Lockdown: Για αυτό το λόγο η εστίαση ανοίγει χωρίς μουσική

Η επιστημονική εξήγηση

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Lockdown: Για αυτό το λόγο η εστίαση ανοίγει χωρίς μουσική

Την Δευτέρα 3/5 ανοίγει η εστίαση όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Ωστόσο σε καφέ και εστιατόρια δεν θα υπάρχει μουσική, ενώ η μετακίνηση των πολιτών θα γίνεται με την αποστολή SMS στο 13033.

Για αυτό το λόγο η εστίαση ανοίγει χωρίς μουσική

Τον λόγο εξήγησε, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος. Πόσα ωστόσο είναι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού;

«Η μουσική επιβάλλει μεγαλύτερη ένταση φωνής και προσπάθεια ή επιβάλλει στους ανθρώπους να πλησιάσουν πιο κοντά για να ακουστούν και αυτό ευνοεί την μετάδοση του ιού. Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος. Δεν έχει να κάνει με τον ήχο, έχει να κάνει με το ότι προσαρμόζουμε τη φωνή μας.

Χωρίς μουσική δεν θα καταβάλλετε την επιπλέον προσπάθεια που καταβάλλετε όταν χρειάζεται να μιλήσετε σε έναν χώρο που έχει δυνατή μουσική, η οποία στέλνει τα σταγονίδιά σας και μαζί με αυτά και τον ιό πιο μακριά από εκεί που τα στέλνει η φυσιολογική ομιλία.

Με αυτό τον τρόπο θα είναι ασφαλέστερη η δραστηριότητα που ανοίγει. Με τον άλλο τρόπο δεν θα είναι ασφαλής. Φοβόμαστε ότι υπάρχει μια παρανόηση πως το πρόβλημα είναι πίσω μας. Δεν είναι πίσω μας. Είμαστε σε μια εύθραυστη πορεία βελτίωσης και σταθεροποίησης αλλά δεν είμαστε σε φάση που έχουμε ξεπεράσει εντελώς το πρόβλημα και τα έχουμε αφήσει όλα πίσω μας», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στο Open.

Εστίαση χωρίς μουσική και το twitter έδωσε ρέστα

Δεν επιτρέπεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους, η μουσική στα καταστήματα αυτά. Από τη Δευτέρα για τη μετακίνηση σε κατάστημα εστίασης και καφέ θα χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Τέλος, από τις 3 Μαΐου και για μία εβδομάδα, το πέρας κυκλοφορίας καθορίζεται στις 11 το βράδυ. Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 22.45.

«Σε κάθε περίπτωση, όλοι θα πρέπει να βρισκόμαστε στα σπίτια μας στις 23:00», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Από τη Δευτέρα 3 Μαΐου οπότε αρχίζει η λειτουργία της εστίασης, προβλέπεται ότι σε καφέ και εστιατόρια θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα ανά τραπέζι σε εξωτερικό χώρο.

Ακόμη, προβλέπεται συγκεκριμένη διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων με αποστάσεις από 90 εκατ. έως 1,8 μ. κατά περίπτωση.

Η χρήση μπαρ επιτρέπεται από τους πελάτες με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και με απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.

Οι χώροι εστίασης θα παραμένουν κλειστά από τις 23:00 έως τις 05:00.

Το προσωπικό είναι υποχρεωμένο να πραγματοποιεί self test δύο φορές την εβδομάδα.

εστίαση χωρίς μουσική κορωνοϊός

Τα tweets μετά την ανακοίνωση

άνοιγμα εστίασης

κορωνοϊός μέτρα μαγαζιάκορωνοϊός μουσική