Κορωνοϊός: 2.353 νέα κρούσματα - Στους 422 οι διασωληνωμένοι

Στους 23 οι νεκροί

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: 2.353 νέα κρούσματα - Στους 422 οι διασωληνωμένοι

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 02 Μαρτίου 2021 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.353, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 194.582 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 60 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.368 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Κορωνοϊός κρούσματα Ελλάδα

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.557 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ τα άσχημα επιδημιολογικά δεδομένα οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο να κάνει έκτακτη συνεδρίαση για την πανδημία.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 422 (69.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.364 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 289 (ημερήσια μεταβολή +11.58%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 291 ασθενείς.

Κορωνοϊός: Πιο μεταδοτική και επικίνδυνη η βραζιλιάνικη μετάλλαξη του ιού

Συναγερμός έχει σημάνει μετά την διαπίστωση πως η βραζιλιάνικη μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι πιο μεταδοτική αλλά μπορεί και να μολύνει όλους όσους έχουν νοσήσει.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας επιστημόνων από τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, οι οποίοι θεωρούν επείγουσα την ανάγκη να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των σημερινών εμβολίων έναντι αυτής της παραλλαγής.

Η παραλλαγή Ρ.1 εντοπίστηκε αρχικά το Νοέμβριο στη Βραζιλία και έκτοτε σταδιακά έχει εξαπλωθεί σε περίπου 25 χώρες.

Η νέα έρευνα από επιστήμονες πολλών πανεπιστημίων (Οξφόρδης, Imperial Λονδίνου, Σάο Πάουλο κ.α.), με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ιολογίας Νούνο Φαρία, η οποία προς το παρόν δεν έχει δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», εκτιμά ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή «είναι ικανή να διαφεύγει από το 26% ως 61% της προστατευτικής ανοσίας μετά από προηγούμενη λοίμωξη με άλλη παραλλαγή Covid-19».

Με άλλα λόγια, ένα απρόσμενα μεγάλο ποσοστό όσων είχαν μολυνθεί παλιότερα (από τους 100 οι 25 έως 60), μπορεί να ξαναμολύνονται από τη νέα παραλλαγή.

Αυτό ίσως αποτελεί ένδειξη πως και τα υπάρχοντα εμβόλια (στη Βραζιλία γίνεται χρήση κυρίως κινεζικών εμβολίων) έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα εναντίον της, κάτι που πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο ισχύει. Οι ερευνητές τόνισαν ότι «μελέτες που θα αξιολογούν την εμβολιαστική αποτελεσματικότητα σε πραγματικές συνθήκες έναντι της Ρ.1 χρειάζονται επειγόντως».

Πάντως ο δρ Φαρία δήλωσε: «Δεν έχουμε καμία ένδειξη πως μέχρι στιγμής η Ρ.1 δεν θα ανταποκριθεί στα εμβόλια, τουλάχιστον για την αποτροπή της βαριάς νόσου». «Τα ευρήματα ισχύουν για την πόλη του Μανάους και δεν ξέρω αν έχουν ισχύ και σε άλλα μέρη»,
πρόσθεσε.

Η Ρ.1 εξαπλώνεται ταχύτατα και, ενδεικτικά, στη βραζιλιάνικη πόλη Μανάους στον Αμαζόνιο η εν λόγω παραλλαγή από μηδενική παρουσία στα κρούσματα, έφθασε το 87% μέσα σε μόνο επτά εβδομάδες στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ σήμερα αποτελεί πια σχεδόν το 100%. Επίσης, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, τα νέα κρούσματα είναι 10% έως 80% πιθανότερο να οδηγήσουν σε θάνατο στο Μανάους μετά την εμφάνιση της Ρ.1.

Παραμένει ασαφές, σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά πόσο αυτό οφείλεται στο ότι η νέα παραλλαγή είναι πιο θανατηφόρα ή αν οι αυξημένοι θάνατοι οφείλονται στο υπό σχεδόν κατάρρευση σύστημα υγείας της πόλης που δέχεται τρομερή πίεση από τα αυξημένα περιστατικά.

Η Ρ.1 έχει συνολικά περισσότερες από 17 μεταλλάξεις σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού που είχε ανιχνευθεί στην κινεζική Ουχάν. Τρεις από τις μεταλλάξεις αφορούν την πρωτεΐνη-ακίδα με την οποία ο ιός SARS-CoV-2 διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα.

«Είναι σωστό να ανησυχούμε για την Ρ.1 και τα νέα αυτά ευρήματα μας δείχνουν το λόγο», δήλωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας Ουίλιαμ Χάνιτζ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Ο ιολόγος Μάικλ Γουορομπέι του Πανεπιστημίου της Αριζόνα συμφώνησε πως είναι ώρα πια να δοθεί περισσότερη προσοχή στη βραζιλιάνικη παραλλαγή. Στο μεταξύ, πάει για παράταση μέχρι τις 15 Μαρτίου το lockdown!

Κορωνοϊός επικίνδυνη η βραζιλιάνικη μετάλλαξη του ιού