«Πράσινο φως» από τους λοιμωξιολόγους για το άνοιγμα των Λυκείων στις 12 Απριλίου

Ανοίγουν και οι τρεις τάξεις

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
«Πράσινο φως» από τους λοιμωξιολόγους για το άνοιγμα των Λυκείων στις 12 Απριλίου

Στη συνεδρίαση που έκανε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων με τη συμμετοχή της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, φαίνεται πως έδωσε το «πράσινο φως» προκειμένου να ανοίξουν και οι τρεις τάξεις των Λυκείων στις 12 Απριλίου.

Το υπουργείο Παιδείας είχε εισηγηθεί στην Επιτροπή να ανοίξουν και οι τρεις τάξεις στα Λύκεια με «όπλο» τα υποχρεωτικά self test που θα προμηθεύονται μαθητές και εκπαιδευτικοί δωρεάν από τα φαρμακεία.

Εφόσον τελικά αποφασιστεί, οι σχετικές ανακοινώσεις για τα Λύκεια αναμένονται σήμερα το απόγευμα από την Νίκη Κεραμέως, αν και έχει ήδη γίνε λόγος για παράταση της σχολικής χρονιάς.

Στο μεταξύ, ανοίγει το απόγευμα η πλατφόρμα καταχώρησης και ενημέρωσης για την χορήγηση των self test ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 και ξεκινάει η διάθεση τους αποκλειστικά για μαθητές στα Λύκεια 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης, από την Πέμπτη στα μεγάλα αστικά κέντρα και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Λύκεια λοιμωξιολόγοι

Ο εφοδιασμός των φαρμακείων ξεκίνησε από χθες και στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή, να έχουν εφοδιαστεί με επαρκείς ποσότητες τα 11.000 φαρμακεία της χώρας. Θα διατεθούν ισόποσα 75 self tests ανά φαρμακείο.

Η πλατφόρμα καταχώρησης θα ανοίγει μόνο με τον ΑΜΚΑ μαθητών, εκπαιδευτικών. Επομένως οι υπόλοιποι δικαιούχοι-πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, οι άνω των 67 ετών δεν θα πρέπει να προσέρχονται στα φαρμακεία για την προμήθεια των self tests, αυτή την εβδομάδα.

Η καταχώρηση των self tests ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των tests σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα ενημερώνει με μήνυμα το φαρμακοποιό ότι «ο πολίτης δεν δικαιούται self test» και δεν θα προχωρά η διαδικασία καταχώρησης.

Από σήμερα τα self tests που θα χρησιμοποιηθούν στα Λύκεια στα φαρμακεία

Από σήμερα, Τετάρτη, είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία τα πρώτα self test που παρέλαβε η χώρα μας, στα οποία έχουν προτεραιότητα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικής.

Τα self tests αποτελούν βασικό εργαλείο για να λειτουργήσουν ξανά τα σχολεία και οι πολίτες θα μπορούν να προσέρχονται στα φαρμακεία των αστικών κέντρων από Τετάρτη – Πέμπτη και στην περιφέρεια από Παρασκευή.

Μια σοβάρη καταγγελία, έκανε μιλώντας στο Open, ο φαρμακοποιός Γιάννης Δαγρές, ο οποίος ανέφερε ότι τα self test που παρέδωσαν οι φαρμακαποθήκες, δεν είναι self test, αλλά, rapid test και μάλιστα σε συσκευασίες των 25 τεμαχίων κι όχι ατομικές συσκευασίες.

«Για μένα έχει γίνει γκέλα και χοντρή γκέλα. Περιμέναμε kits αυτόνομα, αλλά βλέπουμε rapid test κι όχι self test. Μας έχουν δώσει συσκευασία με 25 kits. Κανονικά πρέπει να επιστραφούν αυτά. Θα τα δώσουμε ένα ένα, αν τα αφήσουν. Θα το κάνουμε αναγκαστικά, αλλά δεν είναι ασφαλές. Περιμέναμε αυτόνομες συσκευασίες του ενός. Μας έφεραν rapid test αντιγόνου με την μπατονέτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγές του υπουργείου Υγείας απάντησαν στο Open TV λέγοντας πως: «Είναι self test, τα οποία δεν υπάρχουν ακόμα σε ατομικές συσκευασίες» και τόνισαν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Η διαδικασία αν το τεστ βγει θετικό

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα λειτουργήσει από σήμερα) ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους. Τονίζεται ότι η απουσία από το σχολείο ή την εργασία κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης. Στο μεταξύ, το πρωί της Τρίτης, ο Παπαδάκης έκανε on air self test!

Κορωνοϊός Από σήμερα τα self tests στα φαρμακεία