Κορωνοϊός: 1.460 κρούσματα - Στους 325 οι διασωληνωμένοι

Στους 28 οι νεκροί

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: 1.460 κρούσματα - Στους 325 οι διασωληνωμένοι

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 2021 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.460, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 177.494 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 49 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.615 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Κορωνοϊός κρούσματα Ελλάδα

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 28, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.249 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 11 κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 325 (67.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 88.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.267 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 277 (ημερήσια μεταβολή +53.04%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 223 ασθενείς.

Κορωνοϊός: Σήμερα οι ανακοινώσεις για την χρήση διπλής μάσκας

Σήμερα αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις και για τη χρήση της μάσκας, θέμα που υποεπιτροπή ειδικών συζητά από την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να επικαιροποιηθούν και στη χώρα μας οι συστάσεις διεθνών φορέων (CDC) για την αυξημένη προστασία της διπλής μάσκας.

Το «βαρύ» κατά τόπους επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, με την Αττική να παραμένει στην πρώτη θέση και να συγκεντρώνει καθημερινά τουλάχιστον το 50% των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού, ο εντοπισμός εκατοντάδων μεταλλαγμένων στελεχών- κυρίως στελέχη βρετανικής μετάλλαξης αλλά και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης- και η συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ - χθες εξελίχθηκε μία από τις πιο δύσκολες ημέρες με αριθμό ρεκόρ στις νέες εισαγωγές ασθενών για τον Φεβρουάριο- συνθέτουν το εύθραυστο σκηνικό της εξελισσόμενης επιδημίας.

Αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μπουν για μια ακόμη φορά σήμερα στο διαδικτυακό τραπέζι της διάσκεψης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με τους ειδικούς να καλούνται να εισηγηθούν μεταξύ άλλων σε ποιες περιοχές θα πρέπει να αυστηροποιηθούν τα μέτρα για να συγκρατηθεί η επιδημία, με τα Ιωάννινα, την Κάλυμνο και τη Θάσο να συγκεντρώνουν πάρα πολλές πιθανότητες.

Σε αναμονή για τις νέες συστάσεις στη χρήση της μάσκας

Προς τη χρήση διπλής μάσκας, χειρουργικής από μέσα και υφασμάτινης εξωτερικά, σε χώρους με συγχρωτισμό, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προσανατολίζονται και οι Έλληνες ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αυξηθεί η προστασία των πολιτών έναντι της λοίμωξης Covid-19.

Όπως προκύπτει από νεότερα διεθνή δεδομένα, η χρήση μάσκας από δύο πρόσωπα στον συγχρωτισμό τους προστατεύει έως και 83% από τη μετάδοση του κορωνοϊού, εφόσον κάποιος από τους δύο είναι μολυσματικός, ενώ η προστασία ενισχύεται έως και 96% με τη χρήση διπλής μάσκας.

Ύψιστης σημασίας είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πολύ καλή εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο, κάτι που επιτυγχάνεται με την πίεση που ασκεί η υφασμάτινη μάσκα στα πλάγια της χειρουργικής που από μόνη της δημιουργεί ένα “κενό”. Ανάλογες οδηγίες εξέδωσε πρόσφατα και το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

 Κορωνοϊός ανακοινώσεις για την χρήση διπλής μάσκας