H ανακοίνωση του ΕΟΦ για το εμβόλιο της AstraZeneca

Όλα όσα ανέφερε για τα περιστατικά θρομβώσεων

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
H ανακοίνωση του ΕΟΦ για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο ΕΟΦ προχώρησε σε μια ανακοίνωση για τους πολίτες, αναφορικά με το θέμα των περιστατικών θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο VAXZEVRIA της Εταιρείας AstraZeneca.

Αφού ολοκληρώθηκε λοιπόν η διερεύνηση και αξιολόγηση των περιστατικών από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (ΕΦΑΡ) και την ομάδα εργασίας αυτής (ΟΕ/ΕΦΑΡ), ο ΕΟΦ αναφέρει τα ακόλουθα:

«Σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αξιολόγησε βάσει κλινικοεργαστηριακών και δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων ότι σχετίζονται με το εμβόλιο και για τα οποία η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με VAXZEVRIA είναι 1:181.000 (0,55/100.000)», επισημαίνει ο ΕΟΦ.

«Αναφορικά με την εμφάνιση περιστατικών TTS σε εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000).

Το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη που αναφέρθηκε χθες είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Ε.ΦΑΡ. για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού υμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων», καταλήγει o ΕΟΦ.

36χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο - Εμφάνισε θρόμβωση και εγκεφαλική αιμορραγία

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει μια 36χρονη στη Λέσβο η οποία εμφάνισε θρόμβωση και εγκεφαλική αιμορραγία, λίγο μετά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε με επείγουσα αεροδιακομιδή του ΕΚΑΒ από τη Λέσβο στην Αττική, όπου και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο.

Τοτελευταίο 24ωρο, η κατάστασή της ήταν κρίσιμη. Ως εκ τούτου, οι γιατροί έκριναν αναγκαία τη διακομιδή της σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής. Αρχικά δόθηκε μάχη για τη σταθεροποίηση της υγείας της. Αμέσως μόλις έγινε αυτό, δόθηκε το «πράσινο φως» για την επείγουσα αεροδιακομιδή.

Η 36χρονη νοσηλεύεται στην Αιματολογική κλινική του Ιπποκράτειου, και σύμφωνα με πληροφορίες το περιστατικό θα τεθεί υπό διερεύνηση, με δεδομένο τον χρονικό συσχετισμό του εμβολιασμού και της θρόμβωσης που εμφάνισε, ενώ παραμένει εγκεφαλικά νεκρή η 44χρονη που εμβολιάστηκε με AstraΖeneca.

: 36χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο καθώς εμφάνισε θρόμβωση και εγκεφαλική αιμορραγία