Φωτιά στον Σχίνο: Δορυφόρος κατέγραψε την καταστροφή

Απίστευτες εικόνες

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Φωτιά στον Σχίνο: Δορυφόρος κατέγραψε την καταστροφή

Τεράστια είναι η καταστροφή που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά στο Σχίνο Κορινθίας αφού έχουν καεί περισσότερα από 40.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών. Η φωτιά ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας και κατακαίει δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες στα Γεράνεια και μέχρι την περιοχή των Μεγάρων. Πολλές ήταν οι αναζωπυρώσεις και δύσκολη η δουλειά των πυροσβεστών.

Το meteo.gr του Αστεροσκοπείου της Αθήνας έδωσε στην δημοσιότητα δορυφορική εικόνα όπου αποτυπώνεται η "βιβλική" καταστροφή.

Σοκαριστική η εικόνα της καταστροφής από τον δορυφόρο

Το πρωί της Πέμπτης 20/05 ένας εκ των δύο ευρωπαικών δορυφόρων Sentinel-2 πέρασε πάνω ακριβώς από το σημείο της πυρκαγιάς. Κατέγραψε εικόνες πάνω από τη Δυτική Αττική και την Ανατολική Κορινθία, από την καμένη έκταση καθώς και τα ενεργά μέτωπα που μαίνονται από το βράδυ της Τετάρτης 19/5.

Δορυφόρος κατέγραψε την καταστροφή

Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο της Αθήνας και την εκτίμηση της Ευρωπαικής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών Copernicus - EMS, περισσότερα από 25.000 στρέμματα ήδη είχαν γίνει στάχτη από το μεσημέρι της Πέμπτης. Το απόγευμα οι άνεμοι έγιναν ακόμα πιο ισχυροί με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να δυναμώσει και να κάνει το έργο των πυροσβεστών ακόμα πιο δύσκολο για την κατάσβεσή της.

Η πιο πρόσφατη αποτίμηση της πυρκαγιάς, όπως δημοσιοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, φτάνει τα 40.000 στρέμματα αλλά ακόμα κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το μέγεθος της καταστροφής, καθώς μιλάμε για δύσβατες περιοχές, τεράστιες εκτάσεις και σίγουρα σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν μόνο οι δορυφόροι.

Από τα ξημερώματα της Τετάρτης η μυρωδιά του καμένου είχε φτάσει μέχρι την Αθήνα, ενώ το επόμενο πρωί ένα νέφος είχε τυλίξει την πόλη. Το πιο σοκαριστικό ήταν οι στάχτες που έπεφταν σαν βροχή και το κίτρινο χαρακτηριστικό χρώμα στον ουρανό. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και πολλοί είχαν δυσκολίες στην αναπνοή.

Τέτοια συμβάντα είναι πολύ συνηθισμένα αλλά κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, φαινόμενα γνωστά σε όλη τη χώρα με πιο ηχηρό το συμβάν στο Μάτι. Ας ελπίζουμε πως δεν θα ξαναδούμε τέτοιες εικόνες και τέτοιες καταστροφές και πως κανένας άνθρωπος ή ζώο δεν θα κινδυνέψει ξανά.