Κορωνοϊός: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τους 40-44

Μπορούν να κλείσουν για όλα τα εμβόλια

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τους 40-44

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου μέσα από την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που έκαναν τη Δευτέρα, αναφέρθηκαν στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή 21 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 40-44 με όλα τα εμβόλια, τη στιγμή που ένας ακόμα 35χρονος αντιμετώπισε πρόβλημα μετά τον εμβολιασμό του με AstraZeneca.

Η κυρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι η εβδομάδα αρχίζει με αισιοδοξία και η πανδημία είναι σχολείο για όλους μας.

Για την πιθανότητα μόλυνση εντός των πρώτων μηνών μετά από φυσική νόσηση, επικαλέστηκε μελέτη που έγινε σε επαγγελματίες υγείας που είχαν μολυνθεί και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν και η οποία δείχνει ότι τα αντισώματα παραμένουν μέχρι 13 μήνες και μειώνουν τον κίνδυνο επαναλοίμωξης.

«Πριν λίγες ημέρες προδημοσιεύτηκε μια πολυκεντρική μελέτη, με τίτλο “Τα αντισώματα παραμένουν μέχρι 13 μήνες και μειώνουν τον κίνδυνο της επαναλοίμωξης”. Η μελέτη συμπεριέλαβε πάνω από 1.300 άτομα που νόσησαν και εμβολιάστηκαν», είπε.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι ενθαρρυντικά και η μελέτη είναι η πρώτη που τεκμηριώνει ότι η φυσική λοίμωξη μειώνει έως 96% τον κίνδυνο επαναλοίμωξης. Μάλιστα, καλύπτονται και οι συνήθεις μεταλλάξεις όπως η βρετανική και η νοτιοαφρικανική.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, μία δόση εμβολίου παράγει εντονότατη αντισωματική ανταπόκριση, αποτελεσματική και στις μεταλλάξεις και η ανοσία είναι πολύ μακρότερη του ενός χρόνου.

Μελέτες και στη χώρα μας δείχνουν ανάλογα αποτελέσματα, δηλαδή σημαντική αύξηση αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση του εμβολίου σε άτομα που έχουν νοσήσει.

Έτσι, η σύσταση μετά από φυσική νόσηση είναι μία δόση εμβολίου που παίζει το ρόλο της επαναληπτικής δόσης.

Τα εμβόλια μάς προστατεύουν σχεδόν 100% από τη σοβαρή νόσο και το θάνατο και σε σημαντικό βαθμό από τις μεταλλάξεις.

«Επιχειρήματα του τύπου οι μεταλλάξεις κάνουν ανενεργό το εμβόλιο δεν ισχύουν και όσοι το επικαλούνται κάνουν λάθος. Ο κύριος τρόπος αναχαίτισης των μεταλλάξεων είναι ο άμεσος εμβολιασμός όλων» τόνισε.

Τη σκυτάλη πήρε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στον αριθμό των εμβολιασμών που έγιναν σήμερα. «Έχουν γίνει μέχρι τώρα 90.000 εμβολιασμοί σήμερα και μέχρι το τέλος της ημέρας, θα ξεπεράσουμε τις 110.000. Συνολικά έχουν γίνει 4.377.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 2.871.000 είναι με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί στο 26,8% και οι 1.615.000 είναι πλήρως εμβολιασμένοι, που αντιστοιχεί στο 15,4%.

Λειτουργούν 1.517 εμβολιαστικά κέντρα και το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί με την προσθήκη νέων κέντρων του δημοσίου και με ιδιωτικά κέντρα. Ήδη έχουμε σχεδόν 300 ιδιωτικά κέντρα που λειτουργούν και εμβολιάζουν πολίτες.

Μέχρι τις 31 Μαΐου θα έχουμε εμβολιάσει 5,6 εκατ. πολίτες, εκ των οποίων πάνω από 3,5 εκατ. θα είναι με τουλάχιστον μία δόση, ή το 34% και πάνω από 2.000.000 πολίτες θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Η σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 17 Μαΐου 2021 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.402, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 378.485 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 38 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.324 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 56, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.471 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Δείτε εδώ ποιες είναι οι περιοχές που θα έχουν αύξηση κρουσμάτων.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 647 (62.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.287 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 318 (ημερήσια μεταβολή +10.8%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 313 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).