Κορωνοϊός: Εισήγηση των λοιμωξιολόγων για καθολικό lockdown μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου

Αυστηροποιούνται τα μέτρα στην Αττική

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Εισήγηση των λοιμωξιολόγων για καθολικό lockdown μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου

Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων η οποία θα εισηγηθεί νέα μέτρα που όπως φαίνεται θα οδηγούν σε lockdown τύπου Μαρτίου. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει, έγινε λόγος για απαγόρευση μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανακοινώσεις θα γίνουν σε δύο φάσεις: Μετά τη λήξη της συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων, θα εμφανιστεί στην καθιερωμένη ενημέρωση ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος θα ενημερώσει για τις αποφάσεις της επιτροπής, ενώ τα μέτρα θα εξειδικεύσει μάλλον αύριο η κυβέρνηση, πιθανότατα μέσω του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

lockdown Αττική

Θυμίζουμε ότι oλοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14:30 η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου που είχε συγκαλέσει ο πρωθυπουργός, μετά την επιδημιολογική κατάσταση που έχει σημάνει συναγερμό, κυρίως στην Αττική.

Σαρηγιάννης - κορωνοϊός: «Στην κορύφωσή του το 3o κύμα θα φτάσει κοντά στο Πάσχα»

«Καμπανάκι» κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σχετικά με το τρίτο κύμα κορωνοϊού, το οποίο, αν δεν ληφθούν κι άλλα μέτρα, θα κορυφωθεί κοντά στο Πάσχα.

Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης, είναι σημαντικό ότι πάρθηκαν τα μέτρα προληπτικά και εκεί που έπρεπε στοχευμένα, καθώς αποτελούν ένα πρώτο ανάχωμα στο τρίτο κύμα.

«Είναι σωστή η στρατηγική της γεωγραφικά διαφοροποιημένης λήψης μέτρων, γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι διαφοροποιημένο ανά περιοχή. Το ζήτημα είναι κατά πόσον θα χρειαστεί θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπισή του», ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης.

Πρόσθεσε ακόμα ότι είναι πολύ θετικά τα μηνύματα που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση τα οποία η αυξημένη μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης δεν είναι στο 50%, όπως έλεγαν μέχρι τώρα, αλλά γύρω στο 30%. «Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί μειώνει την ένταση του τρίτου κύματος. Μας δίνει μεν ένα τρίτο κύμα, αλλά πιο ήπιο», επισήμανε.