Self Test: Τι αλλάζει από τον Ιούλιο

Ποιοι θα εξαιρεθούν - Πώς θα γίνει η διανομή τους

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Self Test: Τι αλλάζει από τον Ιούλιο

Η εικόνα της πανδημίας στην χώρα μας, σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς φέρνει πιο κοντά την κυβέρνηση για τον στόχο του τείχους συλλογικής ανοσίας (δείτε σχετικά τα χθεσινά κρούσματα).

Όπως φαίνεται, η υποχρεωτική διενέργεια των self-test αναμένεται να καταργηθεί πλήρως για τους εμβολιασμένους από τις αρχές του Ιουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό ήταν το αποτέλεσμα έπειτα από τις συζητήσεις που έπεσαν στο τραπέζι χθες με τους κ. Κοντοζαμάνης και Σκέρτσος. Και οι δύο τόνισαν για άλλη μια φορά την μεγάλη σημασία του προγράμματος δωρεάν διάθεσης των self-tests σε όλες τις ομάδες πληθυσμού, για να ελεγχθεί πιο αποτελεσματικά η επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας. Για τις περιοχές στις οποίες θα υπάρξει αδυναμία διάθεσης από τα φαρμακεία η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει άλλους τρόπους διάθεσης τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΦΣ (Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος) για το θέμα των self-tests οι κ. Κοντοζαμάνης και Σκέρτσος ζήτησαν την συνέχιση των δωρεάν αυτοδιαγνωστικών test Covid-19 για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Η διάθεση των τεστ θα αφορά στις ομάδες των δικαιούχων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα καθώς και των νέων 18-30 ετών, εξαιρουμένων όλων των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιασθεί.

Οι τελικές αποφάσεις όμως θα ληφθούν από το Δ.Σ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που θα συνεδριάσει κατά πάσα πιθανότητα μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Self-test: Διανομή

Παπαθανάσης: Ιούλιο και Αύγουστο να δοθούν πακέτα των τεσσάρων self-test

Όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης οι φαρμακοποιοί στήριξαν με κάθε τρόπο το μέτρο με την δωρεάν διανομή των self test. «Μας ζητήθηκε την κρίσιμη στιγμή να μοιράσουμε δωρεάν self test και δώσαμε 30 εκατομμύρια, σε 4,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Παπαθανάσης είπε πως «μας προτάθηκε για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να συμμετάσχουμε στην διαδικασία, αλλά σε πολύ λιγότερο κόσμο», σε στοχευμένες ομάδες πληθυσμού. Σημείωσε ότι «η πρόταση μας είναι να δίνουμε για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πακέτα των τεσσάρων στους πολίτες που τα δικαιούνται».

Δείτε το παρακάτω βίντεο από τις δηλώσεις του

Live από τον Γιώργο Παπαδάκη η διαδικασία για το self test