Lockdown: Από την Δευτέρα 3/5 επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Όλες οι λεπτομέρειες

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Lockdown: Από την Δευτέρα 3/5 επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Μαζί με την εστίαση τη Δευτέρα του Πάσχα 3/5, θα επιτρέπονται και οι διαδημοτικές μετακινήσεις και έτσι οι βόλτες σε μαγαζιά θα γίνονται χωρίς περιορισμό.

Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, η εστίαση θα ανοίξει μόνο με τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους. Οι εργαζόμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test δύο φορές την εβδομάδα, με το ένα από τα δύο να πληρώνεται από την επιχείρηση.

Θα επιτρέπονται μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι και η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών. Πρέπει να γίνεται απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια ενώ είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι. Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το προσωπικό αλλά και από τους πελάτες που είναι σε αναμονή.

Οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων, σύμφωνα με τη διάταξη είναι, 90 cm - 1,2 m- 1,8 m, μάλιστα επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες με τη χρήση δύο σκαμπό μαζί. Η επόμενη δυάδα θα βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου.

Κλειστές θα παραμένουν οι επιχειρήσεις από τις 11 τη νύχτα μέχρι τις 5 το πρωί, αλλά εξαιρούνται οι υπηρεσίες ντελίβερι με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ, ενώ στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων έπεσε και το θέμα των γυμναστηρίων.

Οι διαδημοτικές μετακινήσεις ανοίγουν, τα sms παραμένουν

Κορωνοϊός κρούσματα Ελλάδα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για την εστίαση αλλά και το click inside. Όπως είπε, το θέμα του πλήρους ανοίγματος της αγοράς έχει τεθεί ήδη δύο φορές στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία ωστόσο δεν δώσει ακόμα το πράσινο φως. Στόχος είναι να ανοίξει η αγορά χωρίς click inside το συντομότερο δυνατόν, για να δουλέψει καλύτερα.

Όσον αφορά την κατάργηση του sms για τις μετακινήσεις, ξεκαθάρισε ότι για την ώρα δεν καταργείται το γενικό sms, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο νούμερο sms, αποκλειστικά για την εστίαση, αν και, όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν εξετάζεται τώρα.

Aναφερόμενος ειδικά στο ωράριο των εστιατορίων, που θα κλείνουν στις 23:00, εξήγησε ότι οι πολίτες πρέπει στις 23:00 να είναι σπίτι, αν και θα υπάρχει κάποια ελαστικότητα, ενώ οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων εξαιρούνται της απαγόρευσης αυτής.

Θα δοθεί αρκετός δημόσιος χώρος στους επιχειρηματίες που δεν έχουν επαρκή εξωτερικό χώρο για να απλώσουν τα τραπεζοκαθίσματά τους, όπως έγινε και πέρυσι, τόνισε ακόμα ο κ. Γεωργιάδης, που σημείωσε ότι στόχος είναι οι επιχειρήσεις να μην ανοίξουν απλά, αλλά να είναι και βιώσιμες. Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τους 30-39.