Τζο Μπάιντεν: Δείτε live την ορκωμοσία του 46ου προέδρου των ΗΠΑ

Όλες οι πληροφορίες

Αρθρογράφος: Ιωάννα Πολυχρόνη
Ιωάννα Πολυχρόνη
Youweekly Editor
Τζο Μπάιντεν: Δείτε live την ορκωμοσία του 46ου προέδρου των ΗΠΑ

Τα καθήκοντα του Προέδρου των ΗΠΑ αναλαμβάνει ο 74χρονος Τζο Μπάιντεν που δίνει τον όρκο του στις 7 ώρα Ελλάδας στο Καπιτώλιο, απόντος του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, παρουσία όμως, του απερχόμενου αντιπροέδρου Μάικ Πενς και τριών πρώην προέδρων.

Η 20ή Ιανουαρίου του 2021 καταγράφεται όμως στην Ιστορία και για το γεγονός ότι ορκίζεται η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος, η Κάμαλα Χάρις: Όπως ειπώθηκε στην τελετή, μάλιστα, «όταν εκείνη ορκισθεί τα αγόρια και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο θα ξέρουν ότι όλα είναι εφικτά».

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, φορώντας μάσκα, όπως και όλοι όσοι δίνουν το «παρών» στην τελετή, ανέβηκε αργά, συγκινημένος, τα σκαλιά του Καπιτωλίου και από εκεί μαζί με τη σύζυγό του Τζιλ στάθηκαν να χαιρετίσουν. Μάλιστα, ο Μπάιντεν λίγο πριν από την ορκωμοσία του δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του, στη γυναίκα του.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα γίνει μέσα στις επόμενες ώρες μόλις ο δεύτερος καθολικός πρόεδρος στην ιστορία, μετά τον Τζον Φ. Κένεντι, μετέβη το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα) σε μια λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ματθαίου του Ευαγγελιστή στην Ουάσινγκτον. Ορκίζεται μάλιστα, σε μία Βίβλο, κειμήλιο της οικογένειάς του. Αργότερα, κατέφτασε στο Καπιτώλιο, μαζί με τη σύζυγό του, Τζιλ και την Καμάλα Χάρις, η οποία συνοδευτόταν κατά την είσοδό της από τον αστυνομικό του Καπιτωλίου, Γιουτζίν Γκούντμαν, ο οποίος ξεχώρισε στις «μάχες» κατά των εισβολέων, πριν από μερικές ημέρες.

Δείτε εδώ live την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν

Κατά την παρουσία του στον καθεδρικό ναό, ο Μπάιντεν συνοδευόταν και από τους τέσσερις ηγέτες του Κογκρέσου, σύμφωνα με το CNN, συμπεριλαμβανομένου του ρεπουμπλικάνου ηγέτη της Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ και του ηγέτη των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ. Μαζί του ήταν, επίσης, η Καμάλα Χάρις και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Η λειτουργία αυτή «είναι ένα σημαντικό μέρος του σεβασμού στην παράδοση», εξήγησε ο γερουσιαστής Κρις Κουνς, στενός σύμμαχος του Μπάιντεν, ο οποίος είναι πιστός Καθολικός.

μπαιντεν