O ΕΦΕΤ ανακαλεί κατεψυγμένο μπιφτέκι κοτόπουλο λόγω σαλμονέλας

Προσοχή!

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
O ΕΦΕΤ ανακαλεί κατεψυγμένο μπιφτέκι κοτόπουλο λόγω σαλμονέλας

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί κατεψυγμένο παρασκεύασμα από κρέας πουλερικών στο οποίο διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού σαλμονέλα.

Ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων» έτους 2021, προέβη σε δειγματοληψία κατεψυγμένου παρασκευάσματος από κρέας πουλερικών που προορίζεται να καταναλωθεί μαγειρεμένο.

Το προϊόν με την εμπορική ονομασία «Ύψηστον ΜΕΑΤΚΑ Μπιφτέκι Κοτόπουλο», με LOT 07021, Ημ. Κατάψυξης: 12/03/2021 και ανάλωση πριν από: 12/03/2022, που παράγεται και συσκευάζεται από την εταιρεία ΜΕΑΤΚΑ ΑΕ (Θερμοπυλών 20 & Διαγόρα, Σπάτα Αττικής), ελήφθη από την εταιρεία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δοκιμών και Ερευνών Τροφίμων Θεσσαλονίκης του ΕΦΕΤ, διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp. Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε και νοθευμένο μέλι.

ΕΦΕΤ κατεψυγμένο μπιφτέκι κοτόπουλο σαλμονέλα

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Τι είναι ο ΕΦΕΤ;

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων – Ε.Φ.Ε.Τ. συστάθηκε το 1999. Είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.

Ως μία δυναμικά αναπτυσσόμενη από πλευράς αρμοδιοτήτων και προδιαγραφών υπηρεσία, ο Ε.Φ.Ε.Τ. συνιστά τον κύριο φορέα ελέγχου τροφίμων στην Ελλάδα. Από την εγκατάστασή του στις 13 Ιανουαρίου 2000 έως σήμερα, καθόρισε τη στρατηγική της ανάπτυξής του, προχωρώντας σε συγκεκριμένες ενέργειες με στόχο τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θέτουν τις βάσεις ενός σύγχρονου οργανισμού, ικανού να ανταποκριθεί με επιτυχία στις υποχρεώσεις του.

ΕΦΕΤ ανακοίνωση

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. διεξάγει συστηματικές επιθεωρήσεις σε επιχειρήσεις τροφίμων και ελέγχει κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες Ορθής Υγιεινής Πρακτικής και Ορθής Βιομηχανικής Πρακτικής, καθώς και τα συστήματα διασφάλισης υγιεινής των τροφίμων (σύστημα H.A.C.C.P.).

TAGS