Lockdown: Αυτές είναι οι πιθανές ημερομηνίες για το άνοιγμα της εστίασης και των σχολείων

Όλες οι πληροφορίες

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Lockdown: Αυτές είναι οι πιθανές ημερομηνίες για το άνοιγμα της εστίασης και των σχολείων

Εδώ και μερικές μέρες έχει ξεκινήσει η σταδιακή άρση του lockdown στην χώρα μας, με την εστίαση και τα σχολεία να ακολουθούν στις συγκεκριμένες πιθανότατα ημερομηνίες.

Την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξαν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και από την Δευτέρα ξεκίνησε το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια.

Αναφορικά με τους υπόλοιπους κλάδους, δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ακόμα κάτι καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα των δύο επόμενων εβδομάδων.

Συγκεκριμένα, στην 1η Φεβρουαρίου πιθανότατα να ακολουθήσει το άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων εκπαίδευσης και συγκεκριμένα Γυμνασίων και Λυκείων.

Έπειτα, σειρά έχει η εστίαση, η οποία μάλλον πρόκειται να λειτουργήσει ξανά μέσα στο Φεβρουάριο. Μέχρι στιγμής βέβαια, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι, και καθόλου προς το παρόν το άνοιγμα των μπαρ.

Σε συζητήσεις βρίσκονται και για το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, που είναι πιθανό να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά και των μετακινήσεων από νομό σε νομό -δείτε εδώ τα απαραίτητα έγγραφα-.

Τέλος πιθανότατα να επιτραπεί μέσα στις επόμενες μέρες και το ψάρεμα και το κυνήγι, αλλά και το άνοιγμα των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

Lockdown εστίαση

Sms με τον κωδικό 2 και στα σούπερ μάρκετ - Με διάρκεια 2 ωρών οι αγορές

Όπως και στα εμπορικά καταστήματα, η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 είναι απαραίτητη για να γίνει μετάβαση και σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης όπως το σούπερ μάρκετ ή το μίνι μάρκετ.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 2. Σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο.

Όσον αφορά το χρονικό όριο της μετακίνησης, έχει ξεκαθαριστεί από την κυβέρνηση πως αυτό δεν πρέπει να ξεπερνά τις δύο ώρες. Το χρονικό περιθώριο εξαιρέθηκε από επισκέψεις σε κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών κ.λπ.

Ωστόσο ισχύει κανονικά για την μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και ψώνια αγαθών πρώτης ανάγκης. Να σημειώσουμε πως ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ θα είναι και την Κυριακή.

Σούπερ Μάρκετ