Επιστρέφουν στα σχολεία εκατομμύρια μαθητές - Πρώτο κουδούνι για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα νέα μέτρα

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Επιστρέφουν στα σχολεία εκατομμύρια μαθητές - Πρώτο κουδούνι για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια

Σήμερα 10/5 οι μαθητές επιστρέφουν και πάλι στα σχολεία και το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια. Σύμμαχος τους, τα self tests και τα αυστηρά μέτρα προστασίας του κορωνοϊού. Μαθητές και εκπαιδευτικοί, θα πρέπει να προσέρχονται έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid-test).

Για τους μαθητές που θα βρεθούν θετικοί στο τεστ, δίνεται η δυνατότητα ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική. Εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη που ίσχυε και στο παρελθόν, ότι οι μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ή που μένουν στο ίδιο σπίτι με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα, εφόσον το επιθυμούν.

Σχολεία επιστροφή μέτρα

Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές. Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός και για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Να σημειώσουμε μάλιστα πως ανοίγουν ξανά, ανοίγουν ξανά φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, την ώρα που έχουν ανοίξει και οι οργανωμένες παραλίες.

Αναλυτικά τα χθεσινά 9/5 κρούσματα κορωνοϊού, λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.428, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 362.004 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 51 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.309 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.029 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 728 (62.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.183 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 370 (ημερήσια μεταβολή -0.27%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 375 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)». Στο μεταξύ, ανοίγουν μουσεία στις 14 Μαΐου και θερινά σινεμά στις 21!