Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου

Λόγω της κακοκαιρίας Λέανδρος

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου

Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, δηλαδή και οι δύο δήμοι του νησιού.

Η απόφαση σχετίζεται με τις ζημιές που υπέστησαν οι υποδομές κατά τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στο νησί και την εκτεταμένη κακοκαιρία της περασμένης Τρίτης 12 Ιανουαρίου. Ο Αρναούτογλου ωστόσο προειδοποίησε για τρίτο κύμα κακοκαιρίας.

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες και βαθμιαία γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από -07 (μείον 7) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -16 (μείον 16) έως -01 (μείον ένα) βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στα νησιά του Ιονίου και βαθμιαία από τα βόρεια σχεδόν αίθριος. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -06 (μείον 6) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στην Εύβοια και τις Σποράδες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο που βαθμιαία από το απόγευμα θα σταματήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες και γρήγορα από τα βόρεια γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Καιρός 19/1

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και κυρίως στα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης ασθενείς χιονοτπώσεις. Πιθανοί τοπικοί όμβροι στα βόρεια της Κρήτης τις πρωινές ώρες. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στα βόρεια τις πρωινές ώρες. Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 00 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΣΑΜΟΣ

Καιρός: Πρόσκαιρες νεφώσεις. Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 03 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα βόρεια και ανατολικά τις πρωινές ώρες και βαθμιαία αίθριος. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 00 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες και γρήγορα αίθριος. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και από το βράδυ μεταβλητοί ασθενείς. Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στην Αττική

Το κρύο θα είναι έντονο και σήμερα στην Αττική, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια να ανακοινώσει πως και σήμερα θα μείνουν κάποια σχολεία κλειστά όπως και χθες. Με το θερμόμετρο να πέφτει κάτω από το μηδέν σε ορισμένες περιοχές, κλειστά θα μείνουν τα εξής σχολεία:

  • Όλα τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία στον Δήμο Ωρωπού
  • Όλα τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία στον Δήμο Διονύσου
  • Στον Δήμο Μαραθώνα κλειστά θα είναι τα σχολεία στις Δημοτικές Ενότητες Βαρνάβα και Γραμματικού
  • Στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας κλειστά θα είναι τα σχολεία στις Δημοτικές Ενότητες Βιλλίων και Ερυθρών.
  • Αντίθετα, όλα τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, καθώς και Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί σταθμοί του Δήμου Κηφισιάς (Κηφισιάς, Ν. Ερυθραίας, Εκάλης) θα λειτουργήσουν από τις 10.00 π.μ., λόγω πρόληψης της υγείας και ασφάλειας, εξαιτίας πρόβλεψης παγετού.

Καιρός χιόνια σχολεία

Ποιες περιοχές της Μακεδονίας θα έχουν κλειστά σχολεία

  • Στον Δήμο Βέροιας δεν θα λειτουργήσει το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Ριζωμάτων, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών.
  • Στον Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής, λόγω ολικού παγετού, θα παραμείνουν κλειστά τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία, οι παιδικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ σε έξι κοινότητες και συγκεκριμένα σε Αρναία, Στανό, Παλαιοχώρι, Νεοχώρι, Βαρβάρα και Μεγάλη Παναγία.
  • Στον Δήμο Κιλκίς θα χτυπήσει μία ώρα αργότερα το κουδούνι στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο και στο Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
    Κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία στη Δυτική Μακεδονία εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και του ολικού παγετού.
  • Με απόφαση των δημάρχων των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών, τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και οι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής όλα τα σχολεία στις περιοχές αυτές θα παραμείνουν κλειστά. Ανοικτοί θα είναι μόνο οι παιδικοί Σταθμοί στον Δήμο Φλώρινας, στον Δήμο Σερβίων της ΠΕ Κοζάνης και στον Δήμο Γρεβενών.

Οι δήμαρχοι των παραπάνω περιφερειακών ενοτήτων επισημαίνουν ότι λόγω των μέτρων Covid -19 δεν μπορεί να λειτουργούν τάξεις με ανοικτά παράθυρα, όταν την ίδια στιγμή η εξωτερική θερμοκρασία είναι κάτω του μηδενός.