Κορωνοϊός: Ο Κικίλιας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για τον μεταλλαγμένο ιό

Στις 13:30 στο Υπουργείο Υγείας

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός: Ο Κικίλιας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για τον μεταλλαγμένο ιό

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας στις 13:30 προκειμένου να συζητήσουν την μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, η σύσκεψη θα έχει ως αντικείμενο το συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2, θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι Καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Μας απασχολεί πάρα πολύ η μετάλλαξη που φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα σε πολλές χώρες. Δημιουργεί πρόβλημα στην Αγγλία, δημιουργεί πρόβλημα στην Πορτογαλία, αλλά νομίζω ότι πήραμε μέτρα πιο έγκαιρα και ευτυχώς είμαστε σε καλύτερη κατάσταση αυτή τη στιγμή», τόνισε η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα, που συμμετείχε στη χθεσινή ενημέρωση.

Οπως εξήγησε, το θέμα των μεταλλάξεων αποτελεί ακόμη αντικείμενο έρευνας, φαίνεται, ωστόσο, ότι στην Πορτογαλία, για παράδειγμα, όπου το 20% του πληθυσμού των κρουσμάτων φέρει τη μετάλλαξη, να διαδραματίζει ρόλο στην αυξημένη μεταδοτικότητα. Σίγουρα, όμως, σημαντικό στοιχείο της αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα είναι το γεγονός ότι υπήρξε χαλάρωση των μέτρων, είπε η κ. Γκάγκα, επικαλούμενη συναδέλφους της καθηγητές σε πανεπιστήμια.

Σημειώνεται ότι η μετάλλαξη Β117, που έχει βρεθεί και σε τουλάχιστον 26 άτομα και στη χώρα μας, οδηγεί σε αυξημένη μεταδοτικότητα, που εάν δεν τηρηθούν μέτρα αποστασιοποίησης δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε έξαρση κρουσμάτων και πίεση στο ΕΣΥ. Δείτε εδώ στο μεταξύ, και την ανησυχητική προειδοποίηση της Ματίνας Παγώνη!

Κορωνοϊός ο Κικίλιας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη

Κορωνοϊός - Νίκος Σύψας: Δεν έχει περάσει ακόμα ο κίνδυνος - Δεν αποκλείεται τρίτο κύμα

Την αγωνία του για την Αττική και συγκεκριμένα το κέντρο της Αθήνας όσον αφορά ένα ενδεχόμενο «ατύχημα» με τον κορωνοϊό μετέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

«Η Αττική και ο κεντρικός Τομέας δεν μας αφήνει να ηρεμήσουμε, τα πολλά κρούσματα και ένα R που φτάνει στο 1 και ένας δείκτης θετικότητας που ξεπερνάει το όριο ασφαλείας του 4% μας προβληματίζουν. Έχουμε συνθήκες πολύ υψηλής επιφυλακής», είπε χαρακτηριστικά. Αν «σκάσει» η Αθήνα θα έχουμε πολύ άσχημη τροπή τόνισε ο ίδιος και ανέφερε πως δεν έχει περάσει ακόμα ο κίνδυνος, ότι είναι εδώ ο ιός και ότι δεν αποκλείεται τρίτο κύμα, συμπλήρωσε.

Σχετικά με το άνοιγμα των γυμνασίων- λυκείων που πρόκειται να συζητηθεί στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων σήμερα υπογράμμισε πως το πιο λογικό είναι να ανοίξουν 1η Φεβρουαρίου και ότι είναι υψηλού κινδύνου το άνοιγμα αυτό γιατί τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες συμπεριφέρονται σαν ενήλικες. Την ώρα που έγινε γνωστό, πως ο Νίκος Χαρδαλιάς, πρόκειται να ανακοινώσει παράταση του lockdown.