Lockdown: Από αύριο επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις - Με sms η εστίαση

Τα SMS θα συνεχίσουν μέχρι τις 15 Μαΐου

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Lockdown: Από αύριο επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις - Με sms η εστίαση

Συνεχίζεται η αποστολή των SMS στο 13033 και με το άνοιγμα της εστίασης, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με την ανακοίνωση για τα νέα κρούσματα. Αποφασίστηκε τελικά να μην καταργηθούν τα μηνύματα και έτσι οι πολίτες από τη Δευτέρα του Πάσχα, που ανοίγει η εστίαση, θα πρέπει να στέλνουν SMS με τον κωδικό 6.

Τα μηνύματα θα συνεχίσουν μέχρι τις 15 Μαΐου και θα καταργηθούν με το άνοιγμα του τουρισμού και το άνοιγμα των μετακινήσεων εκτός νομού.

Από αύριο επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Την Κυριακή του Πάσχα η μετακίνηση θα γίνεται με sms και τον κωδικό 6 ενώ ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως καλό θα είναι οι πολίτες να έχουν υποβληθεί σε self tests. Ακόμη, επιτρέπονται από τη Μεγάλη Πέμπτη οι διαδημοτικές μετακινήσεις και για τις καθημερινές, πέραν του Σαββατοκύριακου.

Στο «τραπέζι» το άνοιγμα των γυμναστηρίων

 Όλα τα νέα μέτρα για το Πάσχα και τις μετακινήσεις

Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν εκτός νομού

Σχετικά με τις υπερτοπικές μετακινήσεις ανέφερε πως ως τις 10 Μαΐου απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις. Θα επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας και θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι. Στην Αττική απαγορεύεται και η μετακίνηση προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού όπως ανέφερε.

Μάλιστα, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως θα γίνεται διασταύρωση στοιχείων και έκανε σαφές ότι δεν πρέπει κανείς να επιχειρήσει να παρακάμψει τα μέτρα με «τρικ», δηλώνοντας δηλαδή τόπο εργασίας στο χωριό ή σε περιοχή της περιφέρειας, για να επιστρέψει στη συνέχεια στη μόνιμη κατοικία με το Ε1, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό και θα επιφέρει τσουχτερά πρόστιμα. Ακολούθως, ανακοίνωσε τις επιτροπόμενες υπερτοπικές μετακινήσεις.

Αναλυτικά:

  • Από και προς την εργασία με τα απαραίτητα έγγραφα όπως μέχρι τώρα
  • Μετακίνηση προς δημόσια δομή υγείας και με έγγραφο από τη δομή.
  • Εφάπαξ μετάβαση σε τόπο μόνιμης κατοικίας
  • Μετάβαση σε κηδεία με την επίδειξη ληξιαρχικής πράξης θανάτου και άδειας ταφής.
  • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή σε διάσταση για την επικοινωνία με τέκνα, με την επίδειξη των απαραίτητων εγγράφων.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε το άνοιγμα της εστίασης από τις 3 Μαΐου με τα γνωστά μέτρα προφύλαξης και τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και τη διενέργεια self-test για τους εργαζόμενους.

Επίσης, ανακοίνωσε πως από το Σάββατο 24 Απριλίου θα επαναλειτουργήσουν τα mall, εκπτωτικά χωριά και τα κέντρα αισθητικής, ενώ ανέφερε πως και στη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη επιτρέπεται πλέον η μέθοδος click in shop.