέπεται μετακίνηση για εργασία, γιατρό ή ατομική άθληση /έξοδο με κατοικίδιο.

Οι μετακινήσεις την υπόλοιπη ημέρα εξακολουθούν να γίνονται με αποστολή SMS στο 13033, ενώ παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό.