Κορωνοϊός: 3.491 νέα κρούσματα - Στους 755 οι διασωληνωμένοι

Στους 67 οι νεκροί

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: 3.491 νέα κρούσματα - Στους 755 οι διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3491 . Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 67. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 755.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 267.172 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 98 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.927 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 67, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.160 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ θετικές είναι οι εξελίξεις και με το εμβόλιο της Pfizer.

Κορωνοϊός κρούσματα Ελλάδα

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 755 (64.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.717 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 561 (ημερήσια μεταβολή +17.12%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 448 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Αλλαγές στα self test - Δεν θα γίνονται τελικά στα φαρμακεία

Ανατροπή υπάρχει σχετικά με τα self tests για τον κορωνοϊό, αφού φαίνεται πως πλέον αυτά δε θα γίνονται στα φαρμακεία, με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, να αποσύρει από το νομοσχέδιο την εν λόγω διάταξη, τη στιγμή που συνεχίζεται η «έκρηξη» της πανδημίας στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τη «νομοτεχνική βελτίωση», η αγορά των τεστ θα μπορεί να γίνεται εντός των φαρμακείων, αλλά η διεξαγωγή τους δεν θα γίνεται εκεί. Από το κατεπείγον νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας έχει διαγραφεί η φράση: «να χορηγείται το δικαίωμα ελέγχων και καταγραφής των αποτελεσμάτων τους στους φαρμακοποιούς», η οποία είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους φαρμακοποιούς.

Η σχετική διάταξη αναφέρει πλέον ότι «Τα ιδιωτικά φαρμακεία δύναται να διαθέτουν ιατροτεχνολογικά προϊόντα ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARSCoV-2 (rapid test) για τη διενέργεια ελέγχων νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε φυσικά πρόσωπα. […] Με απόφαση του υπουργού Υγείας δύνανται να εξειδικεύονται περαιτέρω τα ελάχιστα αναγκαία χαρακτηριστικά διαγνωστικής επάρκειας των ιατροτεχνολογικών προϊόντων ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test) που διατίθενται μέσω φαρμακείων, καθώς και να καθορίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος».