Τρίτη, 11 Μαΐου 2021 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Κορωνοϊός: «Όχι» της Κομισιόν σε 100 εκατ. επιπλέον εμβόλια της AstraZeneca

Ραγδαίες εξελίξεις

Κορωνοϊός: «Όχι» της Κομισιόν σε 100 εκατ. επιπλέον εμβόλια της AstraZeneca
Ενημέρωση 22.04.2021 18:00
Από Νεφέλη Ντατσοπούλου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μην παραλάβει επιπλέον 100 εκατ. εμβόλια της AstraZeneca αποφασίζοντας να μην ενεργοποιήσει τη σχετική ρήτρα με την αγγλο – σουηδική εταιρεία.

Βάσει της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της AstraZeneca, συνολικά στα 27 κράτη - μέλη της θα παραδίδονταν 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου, εκ των οποίων τα 100 εκατ. θα παραδίνονταν μόνο εάν η Επιτροπή ενεργοποιούσε τη σχετική ρήτρα, κάτι που τελικά δεν θα το πράξει.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κρατά στάση αναμονής καθώς δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα προσφύγει νομικά εναντίον της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca λόγω των καθυστερήσεων στην παράδοση των εμβολίων της κατά της covid-19 στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ξεκινάνε και οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Johnson & Johsnon.

εμβολιασμός Ελλάδα

Ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι η Κομισιόν εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση με τα 27 κράτη -μέλη της ΕΕ.

«Υπάρχει σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τις θρομβώσεις»

Σε δηλώσεις που έκανε ο Μάρκο Καβαλέρι, ο επικεφαλής του εμβολιασμού στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αποκάλυψε πως οι θρομβώσεις στο αίμα θα μπορούσαν να συνδεθούν με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η παράμετρος αυτή είχε ανησυχήσει μέχρι τώρα αρκετά τις χώρες, ενώ σε ορισμένες είχε σταματήσει προσωρινά ο εμβολιασμός αν και στη συνέχεια πήρε το πράσινο φως για να συνεχιστεί.

Ο επικεφαλής εμβολίων του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι είπε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ότι «κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση με το εμβόλιο», αν και δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε μια τέτοια αντίδραση.

«Υπάρχει μια σύνδεση, αλλά πρέπει ακόμη να καταλάβουμε πώς προκαλείται» συμπλήρωσε ο Καβαλέρι, προσθέτοντας ότι ο σύνδεσμος αυτός του εμβολίου με τις θρομβώσεις, θα επιβεβαιωθεί από τον Οργανισμό τις επόμενες ώρες.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Lockdown: Αλλάζει το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας

Κορωνοϊός: Ανοίγει η εστίαση 3 Μαϊου - Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 11 το βράδυ

Share