Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Σχολεία: Φλεβάρη το πιθανό άνοιγμα σε Γυμνάσια και Λύκεια

Στάσιμη η κατάσταση για την εστίαση

Σχολεία: Φλεβάρη το πιθανό άνοιγμα σε Γυμνάσια και Λύκεια
Ενημέρωση 21.01.2021 17:15
Από Ιωάννα Πολυχρόνη

Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας παραμένουν στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων ως προς την επιστροφή στην κανονικότητα το επόμενο διάστημα, επιβεβαίωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.

Ο τελευταίος δεν θέλησε να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του, αλλά παρέπεμψε στο μοντέλο λήψης αποφάσεων που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση, το οποίο εδράζεται στην εκτίμηση των κάθε φορά επιδημιολογικών δεδομένων και στην εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών.

Το μοντέλο «άμυνα»

Κάνοντας λόγο για μοντέλο που βασίζεται στην «άμυνα», ο κ. Ταραντίλης εξήγησε πως «συνεχίζεται η παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων και προχωρούμε -ύστερα από εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών- με μικρά και πολύ προσεκτικά βήματα προς μια μερική κανονικότητα. Εφαρμόζεται το κυλιόμενο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο τα επιδημιολογικά δεδομένα των 7 προηγούμενων ημερών θα καθορίζουν τις επόμενες αποφάσεις. Αυτές, θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Ν. Χαρδαλιά». Ενώ ανακοινώθηκε η ημερομηνία για το άνοιγμα της μετακίνησης.

Υπό αυτό το πρίσμα, ένα ενδιάμεσο διάστημα για την περαιτέρω συλλογή και επεξεργασία επιδημιολογικών δεδομένων φαίνεται να ζητούν τις τελευταίες ώρες από πλευράς τους οι επιστήμονες, προκειμένου να αποτιμήσουν το ακριβές επιδημιολογικό αποτύπωμα από το άνοιγμα της αγοράς, αλλά και να εξασφαλίσουν ένα επίπεδο αποκλιμάκωσης, πριν οποιαδήποτε νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος περιέγραψε πως «τα επιδημιολογικά δεδομένα επηρεάζονται από την κινητικότητα», ενώ προειδοποίησε πως «οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θέλουν μεγάλη προσοχή».

άνοιγμα σχολείων

Αυτά είναι τα ενδεχόμενα για το άνοιγμα των σχολείων

Με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα, ωστόσο, ως προς την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών, τη δική της ατζέντα προς συζήτηση προετοίμασε το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν επ’ αυτών τα μέλη της Επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «φάκελος» του υπουργείου περιλαμβάνει:

  • ·το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων πιθανά την 1η ή στις 8 Φλεβάρη
  • τις μετακινήσεις από νομό σε νομό (που φαίνεται να αργούν ακόμη)
  • ·το κυνήγι και το ψάρεμα
  • ·την επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων
  • ·το άνοιγμα των πρακτορείων ΟΠΑΠ πιθανά τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου

Μακριά η εστίαση

Στον αντίποδα, απουσιάζει αυτήν την ώρα κάθε σχετική συζήτηση για την επαναλειτουργία της εστίασης με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη να επισημαίνει για τους επιχειρηματίες του κλάδου πως «δεν βιάζονται να ανοίξουν. Δεν θέλουν να ανοίξουν με λίγα τετραγωνικά, γιατί αυτό θα καταστήσει την λειτουργία τους ζημιογόνα. Θέλουν όταν ανοίξουν να είναι βέβαιοι ότι θα ανοίξουν και δεν θα ξανά κλείσουν. Η επίσημη άποψη από τον κλάδο αυτή ήταν».

Ως προς την επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων, ο κ. Γεωργιάδης δεν έκρυψε ότι του έκανε «αρνητική εντύπωση η διάσταση που πήρε το ζήτημα στον Τύπο» και συνέχισε: «Τι να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους (σ.σ. όσους απασχολούνται στον χειμερινό τουρισμό) να πάνε να πνιγούνε, να πεθάνουν, να μείνουνε άνεργοι; Έχουμε έναν κλάδο, τον χειμερινό τουρισμό, ο οποίος είναι ο μοναδικός κλάδος που δεν μπορεί να δουλέψει άλλη εποχή», μιλώντας σήμερα στο Mega.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Χάρτης Κρουσμάτων: Στην Αττική τα 228

Lockdown: Αυτές είναι οι πιθανές ημερομηνίες για το άνοιγμα της εστίασης και των σχολείων

Share